Доступність посилання

ТОП новини

«Не зарікайся» – серіал про любов чи про бойовиків?


Акція на захист українського інформаційного простору, липень 2015 року
Акція на захист українського інформаційного простору, липень 2015 року

Якщо суспільство не реагуватиме, то розповіді про хороших сепаратистів стануть нормальним явищем в ефірі – Капранов

28 квітня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення має провести засідання щодо позапланової перевірки телеканалу «Україна». Канал олігарха Ріната Ахметова показує серіал «Не зарікайся», запідозрений у прихильності до бойовиків на Донбасі. Творці серіалу наголошують на тому, що їхня робота – «про любов, людські долі й характери», а не про «хороших сепаратистів». Натомість голова Держкіно Пилип Іллєнко вирішив розпустити експертну комісію цього відомства, члени якої більшістю голосів дозволили випуск серіалу.

«Не зарікайся» – серіал про любов чи про бойовиків?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Перевірку телеканалу «Україна» призначили у зв’язку з численними зверненнями громадян щодо трансляції каналом 66-ї серії серіалу «Не зарікайся», в якій позитивно зображено бойовиків Донбасу. Про це йдеться у повідомленні Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Раніше експертна комісія Держкіно більшістю голосів проголосувала проти скасування прокату серіалу «Не зарікайся».

У відповідь голова Держкіно Пилип Іллєнко повідомив, що вважає за потрібне припинити повноваження нинішнього складу експертної комісії й призначити новий склад.

«Сьогодні основним завданням цієї комісії є захист інформаційного простору України, отже, серед її членів мають бути фахівці, що зможуть чітко, послідовно і професійно таку функцію виконувати, виходячи із патріотичних позицій», – наголосив Пилип Іллєнко.

На його думку, сьогодні ще передчасно порушувати в такому ключі теми, пов’язані з подіями на Донбасі. Відстороненого погляду на ці події бути не може, підкреслює Пилип Іллєнко, адже війна триває.

Сучасна війна відбувається не тільки в окопах, сучасна війна – в інфопросторі
Віталій Капранов

Член експертної комісії Держкіно, письменник, книговидавець Віталій Капранов був серед тих, хто голосував за скасування прокату серіалу. Він наголосив Радіо Свобода, що серіал має прямі ознаки порушення закону – розпалює міжнаціональну ворожнечу та несе в собі відверту пропаганду. На його погляд, якщо суспільство не реагуватиме на подібні речі, то згодом розповіді про «хороших сепаратистів» стануть нормальним явищем в ефірі.

«Сучасна війна відбувається не тільки в окопах, сучасна війна – в інфопросторі. І якщо ми здамо інфопростір окупантам, то завтра тут будуть танки», – зауважив Віталій Капранов.

«Усі, хто створює телепродукт, повинні розуміти, який матеріал можна брати для створення дешевого кіно, а який небажано»

Перший заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк зазначила Радіо Свобода, що оскільки цей серіал викликав резонанс у суспільстві, це означає, що його автори торкнулися дуже болісної теми.

Сьогодні йде війна, вона змінила все у суспільстві. А творці телепродукту часом діють за старими правилами, ніби нічого не сталося
Ольга Герасим’юк

«Усі, хто створює телевізійний продукт, повинні розуміти, який матеріал можна брати для створення дешевого кіно, а який небажано. Тому що сьогодні йде війна. Вона змінила все у суспільстві. А творці телепродукту часом діють за старими правилами, ніби нічого не сталося», – зауважила Ольга Герасим’юк.

За її словами, порушувати подібні теми митцям варто пізніше, коли можна осмислити подію на відстані й підійти до роботи з усією делікатністю та увагою.

«А коли ми говоримо на такі серйозні теми подібним чином, то це розмиває проблему і вносить сум’ятицю в уми людей і без того розгублених. І це, звичайно, не на користь», – переконана Ольга Герасим’юк.

Натомість сценарист телесеріалу «Не зарікайся» Тетяна Гнєдаш стверджує, що у кожного персонажа фільму є своя правда, так само, як і в реальному житті. Її обурює те, що фрази героїв виривають із контексту, не знаючи сюжету, а дехто – не подивившись стрічку.

Наш серіал про любов, про людські долі і характери, які розкриваються в складних драматичних реаліях
Тетяна Гнєдаш

«Наш серіал про любов, про людські долі і характери, які розкриваються в складних драматичних реаліях, – переконує Тетяна Гнєдаш, – Про сучасну Україну та її героїв. Про те, що чесність і сміливість допоможуть кожному з нас вистояти в цей переломний час». За твердженням сценаристки, «коли є упереджене ставлення, то можна безкарно тиражувати на просторах інтернету будь-яку брехню».

А кінокритик Сергій Васильєв, зі свого боку, вважає, що немає підстав забороняти «Не зарікайся». На його думку, не можна вдавати, ніби сепаратистів не існує. Тому це навіть добре, що таких персонажів показали.

«Схоже, зараз ми ладні переплюнути в боротьбі за цнотливість інформаційного простору не лише сталінських цензорів, а й геббельсівську канцелярію», – зазначив він у своїй статті на сайті «Українська правда. Життя».

Тим часом глядачі серіалу продовжують знаходити серії з елементами російської пропаганди. Сергій Оснач, член Експертної комісії та громадський діяч, звернув увагу, що у 5-ій серії головна позитива героїня Люда у якості тосту виголошує цитату з булгаківської п’єси «Дні Турбіних», написаної за мотивами роману «Біла гвардія».

Автори серіалу вклали у вуста головної героїні слова про те, що сьогодні в Україні йде громадянська війна. При цьому, процитувавши п’єсу Булгакова, у котрій, за словами Оснача, білогвардійці не шанують ні Скоропадського, ні Петлюру, та ще й з презирством ставляться до всього українського. Сергій Оснач переконаний, що автори «Не зарікайся» зробили це не механічно і не випадково.

Гадаю, в притомної людини не залишиться сумнівів, що це ніяка не випадковість, а справжня пропаганда, до того ж, майже не прихована й кострубата
Сергій Оснач

«Ну не може автор, який все життя працює зі сценаріями, скомбінувати та включити до тексту цитату, не подумавши про її доречність і не зваживши кожного слова. Далі головні позитивні герої серіалу приміряють цитату про громадянську війну до сучасних подій і погоджуються, що «все це написано про сьогоднішній день». Гадаю, в притомної людини після цього не залишиться ніяких сумнівів, що це ніяка не випадковість, а справжня пропаганда, до того ж, майже не прихована й кострубата», – зазначив він.

Раніше телеканал «Україна» повідомив про напад 15 невідомих на свій офіс у Києві й закликав правоохоронців розслідувати «факт загрози життю і професійній діяльності журналістів каналу». Поліція порушила справу про хуліганство через напад на офіс телеканалу.

Тим часом серіал «Не зарікайся» продовжує виходити на телеканалі «Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG