Доступність посилання

ТОП новини

Україна переможе Росію економічним успіхом – депутат після зустрічі з Нуланд


Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман (праворуч) та помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд у Києві. 26 квітня 2016 року
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман (праворуч) та помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд у Києві. 26 квітня 2016 року

«Важливо створити прецедент, коли Росія забирає свої війська, Україна перемагає агресію економічною успішністю» – Гопко

Київ відвідує із триденним візитом помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд. В офіційній програмі – зустріч із представниками громадянського суспільства і політичних партій, прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом і спікером парламенту Андрієм Парубієм. У порядку денному обговорення реформ та імплементації мінських домовленостей. Це перший візит американського дипломата такого рівня після формування нового уряду.


Візит Нуланд в Київ відбувся одразу після обговорення українського-російського конфлікту в Ганновері за участю президента США Барака Обами і канцлера Німеччини Анґели Меркель. Першими в програмі київського візиту були представники громадянського суспільства. Зокрема Нуланд зустрілася із активістами Реанімаційного пакету реформ. Як розповів Радіо Свобода директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко, розмова проходила без журналістів і була дуже плідною. Говорили про реформування України.

Особливо її цікавила реформа сфери юстиції, реформа суду, прокуратури і поліції. Також були порушені питання виборчої реформи і державної служби
Тарас Шевченко

«Особливо її цікавила реформа сфери юстиції, реформа суду, прокуратури і поліції. Також були порушені питання виборчої реформи і державної служби. Ми більше говорили про те, що потрібно робити далі, де є проблемні точки. Ми намагалися донести позиції, по яких хотіли би мати підтримку з боку американського уряду», – розповів активіст.

Він наголосив, що зустрічі із представниками громадянського суспільства були напередодні візиту Нуланд до можновладців. На думку активіста, навіть після того, як команда Барака Обами наприкінці року залишить Білий дім, політика стосовно України залишиться зваженою, зокрема через доповіді Вікторії Нуланд.


Зустрітися із Нуланд прийшли Тимошенко і Льовочкіна

Нуланд також зустрілася із народними депутатами з різних фракцій. Зокрема на зустрічі були присутні Юлія Тимошенко від «Батьківщини», Максим Бурбак від «Народного фронту», Юрій Луценко і Павло Різаненко від «Блоку Петра Порошенка», Юлія Льовочкіна від «Опозиційного блоку», Віктор Вовк від «Радикальної партії Олега Ляшка», Вікторія Войціцька від «Самопомочі» і Ганна Гопко від позафракційних.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Як розповіла Радіо Свобода голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, на зустрічі йшлося про пріоритети і перспективи нового уряду, а також про ситуацію на Донбасі. Разом із Нуланд приїхав представник адміністрації Барака Обами Чарльз Купчан. Він повідомив, що Обама хоче імплементації мінських домовленостей до кінця свого президентського терміну.

«Потрібно повернути Україні Донбас, незважаючи на те, що мінські домовленості можуть бути не дуже популярними в українському парламенті. Важливо створити прецедент, коли Росія забирає свої війська з української території, а Україна завдяки своїй ефективній роботі в частині здійснення реформ перемагає агресію через економічну успішність», – заявила Гопко.


Перш за все йдеться про реформи на митниці, в прокуратурі і в сфері державних підприємств. За словами Гопко, американці не підтримують дострокових виборів і вперше бачать невелике зростання української економіки.

«Нам потрібна стабільність, щоб стати енергонезалежними від Росії. Путін зупинений і більше не захоплює українські землі, тому треба об’єднатися довкола принципів проведення реформ», – заявила Гопко.

За словами народного депутата, США домовилися із Євросоюзом про продовження санкцій, але гарантувати їх у наступному році неможливо через вибори як в Європі, так і в США. Головною проблемою залишається продовження вогню, але після того як його буде припинено, потрібно розпочинати підготовку до проведення виборів на Донбасі, говорить Гопко.

Вікторія Войціцька
Вікторія Войціцька

Як повідомила народний депутат Вікторія Войціцька, США очікують місцеві вибори в окупованих районах Донбасу вже в липні. Якщо Верховна Рада ухвалить відповідний закон у травні, США продовжать санкції до початку 2017 року.

Нуланд мала приїхати кілька тижнів тому – політолог

На думку політолога Володимира Фесенка, візит Вікторії Нуланд мав відбутися ще на початку квітня. Але, скоріше за все, дипломат чекала на завершення політичної кризи в Україні, заявив він у коментарі Радіо Свобода.

«Останні два роки вона є куратором виконання «мінських домовленостей». У неї її особлива, так звана «човникова місія». Вона регулярно відвідує не тільки Київ, а й Москву. В березні вона зустрічалася із Владиславом Сурковим. Я думаю зараз, на даний момент, це ключова ціль візиту – з’ясувати нинішню політичну ситуацію в парламенті перш за все», – розповів Фесенко.


Політолог вважає, що також під час візиту Вікторі Нуланд хоче отримати інформацію про новий уряд і коаліцію, оцінити стабільність політичної ситуації. За інформацією Фесенка, також наразі триває робота над законопроектом для проведення виборів на тимчасово окупованих територіях на сході України. У роботі над ним беруть участь, зокрема, представники Німеччини і Франції, розповів Фесенко.

Володимиро Фесенко
Володимиро Фесенко
Ніякого одностороннього виконання «мінських домовленостей» немає і не буде. Але вимагати будуть як від нас, так і від Росії
Володимир Фесенко

«Ніякого одностороннього виконання «мінських домовленостей» немає і не буде. Але вимагати будуть як від нас, так і від Росії. Нуланд буде з’ясовувати, чи є шанси затвердити в парламенті у травні-червні спеціальний закон або додаток до закону про вибори місцевих рад. Він буде стосуватися виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей. Робота над цим законом узгоджується зокрема із Венеційською комісією», – заявив політолог.

Від Росії в свою чергу будуть вимагати створення умов для роботи поліцейської місії ОБСЄ, без якої вибори на Донбасі не відбудуться, вважає Фесенко.

Тим часом у російських ЗМІ і на сайтах проросійських сепаратистів поширюють статтю Ростислава Іщенка, де автор переконує, що головним завданням Нуланд є не допустити дострокових виборів.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG