Доступність посилання

ТОП новини

Якщо «Мінськ-2» імплементують, Україна зникне – Березюк


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Голова депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк розповів про «якісні альтернативи» мінським угодам

Росія хоче бачити особливий статус Донбасу і наполягає на проведенні виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей для того, щоб легітимізувати сепаратистів і свою присутність у цьому регіоні. Про це заявив в ефірі «Голосу Америки» голова парламентської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк.

«Більше того, Росія хоче перетворити цю війну, яка досі не визнана війною, і цю окупацію на внутрішній конфлікт в Україні», – сказав він.

При цьому Олег Березюк зауважив, що його фракція підтримує президента у тому, що той свого часу підписав мінські угоди, одним з пунктів який і передбачено проведення виборів.

Америка, Британія та інші країни підписали Будапештський меморандум, який на сьогоднішній день не працює – давайте запитаємо себе, чому він не працює?
Олег Березюк

«Президент це зробив, щоб на той момент зупинити знущання і вбивство українських солдатів. Але Америка, Британія та інші країни підписали Будапештський меморандум, який на сьогоднішній день не працює – давайте запитаємо себе, чому він не працює?» – запитав Олег Березюк.

Депутат запевнив, що у цій ситуації Україна не пропонує передомовлятися, а щоб Україна і Сполучені Штати стали повноцінними учасниками переговорів на мінській платформі.

«Мінськ» потрібен для дискусії між Росією, яка є вічним нашим ворогом і вічним нашим сусідом, а також Європейським Союзом, Україною і Америкою щодо того, як далі жити. Але якщо буде імплементований «Мінськ-2», Україна як суверенна інституція зникне під впливом Росії», – визнав парламентар.

Олег Березюк розповів, що нині з колегами проводять багато зустрічей і мають «важкі розмови» у Держдепартаменті США, намагаючись там пояснити, що виконувати певні пункти мінських угод – небезпечно і непотрібно.

«Вони нас розуміють, але бачать позицію сьогодні, яка є наслідком потужної дипломатичної і пропагандистської роботи Російської Федерації, в тому числі і в сполучених Штатах Америки. Ми розуміємо Сполучені Штати – їм на сьогодні потрібні відносини з Росією. Але інтереси України, яка має можливість внаслідок розбудови власної інституції держави стати успішною, для нас важливіші», – наголосив Олег Березюк та сказав, що вони пропонують західним партнерам розглянути «якісні альтернативи» мінським угодам.

Альтернативою «Мінську» є законне визнання територій Донбасу окупованими територіями, далі – тимчасова ізоляція тимчасово окупованих територій
Олег Березюк

«Альтернативою «Мінську» є законне визнання територій Донбасу окупованими територіями, далі – тимчасова ізоляція тимчасово окупованих територій. Для чого? Для того, щоб дати Україні як державі шанс зміцнитися економічно, мілітарно і політично», – переконаний Олег Березюк.

На запитання, як це сприймуть інші підписанти мінських угод – Німеччина і Франція, депутат відповів: «Ми поважаємо Німеччину, Францію, Америка взагалі є другом України. Але ми мусимо дивитися, що на той момент була така ситуація, котра вимагала від України такої позиції через її слабкість: інституційну, економічну, політичну і міліарну. Сьогодні ми мусимо наполягати на своєму, тому що інтерес Росії в тому, щоб Україна зникла як така і стала її васалом, як це раніше було», – констатував лідер парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк і зазначив, що переконати у такій позиції зарубіжних партнерів – завдання для політичної системи України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG