Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Казахстані – влада боїться Майдану?


Учасники мітингу проти «продажу землі» в Кизилорда, Касахстан. 1 травня 2016 року
Учасники мітингу проти «продажу землі» в Кизилорда, Касахстан. 1 травня 2016 року

«Всі бачили, що відбувалося в Україні, «Арабська весна», Киргизстан. Влада налякана» – громадський активіст

Містами Казахстану ширяться протести проти запланованої приватизації земель сільськогосподарського призначення. Так, у центрі міста Кизил-Орди під час святкування Дня єдності народу поліція розігнала групу людей, які почали висловлювати свої вимоги проти «продажу й оренди землі». Протести, які тривали протягом усього минулого тижня, деякі оглядачі порівнюють із подіями в Україні, коли мітинги громадян у 2013-2014 роках, які отримали назву Революції гідності, призвели до повалення тодішньої влади і втечі президента Віктора Януковича. Нинішні протести у містах Казахстану називають «початком казахстанського Майдану». Після того, як із натовпу лунає критика на адресу президента Нурсултана Назарбаєва, поліція відтісняє протестувальників.

​Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у святковій промові до Дня єдності народу, який відзначали у тій країні 1 травня, закликав громадян до спокою, заявивши, що саме відсутність єдності є шкідливою для держав, оскільки це призводить до великих складнощів. За його словами, Україна, друга за величиною держава колишнього СРСР «має економіку, наполовину меншу, ніж Казахстан», і в ній, на думку президента Казахстану, «немає єдності, тому що (Україна – ред.) займається іншими справами – боротьбою, вбивствами, бійками». І саме в цьому Нурсултан Назарбаєв бачить корінь українських проблем.

Виступаючи в Алмати з цією промовою, він сказав про важливу роль згуртованості для розвитку держави, а також звернув увагу на «умови, які створюються в усіх сферах життєдіяльності».

Назарбаєв: «У нашій країні панує спокій»

«У нашій країні панує спокій. Наша єдина нація святкує разом всі свята. Саме таким я хочу бачити наш народ і віддаю для цього весь свій досвід і знання. Ми обов’язково досягнемо поставленої мети – ще кращого життя громадян. Необхідно, щоб молодь твердо трималася нашого курсу незалежності, охороняла її, як зіницю ока, берегла єдність, дружбу і спокій в країні. Це завдання кожної людини», – сказав президент Казахстану.

Святкові заходи у центрі Алмати і Астани відбувалися за посилених заходів безпеки на тлі масових демонстрацій, які відбулися минулого тижня в містах Кизил-Орда і Жанаозен, Атирау, Актобе, Семєї та інших.

Один із протестувальників – громадський активіст із Караганди Галим Акульбеков – у коментарі для Радіо Свобода зауважив, що влада боїться повторення подій, зокрема тих, що відбулися в Україні.

Всі бачили, що відбувалося в Україні, «Арабська весна» яка була, Киргизстан. Як на мене, влада налякана
Галим Акульбеков

«Всі бачили, що відбувалося в Україні, «Арабська весна» яка була, Киргизстан. Як на мене, влада налякана і вона буде, звичайно ж, усіма способами присікати протести і заважати їм», – зазначив Акульбеков.

Влада розуміє, що широкі верстви населення, великі маси людей підтримують цей протест
Жанболат Мамай

А інший громадський активіст – із Алмати – Жанболат Мамай, який був затриманий поліцією, сказав Радіо Свобода: «Влада, як на мене, розуміє, що широкі верстви населення, великі маси людей підтримують цей протест. Тому я вважаю, що зараз, звичайно ж, влада дуже сильно налякана цими протестами і намагається донести до суспільства свою позицію».

​Заступник керівника Кизилординської області Серік Кожаніязов провів зустріч із декількома громадськими активістами, в перебігу якої обґрунтував майбутню приватизацію землі тим, що ті ділянки, які перебувають у державній власності, управляються «недостатньо кваліфіковано».

Казахстанці побоюються, що іноземцям дозволять купувати землю

Громадяни протестують проти планів уряду почати аукціонний продаж державних земель приватним власникам (згідно з ухваленими в минулому році поправками до Земельного кодексу Казахстану, з 1 липня поточного року на аукціони будуть виставлені 1,7 мільйона гектарів деяких категорій земель сільськогосподарського призначення).

Протестувальники побоюються, що в їхній країні іноземцям дозволять купувати землю.

Уряд каже, що іноземці матимуть лише можливість орендувати землі сільськогосподарського призначення терміном на 25 років, і влада попереджає, що злочином є поширення «неправдивої інформації про приватизацію землі». До поправок у законодавстві оренда земель іноземцями була дозволена на термін не більше від 10 років. Президент Казахстану пояснив зміни неможливістю для інвесторів окупити їхні інвестиції за такий короткий термін. Він також заявив, що земельне питання порушують «провокатори».

Нурсултан Назарбаєв обіймає посаду президента Казахстану з 1990 року – з моменту розпаду Радянського Союзу.

У статті використані матеріали Казахської редакції Радіо Свобода (Радіо Азаттик) і сайту Настоящее время

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG