Доступність посилання

ТОП новини

Процедура видачі Надії Савченко почалася – Фейгін


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Процедура видачі української льотчиці Надії Савченко, засудженої в Росії у справі про вбивство журналістів ВГТРК в Донбасі влітку 2014 року до 22 років, почалася. Про це повідомляє новинна агенція РБК, посилаючись на адвоката Марка Фейгіна.

«Заяву Савченко про її згоду на видачу для відбування покарання в Україні я отримав ще 7 квітня і тоді ж передав Мін'юсту України, який зробив запит на адресу міністерства юстиції Росії відповідно до конвенції 1983 року про видачу засуджених», – цитує РБК Марка Фейгіна.

У середу, 27 квітня, Надія Савченко, за словами її сестри Віри Савченко, отримала відповідні документи на оформлення за процедурою видачі, що підтверджує, що процедура запущена. Конвенція про видачу засуджених передбачає, що рішення про передачу Савченко для відбування покарання в Україні повинен ухвалити суд, нагадав Фейгін.

Дата суду поки що не відома і може знадобитися певне процесуальне рішення для того, щоб визначити, який суд має ухвалювати рішення щодо Савченко, уточнив адвокат. Рішення має ухвалювати суд за місцем відбування покарання, але Савченко поки що не етапована в колонію, тому може бути вирішено, що її справа буде розглянута за місцем перебування в СІЗО, додав Фейгін. Савченко, як і раніше, утримується в слідчому ізоляторі в Новочеркаську, і рішення буде ухвалювати місцева суд, припустив Фейгін.

Адвокат при цьому уточнив, що початок процедури видачі не перешкоджає тому, що теоретично Савченко можуть помилувати, що звільнило б її від відбування покарання в Україні, однак це прерогатива президента Росії.

Конвенція про передачу засуджених осіб від 1983 року передбачає передачу особи, засудженої на території однієї сторони, для відбування покарання на території іншої сторони, запит про передачу може бути зроблений або країною винесення вироку, або країною його виконання.

20 квітня Міністерство юстиції Росії повідомило, що отримало від України запит про надання документів для вирішення справи з передачею засудженої в Росії української громадянки Надії Савченко до України з метою «подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі» вже на території України. У міністерстві також нагадали, що для того, щоб російський суд розглянув питання про передачу Савченко, Україна має, зі свого боку, надати низку документів, серед яких мають бути, зокрема, згода засудженого на передачу чи перекладене російською мовою рішення українського суду про визнання російського вироку українці.

Пізніше президент України Петро Порошенко повідомив, що домовився із президентом Росії Володимиром Путіним про алгоритм і терміни звільнення утримуваної в Росії української громадянки Савченко. В інтерв’ю українським телеканалам 24 квітня Порошенко додав, що літак з Надією Савченко може приземлитися на українській землі «протягом декількох тижнів».

19 квітня президент Петро Порошенко після телефонної розмови з Надією Савченко повідомив, що українка погодилася тимчасово припинити своє чергове сухе голодування, яке вона тримала від 6 квітня, вимагаючи звільнення.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

XS
SM
MD
LG