Доступність посилання

ТОП новини

Уряд має намір «перевиконати план» з підвищення зарплат і пенсій


©Shutterstock
©Shutterstock

З травня Кабмін підвищує мінімальні зарплати і пенсії на 5,2%, з грудня планує ще на 10%

Київ – Український уряд має можливість підвищити мінімальні зарплати і пенсії удвічі більше, ніж передбачено бюджетом на 2016 рік, стверджують прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та віце-прем’єр Павло Розенко. Перше невелике підвищення соцстандартів уряд планує з початку травня, наступне, вже на 10% – з першого грудня. Незалежні експерти припускають, що Кабмін може знайти кошти на підвищення зарплат і пенсій, подолавши корупцію, однак закликають урядовців не «проїдати» бюджет, а бодай частину його спрямовувати на розбудову інфраструктури. Частина ж фахівців вважає, що задля зміцнення добробуту українців такого підвищення зарплат і пенсій недостатньо.

У бюджеті на 2016 рік ідеться, що соцстандарти підвищуватимуть двічі впродовж року: першого травня і першого грудня. Причому друге підвищення мало відбутися приблизно на 6%. Але 27 квітня на засідання уряду прем’єр Володимир Гройсман запевнив, що стан економіки та наповнення бюджету дають підстави підвищувати зарплати і пенсії у грудні на 10% – щоб частково компенсувати падіння доходів українських громадян, яке відбувалося упродовж останніх двох років.

«Ми розрахували наші позиції і бачимо, що можемо ввести підвищення соцстандартів для українців з 1 грудня не на 6%, як це було заплановано, а на 10%. Але я переконаний в тому, що ми будемо соціально відповідальними і в майбутньому. І відповідно від зростання національної економіки ми будемо розуміти, що нам потрібно виконувати соціальний контракт перед українцями», – обіцяє прем’єр.

Тим часом економісти, серед яких Дмитро Власов, посилаючись на свої зустрічі з посадовцями Мінфіну, стверджують, що у міністерстві не в захваті від численних ініціатив політиків збільшувати пільги, соцвиплати і доплати, і мають намір обмежитися підвищенням найнеобхідніших виплат.

Опосередковано це підтверджує і заява посадовців Мінфіну щодо збільшення витрат на субсидії.

Після підвищення тарифів на газ і тепло кількість заявників на отримання субсидій може зрости на 50%, і тоді 35 мільярдів гривень, виділених у бюджеті на субсидії, може не вистачити, зауважив під час круглого столу у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко, повідомляє «Укрінформ».

Якщо не зростають доходи населення, то таке населення не зможе оплачувати житлово-комунальні послуги. Кількість субсидіантів після підняття ціни на газ може зрости на 50%
Віталій Музиченко

«35 мільярдів гривень може не вистачити. Якщо не зростають доходи населення, то таке населення не зможе оплачувати житлово-комунальні послуги. Прямої залежності немає, але кількість субсидіантів після підняття ціни на газ може зрости на 50%», – так оцінює посадовець скасування пільгової ціни на газ та встановлення єдиної ціни для населення і теплокомуненерго в 6 879 гривень за тисячу кубометрів. Він нагадав, що у минулому опалювальному сезоні субсидії отримували 5,5 мільйонів домогосподарств.

Утім, підвищення соціальних стандартів більше від запланованого має на меті саме компенсувати зростання комунальних тарифів, ідеться на сайті Кабміну.

Те, що уряд готовий на таке підвищення соціальних стандартів, визнав і віце-прем’єр Павло Розенко. Про це він написав у соцмережах, вказуючи рівні мінімальних зарплат і пенсій, які мають виплачувати починаючи з 1 грудня.

«Уряд пропонує з 1 грудня збільшити на 10% прожитковий мінімум, мінімальну пенсію і мінімальну зарплату, а не на 5,5% як пропонувалося раніше. З 1 грудня 1 247 гривень буде мінімальна пенсія, 1 600 гривень – мінімальна зарплата», – написав Розенко у Facebook.

Але ще на початку квітня Кабінет Міністрів України ухвалив низку рішень щодо підвищення соціальних стандартів з 1 травня, тобто збільшення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії та зарплат працівників бюджетної сфери. Тоді на засіданні уряду Павло Розенко зауважив, що підвищення пенсійних виплат з 1 травня стосуватиметься 6,5 мільйонів українських пенсіонерів, а зростання мінімальних зарплат – 3,5 мільйонів працівників бюджетного сектору (вчителів, лікарів, працівників соціальної сфери та культури). Загалом же, за його словами, зросте близько 8 видів соціальної допомоги.

«Мінімальна заробітна плата підвищується на 5,2%, проте посадовий оклад «працівників І тарифного розряду» (тобто, працівників бюджетної сфери) підвищується на 6,5%», – зазначив Розенко.

Чи перекриє зростання зарплат і пенсій інфляцію та підвищення тарифів?

Інфляція в Україні, за прогнозами Світового Банку, у 2016 році становитиме 15%. Відтак, підвищення соціальних стандартів на 5,2% і потім ще на 10%, яке планує уряд, лише ненабагато перекриє інфляцію, визнають економісти. В кінці минулого року, презентуючи проект бюджету-2016, тодішній міністр фінансів Наталія Яресько наголошувала, що в бюджет закладають прогноз річної інфляції 12%.

Утім, навіть після грудневого підвищення мінімальна зарплатня становитиме в перерахунку близько 50 євро, пенсія – 40. Це найнижчі рівні соціальних стандартів у Європі. Так у Литві, яка вважається однією з найменш заможних країн ЄС, мінімальні зарплати та пенсії для різних категорій громадян становлять в середньому трохи більше 300 євро. Для порівняння: споживчі ціни у цій державі близькі до українських, комунальні тарифи є вищими, але це компенсується зростанням енергоефективності житлового господарства.

Україна має підвищувати соціальні стандарти, щоб вони випереджали інфляцію, погоджується в ефірі Радіо Свобода економіст та колишній віце-прем’єр Володимир Лановий. Водночас, на його думку, уряд порушує логіку, підвищуючи ціну на газ та комунальні тарифи у повному обсязі, а мінімальні зарплати і пенсії піднімаючи у кілька етапів упродовж року.

Треба з кожного кварталу потроху підвищувати соцстандарти, щоб не було затримки і розриву у часі між зарплатами і цінами
Володимир Лановий

«Ціни зростають вже з першого січня, тобто, вони вже зросли. А люди почнуть отримувати часткову компенсацію тільки в другому кварталі. Те ж саме буде і в другому півріччі. Ціни будуть зростати п’ять місяців до першого грудня і лише в грудні, навіть за його результатами у січні, люди отримають певну доплату порівняно з попереднім періодом. Тут абсолютне відставання у часі, – вказує економіст. – Тому треба з кожного кварталу потроху підвищувати соцстандарти, щоб не було затримки і цього розриву у часі між зарплатами і самими цінами. У світі так роблять, і в Україні так робили завжди. А тепер люди будуть жити в нових реаліях, з іншими витратами, а доходів в цей період буде стільки ж, як і було раніше», – підсумовує аналітик.

Подолавши корупцію, Україна за рік може знайти до 500 мільярдів гривень – експерт

Чи вистачить у бюджеті коштів на збільшення доходів пенсіонерів та бюджетників? Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв визнає, що саме уніфікація тарифів на газ і тепло дасть змогу бюджету додатково отримати додатково понад 7 мільярдів гривень, а сам «Нафтогаз», який дотується з бюджету, має стати бездефіцитним.

Як наголосив перший віце-прем’єр Степан Кубів, нинішня ціна на газ включає і оптову ціну імпортного палива, і ПДВ, і витрати з транспортування його до споживача. Відтак через збільшення тарифів зростуть і податкові надходження до бюджету.

Таке підвищення ціни на газ, до того ж, є вимогою МВФ для надання наступних траншів фінансової допомоги. Й наразі Міжнародний валютний фонд готується направити до України чергову місію. Тобто додатковий «запас міцності» в бюджеті має з’явитися разом з новим траншем кредиту.

Тим часом Державна фіскальна служба у перші місяці року звітує про певне перевиконання надходжень до бюджету.

За словами глави відомства Романа Насірова, найбільш відчутним було перевиконання запланованих надходжень до бюджету у січні та лютому – на 14,5%, тобто за ці два місяці держава додатково отримала 8,2 мільярда гривень.

Окрім того, 2016 рік в Україні має стати роком відновлення економічного зростання. Світовий банк прогнозує зростання реального ВВП на 1%. Тенденція до зростання була вже у другій половині минулого року: зокрема українська економіка показала зростання в третьому кварталі відносно другого. При цьому директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан наголошує, що зростання матиме місце за умов продовження реформ і відсутності значної ескалації українсько-російського конфлікту на Донбасі. До того ж, в прогнозі врахована і реформа газового сектору, тобто вплив на інфляцію та ВВП того підвищення тарифів на газ, яке днями відбулося.

В попередньому уряді Арсенія Яценюка та в НБУ раніше прогнозували зростання ВВП цього року від 1,5 до 2%.

Експерти визнають, що в українській економіці та в бюджеті зокрема знайдуться кошти на підвищення соціальних стандартів, але за умови подолання корупційних схем. Таку думку Радіо Свобода висловив фінансовий експерт Дмитро Власов.

Якщо подолають корупцію та витягнуть кошти з дорожнього господарства, з митниці, де вони йдуть у приватні кишені, можна піднімати соціальні стандарти ще більше, ніж анонсують в уряді
Дмитро Власов

«Якщо подолають корупцію та витягнуть кошти з дорожнього господарства, з митниці, де вони йдуть у приватні кишені. Якщо з митниці та з інших сфер кошти підуть до державної скарбниці – можна піднімати соціальні стандарти ще більше, ніж анонсують в уряді. Ми з колегами проводили дослідження і підрахували, що за рахунок згортання корупційних схем влада може залучити на підвищення пенсій та зарплат до 500 мільярдів гривень на рік, а це приблизно 85% від цьогорічного державного бюджету», – наголошує фінансист.

Водночас Дмитро Власов закликає український уряд не спрямовувати основну масу податкових надходжень до бюджету на «проїдання». На його думку, має бути баланс витрат між підвищенням зарплат і пенсій та державними інвестиціями у дороги, , портові термінали, в енергозбереження та в інші інфраструктурні проекти.

Про те, чи поліпшиться добробут українців після підвищення мінімальних зарплат, йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Уряд має намір «перевиконати план» з підвищення зарплат і пенсій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Уряд має намір «перевиконати план» з підвищення зарплат і пенсій 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG