Доступність посилання

ТОП новини

Щоб реформувати силові структури, треба посадити по 100 осіб із кожної (огляд преси)


Нині з військового бюджету розкрадають щонайменше чверть – експерт

Реформу в українській армії навіть ще не починали, переконує експерт тижневика «Країна». Нею називають найменші позитивні зміни. Так, дали нову форму й берці – вже реформа. Перейшли на систему електронних закупівель – реформа триває. Підвищили зарплату контрактникам – є професійна армія. Збільшення війська, створення підрозділів теж не є реформою, констатує видання. Реформа – це якісна зміна Збройних сил, і для неї треба мати ідеологію. Знати, яким завданням повинна відповідати армія. На ключові посади призначати людей із бойовим досвідом, а не паркетних генералів, яких переставляють мов фігури на шахівниці. Має бути єдина система накопичення інформації й аналітики. Цього немає ні в Генштабі, ні в Міноборони, які дублюють обов’язки. Експерт переконаний, що неможливо реформувати силові структури, не посадивши по 100 осіб із кожної. На потоках – люди, які крадуть і відправляють гроші нагору. Експерт вважає, що з військового бюджету розкрадають щонайменше чверть. Це – завищені ціни на продукцію, пропуск грошей через свої фірми, відкати на всіх щаблях. Докладніше з проблемою знайомить тижневик «Країна».

Недавня відставка Арсенія Яценюка була довгим та болісним процесом. Але найбільш прикрим, як переконує газета «Україна молода», є те, що Арсеній Яценюк пішов примусово-добровільно: не тоді, коли відчув, що настав його час, а тоді, коли його підштовхнули до цього численні й заплутані «договорняки» на найвищому рівні. Видання наголошує, що українські можновладці, йдучи з посади, обирають передусім не так відмову від влади та публічної іпостасі, як відмову від тих грошових преференцій, які ця влада йому дає. А зрощення влади і можливості паразитування на ній називається олігархією. У цьому й полягає відмінність України від Заходу: там превалюють політики, чия лава запасних є доволі довгою, тоді як в Україні домінують олігархи, котрі, через вузькість свого кола, вже 25 років поспіль постачають у владу практично одних і тих самих персон. На цьому газета наголошує у статті «Так минають прем’єри».

Зерновий ринок завжди приносив суттєвий дохід до держбюджету. Однак, як зазначає газета «Україна молода», існують перешкоди, які змушують підприємців необґрунтовано збільшувати витрати та нераціонально використовувати ресурси, знижуючи конкурентну привабливість української продукції. Насамперед потенціал виробництва і продажу агропродукції в Україні стримує благенька інфраструктура, наголошує видання в публікації «Вміли готувати, та не вміли подавати».

Позачергові вибори у Верховну Раду призведуть до ще більшої її поляризації та фрагментації, переконує експерт тижневика «Країна». Знову почнеться політична нестабільність – коаліціада і прем’єріада. Цього можна уникнути, якщо «Блок Порошенка» і «Народний фронт» працюватимуть злагоджено. Якщо ж ні – Україну накриє чергова політична криза. Експерт вважає, що на критику заслуговують усі активісти Майдану, бо не створили власної політичної сили, а розійшлися по інших, зазначає тижневик .

Газета «День» переконує, що виборчі ідеї на окупованому Донбасі – суцільна профанація. Однак ці вибори прописані в Мінських угодах. І якщо на Донбас потрапить, скажімо, поліцейська місія ОБСЄ, яка довела свою підозрілу лояльність до Росії, то це означатиме формальну можливість проведення таких виборів – а відтак, амністії бойовиків і їхньої легалізації. Тоді вони просто стануть «народною міліцією», а у Верховній Раді цілком можливо буде побачити тих, кого за два роки чомусь так і не спромігся засудити Київ. Про офіційне визнання агресії, окупації та відповідного відшкодування з боку Росії доведеться забути. Про те, як цього можна уникнути, «День» розповідає в статті «...З чим піде Обама? Або «Російське питання» і війна на сході України».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG