Доступність посилання

ТОП новини

ЗСУ непричетні до загибелі цивільних в Оленівці – штаб


Представники місії ОБСЄ на місці обстрілу біля Оленівки, 27 квітня 2016 року
Представники місії ОБСЄ на місці обстрілу біля Оленівки, 27 квітня 2016 року

Українські військові непричетні до загибелі цивільних на блокпосту в Оленівці Донецької області у ніч на 27 квітня, стверджує штаб української воєнної операції на Донбасі після аналізу розташування своїх підрозділів.

«Відстань від першої позиції підрозділів ЗСУ до місця інциденту становить 6,6 кілометра. Виходячи з тактико-технічних характеристик 82-міліметрових мінометів, зауважуємо, що вони не могли застосовуватися на такій відстані, адже у міномета 2Б14 «Піднос» максимальна дальність стрільби становить 3000 метрів, а 2Б9 «Васильок» – 4200 метрів», – ідеться в повідомленні.

«Таким чином, ведення прицільного вогню з зазначеного озброєння можливе лише з території, тимчасово підконтрольної незаконним збройним формуванням», – наполягає штаб.

Також у штабі української воєнної операції зауважують, що, згідно з Мінськими домовленостями, важке озброєння калібром понад 100 міліметрів відведене на встановлені відстані.

«Переміщення українськими підрозділами такого озброєння в бік лінії розмежування не відбувалося, що підтверджується представниками СММ ОБСЄ», – заявляє штаб.

Також українські військові наголошують, що спостерігачі російської сторони Спільного центру контролю та координації дотримання режиму припинення вогню на Донбасі (СЦКК) у ніч з 26 на 27 квітня 2016 року не зафіксували жодного випадку застосування артилерійських гармат з боку Збройних сил України у напрямку Оленівки.

27 квітня на блокпосту в населеному пункті Оленівка, яке контролює угрупування «ДНР», в результаті розриву снаряда загинули четверо цивільних, восьмеро були поранені. Ці люди ночували в автомобілях, чекаючи на відкриття пропускного пункту на контрольовану урядом України територію.

В угрупованні «ДНР», що контролює частину Донецької області України, звинуватили в обстрілі українських військових.

Спостережна місія ОБСЄ на сході України встановила, що обстріл біля підконтрольної бойовикам угруповання «ДНР» Оленівки ймовірно здійснювався із західно-південно-західного напрямку. Про це йдеться у звіті місії за результатами перебування на місці події 27 квітня й аналізу вирв і ушкоджень внаслідок обстрілу.

Спостерігачі додали, що обстріл вівся зі зброї калібром не менше ніж 120 міліметрів. Про те, хто саме стоїть за обстрілом, у місії не вказують.

XS
SM
MD
LG