Доступність посилання

ТОП новини

У Росії матір-одиначку засудили за «перепости» і «лайки» на підтримку України


Катерина Вологженинова у суді
Катерина Вологженинова у суді

Суд в Єкатеринбурзі відмовив в амністії матері-одиначці, засудженій за її активність в соцмережах

Свердловський обласний суд Росії залишив в силі вирок 46-річній жительці Єкатеринбургу Катерині Вологжениновій, яку звинуватили в розпалюванні ненависті та приниженні людської гідності за записи в соціальній мережі, що засуджують агресію Росії проти України. Матері-одиначці відмовили в амністії. За «перепости» і «лайки» проукраїнських заміток, матеріалів і карикатур у соцмережі «ВКонтакте» вона повинна відбути покарання у вигляді 320 годин обов'язкових робіт.

Апеляцію на вирок Залізничного райсуду щодо Катерини Вологженинової, яку визнали винною за частиною 1 статті 282 Кримінального кодексу Росії («Збудження ненависті або ворожнечі, приниження людської гідності»), не задовільнили.

Обвинувачена разом зі своїм адвокатом Романом Качановим подали цілу низку клопотань. Насамперед сторона захисту наполягла на амністії. «Це питання не було порушене органами попереднього слідства, прокурором і судом першої інстанції, що, в принципі, незаконно. Тому просимо повернути справу прокурору для ухвалення рішення про застосування акту амністії, – зазначив захисник. – Ми, як і раніше, вважаємо, що Вологженинова діяла в рамках закону, ніяких національних почуттів не ображала, а, навпаки, закликала до миру і злагоди».

Катерина Вологженинова та її адвокат
Катерина Вологженинова та її адвокат

Державний обвинувач у відповідь вказав на відсутність підстав для повернення справи в прокуратуру. Таку ж позицію зайняла і суддя Олена Удод, і в амністії, яку могли б застосувати, Вологжениновій відмовили.

Вона висловлювала тільки свою думку, не нав'язуючи екстремістські настрої
Роман Качанов

Продовжуючи відстоювати свою позицію, Качанов зажадав виклику до суду для допиту експерта свердловського управління ФСБ Росії, висновки якого лягли в основу кримінальної справи, але при цьому, як зауважив адвокат, є абсурдними і антинауковими. Так, в експертизі бойовики зі сходу України, «московські окупанти» і громадяни Росії називаються «національними групами». З лінгвістичної точки зору це суперечить здоровому глузду, такий висновок необґрунтований, сказав Качанов.

«Над формулюваннями звинувачення і судом сміється не одна наша країна, весь світ! При цьому жоден з розміщених на сторінці Катерини Вологженинової матеріалів офіційно не визнаний екстремістським! А вона висловлювала тільки свою думку, не нав'язуючи екстремістські настрої. Під час слідства і попереднього слухання в суді вона говорила, що їй незрозумілий сенс звинувачення, – продовжив аргументувати позицію сторони захисту адвокат. – Це, як звинуватити людину в тому, що у неї волосся руде – а це не є злочином! Як в нашому випадку, немає екстремізму».

Весь обвинувальний вирок – це переписаний слово в слово висновок експерта, причому з усіма пунктуаційними та іншими помилками
Роман Качанов

З його слів, ще при розгляді справи в районному суді він мав намір поставити запитання, що накопичилися до експерта, кілька разів подаючи відповідні клопотання. Право на це він мав повне, хоча б тому, що експерт від ФСБ – пані Мочалова – допитувалася під час попереднього слідства. «Я можу без сумніву заявити, що весь обвинувальний вирок – це переписаний слово в слово висновок експерта, причому з усіма пунктуаційними та іншими помилками. І він відіграв ключове значення. Не зважаючи на те, що є абсурдним!», – додав адвокат.

Як альтернативу, він запропонував судді призначити незалежну додаткову комплексну експертизу тих постів, які лягли в основу справи. Вологженинова виявила намір самостійно оплатити її. Але і в цьому суд їй відмовив.

Сама підсудна, виступаючи на дебатах сторін і з останнім словом, пояснила, що знайомилася і ділилася матеріалами про події в Україні у 2014 році, оскільки їй просто хотілося зрозуміти альтернативну точку зору, відмінну від тієї, що зайняли і пропагують російські федеральні телеканали. І цю точку зору вона знайшла – в матеріалах українських журналістів і блогерів, які і розміщувала на своїй сторінці.

Мабуть, за критику російської влади мене і судять. Матір-одиначку, яка просто має іншу точку зору. Ловимо того, кого легше, на кого можна натиснути. А справжні терористи гуляють на свободі»
Катерина Вологженинова

«Повторюся, не було ніяких закликів до екстремізму, – заявила Вологженінова. – Справа в тому, що Україна – це незалежна держава. Те, що країна прямує в ЄС, – це її справа, а не Росії. Мабуть, за критику російської влади мене і судять. І кого судять? Матір-одиначку, яка просто має іншу точку зору! Соромно повинно бути за весь цей процес. Деякі співробітники ФСБ отримали зірочки, звання. А за що? Виходить, ловимо того, кого легше, на кого можна натиснути. А справжні терористи гуляють на свободі».

В нашій країні немає принципу ідеологічної багатоманітності, коли кожен має право на свободу слова. У нас судять за те, що людина з однієї частини інтернету скопіювала інформаційні матеріали в іншу частину
Роман Качанов

За словами Романа Качанова, в Росії існує монополія на правду і людям, мабуть, не можна висловлювати точки зору, прямо протилежні тим, що озвучуються з російських телеекранів: «А саме вони фактично закликають до братовбивчої війни. Особисто ні мені, ні Вологжениновій ця війна не потрібна. Однак доводиться констатувати, що в нашій країні немає принципу ідеологічної багатоманітності, коли кожен має право на свободу слова. У нас судять за те, що людина з однієї частини інтернету скопіювала інформаційні матеріали в іншу частину. Це ж цілковитий абсурд!».

Вислухавши доводи сторін, Свердловський обласний суд виніс рішення залишити без зміни вердикт Залізничного районного суду, а апеляційну скаргу – не задовільнив. Відповідно, дії Вологженинової визнали розпалюванням ворожнечі. Мати-одиначка повинна відбути покарання у вигляді 320 годин обов'язкових робіт. Крім того, підлягає знищенню її ноутбук, визнаний знаряддям злочину, а також електронна миша і зарядний пристрій. Вирок набув чинності.

Качанов після оголошення рішення заявив, що має намір зі своєю підзахисною звернутися до Верховного суду Росії, а за необхідності – дійти до Європейського суду з прав людини. Сама Катерина Вологженинова не могла приховати свого розчарування.

Нагадаємо, приводом для порушення кримінальної справи стали опубліковані на сторінці матері-одиначки в соцмережі «ВКонтакте» фотографії і посилання на тексти з «пабліка» «Української народної самооборони» і «Правого сектору», зміст яких був спрямований проти політики Росії і військових дій на Донбасі. Зокрема, на одній картинці був зображений чоловік, схожий на Путіна, який підняв ніж над картою Донбасу. Під ним був надпис «Зупини заразу!». В іншій публікації зображувалася дівчина з автоматом, а внизу слова «Я –бандерівка. Смерть московським окупантам!». Окрім того, жінка розміщувала посилання на відеоматеріали, в яких розповідалося про події на Майдані і ймовірну яхту Путіна.

«Вологженинова публікувала матеріали, підтримуючи політику української влади, але хотіла, як вона пояснила на суді, лише зближення росіян і українців. Разом з тим, лінгвістична експертиза показала, що ілюстрації і тексти спрямовані на розпалювання ненависті і ворожнечі щодо росіян. Також встановлено факт пропаганди неповноцінності щодо конкретної національної групи – росіян і жителів сходу України, які не підтримують політичний курс Києва. Мали місце і заклики до насильницьких дій щодо росіян», – йдеться в рішенні суду першої інстанції.

Слідство і суд прийшли до висновку, що «репост» статей і фотографій ображав і принижував громадян Росії. До того ж, свідки сторони обвинувачення заявили, що підсудна засуджувала політику влади Росії в Україні. Разом з тим, суддя першої інстанції окремо зазначила, що карикатура на людину, схожу на Путіна, не може бути приводом для кримінального переслідування, а тому зняла звинувачення в цій частині. Вона пояснила це нормами міжнародного права, відповідно до яких люди можуть висловлювати особисту думку про політиків, а ті повинні бути готові до критики.

Суд про «лайки» отримав настільки великий розголос, що судові засідання стали відвідувати дипломати декількох іноземних держав – нерідко на засіданнях можна було бачити генконсула Німеччини в Єкатеринбурзі Йозефа Людвіга і генконсула Франції Еріка Мійє.

Катерина Вологженинова – не єдина в Росії, хто був засуджений за «перепост» і «лайки». Раніше вже винесли кілька вироків за статтею 282 блогерам за пости в соціальних мережах. Деякі отримали реальні терміни ув'язнення. Так, у вересні засудили на три роки колонії за пости з «закликами до сепаратизму» жителя Набережних Челнів Рафіса Кашапова. Також був засуджений майже до двох років колишній прес-секретар президента Татарстану Ірек Муртазін. Він розмістив у своєму блозі неправдиві відомості про смерть колишнього голови республіки – Мінтимера Шаймієва. Додамо, що після винесення вердикту Залізничним райсудом Єкатеринбургу Катерина Вологженинову внесли в офіційний список екстремістів Росії.

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG