Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Торез. Шахта-фантом


Фото автора
Фото автора

Шахта в Торезі, що була ліквідована ще в 2011 році, зараз «постачає» антрацитове вугілля в Україну

Шахта імені Кисельова в окупованому Торезі стала справжнім «фантомом» – вона єдина представляє «ДНР» в офіційних документах в ролі постачальника антрацитового вугілля в Україну.

Ця нібито працююча шахта поставила 350 тисяч тонн вугілля в 2015 році компанії «Центрэнерго» в Україні. Більш того, був підписаний контракт на поставку 1,2 мільйона тонн вугілля цій компанії у 2016 році.

Дивина полягає не в тому, що перерахунок грошей за поставлене вугілля може йти на фінансування терористів, а в іншому: як такі об’єми поставок можуть надходити з ліквідованої шахти

Дивина полягає навіть не в тому, що шахта розташована на окупованих територіях, і перерахунок грошей за поставлене вугілля може йти на фінансування терористів, а в іншому: як такі об’єми поставок можуть надходити з ліквідованої шахти, з якої демонтоване обладнання та звільнені працівники?

Шахта довгі роки працювала офіційно лише на водовідлив. Вугілля не добували. Але вже тоді вона була оточена численними дірками – нелегальними шахтами

Шахту, що була заснована ще в 1932 році, офіційно закрили 28 вересня 2011 року, тоді почався демонтаж підземного та поверхневого обладнання, людей перевели в штат шахтоуправління імені Лутугина. Шахта довгі роки працювала офіційно лише на водовідлив. Вугілля не добували. Але вже тоді вона була оточена численними дірками – нелегальними шахтами, з яких видобувалось поверхневе вугілля. Пласти вугілля в районі шати імені Кисельова майже виходять на поверхню, тому можлива розробка їх у любому місті. Спочатку ховалися по посадках та ярах. Дубові гаї були вирізані та пішли на кріплення, криниці забруднені. Потім «дірки» з’явилися ближче до домівок. Постала проблема, як легалізувати, видобуте у варварський спосіб вугілля.

Фото автора: зрізані дерева, які використовують для кріплення у шахті на території колишнього заводу імені Малишева, де нелегально добувають вугілля
Фото автора: зрізані дерева, які використовують для кріплення у шахті на території колишнього заводу імені Малишева, де нелегально добувають вугілля

У часи Януковича та його синів почали реалізовувати наступну схему. Шахту було виведено розпорядженням Міністерства енергетики та вугільної промисловості зі складу об’єднання «Торезантрацит» та був виданий наказ №245 про створення Державного підприємства «Шахта імені Кисельова». Вже тоді, добуте у нелегальний спосіб вугілля з дірок на базі ліквідованого ремонтно-будівельного управління (колись шахта Солена) та давно вже непрацюючої овочевої бази (Центральне поселення) – бо там є залізничні колії – мішали з подробленою породою з териконів та доводили то стандартів зольності, необхідних для теплових електростанцій. Вугілля вантажили у залізничні вагони та відправляли на електростанції, у той час як на інших легальних шахтах були проблеми зі збутом вугілля та були затоварені склади.

Процес юридичного оформлення шахти-фантома тривав під час трагічних подій на Майдані

Процес юридичного оформлення шахти-фантома тривав під час трагічних подій на Майдані. 20 січня 2014 року затвердили статут Державного підприємства «Шахта імені Кисельова», а 24 січня 2014 року провели державну реєстрацію підприємства.

У розпал захоплення терористами міст Донбасу 6 липня 2014 року була надана ліцензія №1495 ДП «Шахта імені Кисельова» на видобуток вугілля терміном на 5 років

У розпал захоплення терористами міст Донбасу 6 липня 2014 року була надана ліцензія №1495 ДП «Шахта імені Кисельова» на видобуток вугілля терміном на 5 років.

Після Іловайського котла та під час військових дій під Дебальцевом наказом №09-к це державне підприємство вже має юридичну адресу в Києві, а фактично – перебуває в окупованому Торезі. Шахта-фантом із окупованих територій була внесена в «Перелік суб’єктів господарювання, яким надається право на ввіз та вивіз вугільної продукції виключно залізничним транспортом через лінію розмежування».

Отримавши ексклюзивне право поставляти вугілля з «ДНР», шахта імені Кисельова стає де-факто постачальником вугілля вже не тільки з «дірок», а і добутого на великих шахтах об’єднань «Торезантрацит», «Шахтарськантрацит», «Сніжнеантрацит», «Макіїввугілля», розташованих на окупованих територіях.

В «ДНР» шахта імені Кисельова націоналізована – над шахтою вітер роздуває прапор із двоголовим орлом.

Із документів, які можна знайти в інтернеті,видно, що це структурний підрозділ «Шахта імені Кисельова» «республіканського» підприємства «Об’єднана дирекція по реструктуризації підприємств вугільної промисловості Донбасу», зареєстрований департаментом державної реєстрації «Міністерства доходів та зборів ДНР».

Гори накопиченого вугілля стали зникати. Його почали вивозити у вагонах РЖД («Российские железные дороги») із рекламою «Сбербанка Росии».

Тим часом, дороги в Торезі руйнують ваговози та самоскиди, на вулицях вітер дме куряву з пилу та вугільного штибу. Гинуть ліси, зникає вода у криницях. А тим часом хтось рахує статки, збагачуючись на горі людей та війні в Україні.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, місто Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG