Доступність посилання

ТОП новини

Львів заборонив виступи артистам, які розважають агресора Росію


Слідом за Львовом такі ухвали із забороною для представників шоу-бізнесу невдовзі ухвалять у Тернополі, Івано-Франківську, Ужгороді – активіст

Львів – У Львові заборонили виступати представникам українського та іноземного шоу-бізнесу, які підтримують агресію Росії, пропагують сепаратизм в Україні, ображають честь і гідність українського народу, проводять концерти та беруть участь у розважальних заходах на окупованих територіях Криму та Донбасу. Однак також заборонені виступи українських артистів, які гастролювали чи гастролюють у Росії у час військового протистояння на Донбасі. Якими механізмами реалізовуватимуть цю ухвалу міські чиновники та громадські діячі?


Найбільшим каменем спотикання між чиновниками міськради і громадськими активістами було питання щодо виступів представників українського шоу-бізнесу, які гастролювали і далі бувають з концертами у Росії. На останній сесії міськради депутати проголосували лише за назву ухвали «Про заборону проведення концертів та інших розважальних заходів на території Львова представниками українського та іноземного шоу-бізнесу, котрі під час де-факто російсько-української війни підтримують агресію Росії, пропагують сепаратизм в Україні», а редакційній комісії доручили написати сам текст документа.

Громадські активісти наполягли на тому, щоб заборонити у Львові виступи українським виконавцям, які концертують у Росії. І редакційна комісія чітко це виписала в ухвалі. Відтак у Львові заборонено виступати «представникам українського шоу-бізнесу, котрі під час де-факто російсько-української війни проводять концерти та беруть участь у розважальних заходах на території Росії, при цьому відкрито не підтримуючи у будь-який спосіб проведення Антитерористичної операції». Тобто, якщо хтось у час військового конфлікту в Україні побував з концертом у Росії чи буде, то, згідно з рішенням міськради, йому мають заборонити гастролі у Львові. Навіть, якщо це улюблений виконавець львів’ян. З цим положенням погоджувались не всі депутати міськради. А саме представники фракції «Самопоміч» вважали, що українські виконавці, виступаючи у Росії, можуть пропагувати Україну, допомогти росіянам зрозуміти ситуацію на Донбасі. Водночас більшість обранців переконані, що у час проведення АТО не припустимо заробляти гроші у Росії.

Міський голова Львова Андрій Садовий підписав ухвалу і від моменту публікації вона стає чинною. Однак, які механізми її втілення у життя, за якою схемою діятимуть чиновники, як відстежуватимуть, кому можна чи ні виступати у Львові?

«Ця ухвала – це радше декларація, вияв волі громади, своєрідне звернення до організаторів заходів, власників сценічних майданчиків враховувати цю позицію, що є категорія небажаних у Львові виконавців. Механізми… Якщо директор цирку укладе угоду з виконавцем, який виступав на території так званих «ДНР» чи «ЛНР», то поліція не розганятиме людей. Першим кроком буде діалог, пояснення, що є така ухвала, вона має юридичну силу на території Львова. Думаю, це вдасться, є сильний громадський сектор», – каже виконувач обов’язків начальника управління культури Львівської міськради Михайло Мороз.

Акція із закликом позбавити звання «народного атриста» Ірину Білик, Ані Лорак та Таїсію Повалій у Львові. Вересень 2015 року
Акція із закликом позбавити звання «народного атриста» Ірину Білик, Ані Лорак та Таїсію Повалій у Львові. Вересень 2015 року

Громадськість контролюватиме процес

Не бачить механізмів дії ухвали організатор мистецьких заходів у Львові Андрій Сидор. За його словами, перш аніж щось забороняти, слід подбати про те, як це контролювати і виконувати, тому вважає, що документ не буде ефективним.

«Концерти – це ринок і потрібно працювати передусім над свідомістю львів’ян, щоб вони на такі концерти не купували квитки. Тоді це буде ідеальний фільтр і не потрібно заборон і ухвал. Вже такі спроби були. Колись діяла система гастрольних посвідчень, які видавала ЛОДА (Львівська облдержадміністрація – ред.). Це суб’єктивно, де чорне, біле, сіре визначити буде складно», – вважає Андрій Сидор.

Львів’яни охоче купують квитки на популярних виконавців, незважаючи на те, де ті гастролюють. Попри те, що громадські активісти щороку бойкотують фестиваль «Альфа джаз», який, на думку активістів, фінансується російським бізнесом, усі квитки викуплено вже за кілька місяців до заходу.

Один із ініціаторів ухвалення документа, громадський активіст Олег Радик наголосив Радіо Свобода, що ухвала міськради – це політичне рішення і мандат для дій громадським активістам. Але вони контролюватимуть діяльність органів влади, що відповідають за виконання ухвали.

Тепер на моїй стороні закон і я маю повне право на них викликати поліцію
Олег Радик

«Де-юре має слідкувати заступник міського голови і департамент культури. Але, якщо би ще тиждень тому у Львів приїхали з концертом ті, які виступали у Росії, коли б я протестував, то вони мали б право викликати на мене поліцію. Тепер мандат на моїй стороні, як і закон і я маю повне право на них викликати поліцію», – наголосив у коментарі Радіо Свобода координатор Економічного бойкотного руху Олег Радик.

Громадський активіст також зазначає, що слідом за Львовом такі ухвали із забороною для представників шоу-бізнесу невдовзі ухвалять у Тернополі, Івано-Франківську, Ужгороді. Раніше таке рішення ухвалили депутати Луцької міськради.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG