Доступність посилання

ТОП новини

Надії Грузії на членство в НАТО зменшуються


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«Якщо виходити з тези, що Росія перебуває у тривалому занепаді, немає сенсу активізувати її занепад»

Незважаючи на війну в Україні та заяви західних лідерів, у Грузії продовжували плекати надію, що країна зможе отримати План дій членства в НАТО, що вважається найважливішим кроком у цьому напрямі. Проте аналітик Радіо Свобода Ліз Фуллер вважає, що на липневому саміті НАТО на Грузію чекають розчарування. Серйозні сигнали про те, що членство Грузії не на часі, надходили і раніше, та якщо на європейських партнерів особливої надії не було, в Тбілісі вважали, що США все ж не змінять своєї позиції.

Надії Грузії на членство в НАТО зменшуються
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На форумі з Глобальної безпеки у Лондоні американський посол при НАТО Дуґлас Лют заявив, що для розширення НАТО немає можливостей протягом наступних кількох років. Особливо цікавою була причина, яку назвав військовий дипломат – «через внутрішню слабкість Росії».

Виходячи з практичних міркувань, я гадаю, що зараз, упродовж наступних кількох років, немає можливості для розширення НАТО
Дуґлас Лют

«Якщо виходити з тези, про те, що Росія потерпає від внутрішньої слабкості, що вона перебуває у тривалому занепаді, то немає сенсу підштовхувати її ще більше, активізувати та пришвидшувати її занепад. Тож виходячи з практичних міркувань, я гадаю, що зараз, упродовж наступних кількох років, немає можливості для розширення НАТО», – заявив американський посол до Альянсу, додавши, що те саме стосується і членства в НАТО України.

При цьому Лют, як і раніше, наполягає, що НАТО є оборонною структурою.

«Союз НАТО протягом останнього часу нікого не окупував. Це оборонний альянс, він завжди був захисним альянсом. Гадаю, нікого не має лякати перспектива, що НАТО може вдатися до наступальних дій. Але, навпаки, у чому потрібно мати повну впевненість, так це у тому, що НАТО буде робити те, що альянс робив протягом майже 66 років – виконувати свої зобов’язання щодо колективної безпеки».

Хоча на саміті НАТО в Бухаресті в 2008 році Грузії та Україні було обіцяно, що «вони стануть членами НАТО», там було також сказано, що План дій щодо членства вони отримають, коли будуть вирішені «деякі відкриті питання».

Але лише через кілька місяців після цього в серпні 2008 почалася війна у Грузії, і питання членства було відкладено, за словами американського експерта Рональда Асмуса, «на роки».

На наступних самітах Грузії, яка не переставала працювати над реформою своїх збройних сил та посилати своїх військових для участі в операціях під командуванням НАТО, запропонували лише «посилене партнерство». Спікер грузинського парламенту Давид Узупашвілі навіть наполягав на тому, що Грузія є більш готовою до отримання Плану дій, ніж інші країни, і що НАТО має або дати цей план Грузії, або скасувати його як передумову для членства.

На думку аналітика Радіо Свобода Ліз Фуллер, Грузія має нині більшу підтримку з боку Туреччини, але навряд чи цього буде достатньо в нинішніх умовах. При цьому міністр оборони країни Тінатін Хідашелі наполягає, що вступ до НАТО для Грузії залишаєтся пріорітетом, і вона чекає від саміту хоча б «додаткових інструментів» для посилення її безпеки.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG