Доступність посилання

ТОП новини

Досі народжуються хворі діти через наслідки Чорнобиля (світова преса)


Росія не розсекречує архіви, адже там компромат на президента Путіна та його оточення – Foreign Affairs

Навіть через тридцять років після катастрофи на Чорнобильській АЕС народжуються діти зі вродженими вадами та рідкісними видами раку, на батьків яких вплинула радіація, пише BBC. Про корупцію в Україні пише World Politics Review, аналізуючи перспективи новообраного голови уряду. Кремль так береже засекречені архіви Радянського Союзу, що там, цілком ймовірно, багато компромату на президента Володимира Путіна та його оточення, йдеться в матеріалі Foreign Affairs.

У трагічну 30-у річницю аварії на Чорнобильській АЕС світова преса осмислює наслідки катастрофи. Зокрема, британське видання BBC пише, що досі народжуються діти із серйозними вадами та рідкісними типами раку, – «відлунням», яке по собі залишила радіація. Британські педіатри розповідають, що ураження матерів призводили подекуди до жахливих мутацій, зокрема, малюки народжувались без кінцівок, а в одному випадку немовля народилося з двома головами.

«Чорнобильська катастрофа: Україна відзначає 30-у річницю»

Від аварії на Чорнобильській АЕС постраждали люди, які жили далеко за територією сучасної України. Одна з лікарок, Рейчер Ферлі, заснувала організацію «Мости до Білорусі» та допомагає 800 дітям у Гомелі, сім'ї яких постраждали від впливу радіації. Ця організація постачає знеболювальні, оплачує життєвонеобхідні аналізи крові тим, хто цього потребує. Приблизно половина цих дітей хворі на рак щитовидної залози, а багато в кого незвичні злоякісні пухлини.

Наслідки катастрофи відчуваються і через 30 років, пише ВВС. Утім, зведеного числа жертв досі немає. Чорнобильський форум 2005 року визначив, що 9 тисяч осіб померли від ураження. Натомість світова організація «Грінпіс» назвала значно масштабніше число: 93 тисячі. Відомо також, що приблизно 3% радіації поширились світом, 97% ще залишаються всередині реактора. Тож для усього світу важливо, щоб проект «Саркофага», який його накриє, виконали якісно і в заплановані терміни.

«Чорнобиль: Жертви з Північної Ірландії пригадують катастрофу»

Видання World Politics Review досить скептично відгукується про успішність українських реформ.

«Через два роки після того, як активісти вийшли на київські вулиці, щоб усунути корумпованого й непопулярного президента Віктора Януковича – клієнта президента Володимира Путіна – Україна продовжує грузнути в корупції на всіх рівнях», – вважає видання.

На користь цього свідчать сумнівний для репутації президента Петра Порошенка офшорний скандал та зміна голови уряду. Екс-голова уряду, пише видання, був наближеним до Вашингтона, освіченим та харизматичним, однак не спромігся тиснути на олігархів для ґрунтовних змін в Україні. Вже не перше світові медіа, в тому числі World Politics Review, цитують слова американського дипломата та екс-посла США в Україні Стівена Пайфера: «новий уряд провадитиме реформи, в кращому випадку, в півсили».

Песимістично оцінює видання і зовнішньополітичну ситуацію: «Україна не може дуже покладатись на підтримку Заходу проти Росії». Пояснюють це тим, що в самому Євросоюзі зростають антиєвропейські та праві настрої.

«Дві історії цього місяця підкреслюють глибоку неадекватність чинного українського керівництва»

У Росії напружені відносини зі власним минулим, пише журнал із питань зовнішньої політики Foreign Affairs. Саме тому політика Кремля щодо архівів, особливо тих, що стосуються Радянського Союзу та його спецслужб, залишається утаємниченою і закритою. Пояснює це російський уряд тим, що такі документи досі актуальні і їхнє оприлюднення може нашкодити Російській Федерації».

На початку квітня Путін указом взяв «Росархів» під особистий контроль, аби зберегти «історичну спадщину Російської імперії». Така закритість Кремля, вважає Foreign Affairs, може свідчити про те, що там є докази проти самого Путіна та його оточення.

«А коли Міноборони Російської Федерації розсекретить секретні архіви про злочини НКВС, чи росіяни не повинні знати своїх «героїв»?»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG