Доступність посилання

ТОП новини

Тупиковий стан на Донбасі може тривати роками (світова преса)


«Для пересічних людей повільне заморожування конфлікту означає дивну нормальність немирного існування»

Світова преса пише про те, що за «перемир’ям» в зоні конфлікту на сході України ховаються щоденні обстріли і дивне життя мирних жителів, для яких контрольно-пропускні пункти і звуки снарядів стають щоденною реальністю. Також є публікації про заклики з боку ЄС до Києва провести прозоре й незалежне розслідування причин трагедії в Одесі, яка сталася два роки тому. І сайт ВВС Sport пише про конфлікт двох друзів – чи вже тепер колишніх друзів – Андрія Ярмоленка та Тараса Степаненка під час футбольного матчу «Динамо»-«Шахтар» і як це може відбитися на виступах збірної України на Євро-2016 наступного місяця.

Британська щоденна газета The Daily Telegraph пише, що через два роки після початку війни на сході України кількість її жертв продовжує зростати.

Автор статті розповідає про українського сержанта Романа з 58-ї механізованої бригади, який за понад два з половиною місяці намагається порахувати дні, коли бійці його підрозділу не зазнавали поранень. І таких днів небагато, каже Роман, який побажав, аби прізвища його не вказували.

«Зазвичай, два дні на тиждень у нас не буває поранень, але потім знову все починається. Але не було жодного дня з моменту нашого прибуття, коли б в нас не стріляли, не обстрілювали артилерійським чи мінометним вогнем», – каже український сержант.

Український підрозділ перебуває в окопах з гніздами для кулеметів неподалік від зруйнованих будинків на околицях Авдіївки – промислового міста на північ від Донецька. Позиції українських військових та сепаратистів розташовані на відстані 300 метрів, і обидві сторони ведуть бої під час того, що Київ, Москва та західні столиці наполегливо називають «перемир’ям».

«Збройне насильство на сході України знову сягнуло небезпечного рівня», – каже Ертугрул Апакан, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Публічно, зазначає газета, російські, українські та західні представники наполягають, що немає альтернативи Мінським угодам.

Реальність така, що тупиковий стан може тривати роками, а то й навіть десятиліттями, як каже Балаш Ярабік з Центру Карнеґі, який спеціалізується на українських питаннях.

Експерт сказав британському часопису: «Україна продовжує наполягати, що першочерговими є заходи безпеки, але росіяни продовжують наполягати, що допоки не буде політичної волі у Києві, вони не знизять (військового) тиску».

«Для пересічних людей повільне заморожування конфлікту означає дивну нормальність немирного існування, коли військові контрольно-пропускні пункти та періодичні звуки обстрілів стали вже повсякденним явищем», – зазначає The Daily Telegraph.

Брюссельське видання Euractive пише про заклик з боку ЄС до України розслідувати трагедію в Одесі дворічної давнини.

Euractive зазначає, що в Одесі згадували 2 травня другу річницю загибелі 48 протестувальників, які виступали проти Майдану, і які загинули в сутичках з прихильниками єдності України в Будинку профспілок у Одесі.

«ЄС закликав Київ розслідувати трагедію», – пише брюссельське видання.

«Я закликаю уряд України виконати рекомендації Міжнародної дорадчої групи Ради Європи і провести незалежне та прозоре розслідування», – цитує видання заяву глава Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського.

Сайт Британського телерадіомовної корпорації ВВС пише про сутичку між гравцем київського «Динамо» Андрієм Ярмоленком та гравцем донецького «Шахтаря» Тарасом Степаненком.

Сталася вона під час матчу у Львові, коли «Шахтар», який не може грати в Донецьку через конфлікт на сході України, приймав «Динамо» (Київ) в рамках чемпіонату України з футболу.

Пікантність ситуації у тому, що обидва футболісти є гарними друзями і обидва виступають за збірну України – Ярмоленко з 2009 року, а Степаненко з 2010-го.

ВВС зазначає, що Ярмоленка арбітр вигнав з поля за те, що той дав стусана Степаненку, якого теж вигнали потім з поля, в бійці, яка затьмарила матч, що завершився з рахунком 3:0 на користь «Шахтаря».

Ярмоленка роздратувало те, що Степанеко поцілував емблему «Шахтаря» на своїй футболці і побіг святкувати забитий своїм клубом гол у сектор з фанами «Динамо» (Київ).

«Я хотів би, щоб уся країна знала, що моїй дружбі з Ярмоленком настав кінець», – заявив 26-річний Степаненко журналістам сайту «Шахтаря».

Ярмоленко, якому також 26 років, може теж отримати заборону на виступи на якийсь час в чемпіонаті України.

Україна гратиме в групі С разом з Німеччиною, Польщею та Північною Ірландією під час чемпіонату Європи з футболу, який розпочнеться наступного місяця у Франції.

ВВС цитує тренера збірної України Михайла Фоменка, який сказав: «Ми маємо владнати це, щоб ця історія не вплинула на нашу місію».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG