Доступність посилання

ТОП новини

Закон про амністію учасників АТО може призвести до зростання злочинності – юрист


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

За даними авторів законопроекту, в СІЗО Донецької та Луганської областей перебуває понад півтисячі бійців АТО

Київ – До Верховної Ради України подали законопроект, що передбачає амністію для учасників антитерористичної операції, які вчинили злочини під час служби чи вже після демобілізації. Відповідну пропозицію вніс депутат парламенту Андрій Денисенко. Документом пропонується звільнити від покарання бійців, що не вчинили важких та особливо важких злочинів. Юристи зазначають, що теперішня редакція документу є досить популістичною і може призвести до масштабних зловживань.


Один з тих, хто може бути амністований, якщо законопроект ухвалять, – Володимир, боєць Нацгвардії з Дніпропетровська. Він продовжує виконувати завдання в зоні АТО, але погодився розповісти Радіо Свобода свою історію. У квітні цього року військовослужбовця засудили до двох років умовного позбавлення волі. Бійця звинуватили у підробці документів та у самовільному залишенні місця служби.

Йдеться, пояснює Володимир, про те, що після закінчення відпустки, він на кілька днів пізніше повернувся у військову частину, і – аби пояснити запізнення – надав несправжній лікарняний лист. Власний проступок військовий не заперечує, хоч і сподівається, що законопроект про амністію буде ухвалений. На його думку, порушення дрібне, однак може завадити йому продовжити службу.

«Я після демобілізації йду в Збройні сили України. Хочу підписати контракт на службу, щоб захищати Батьківщину. А ця історія може завадити. Судимість хоч і умовна, і через два роки її вже не буде, але ж в реєстр відповідний мене внесли. А от якби її зняли, то проблем не було б», – вважає боєць.

Добровольці будуть змушені в суді доводити участь в бойових діях

Автори законопроекту з правозахисної групи «Січ» переконують, що випадок з Володимиром – непоодинокий. Тільки в цій організації зараз допомагають військовим у півсотні схожих справ.

Законопроект передбачає звільнення від покарання за злочини вчинені від початку проведення антитерористичної операції та до моменту ухвалення закону. Йдеться не лише про військовослужбовців та представників інших силових структур, а й про добровольців, що воювали у складі нелегалізованих підрозділів. Щоправда, у таких випадках людина повинна у суді додатково довести свою участь в бойових діях.

На думку співзасновника правозахисної групи, народного депутата Андрія Денисенка, дії бійців, які підпадають під амністію, в умовах військового конфлікту доволі часто неправильно трактуються правоохоронними органами.

«Це – і незаконне зберігання зброї, буквально провезення трьох набоїв через блокпости. Непоодинокі факти, коли військова прокуратура тлумачить як злочинні дії – затримання сепаратистів, в тому числі корегувальників вогню. І так в даному випадку українські бійці з людей, які виконували свій військовий обов’язок і героїв, опиняються чомусь у статусі підозрюваних чи обвинувачених», – розповів депутат Денисенко.

Під амністію не потраплять військові, які вчинили важкі та особливо важкі злочини

Відповідно до законопроекту, амністувати не можуть бійців, що вчинили важкі та особливо важкі злочини. Водночас в документі немає вичерпного переліку статей, за які можуть звільнити від відповідальності. На думку представника Харківської правозахисної групи Федора Данильченка, це може стати причиною значних зловживань, внаслідок яких виникає загроза зростання рівня злочинності в країні.

«Варто було передбачити окремі статті Кримінального кодексу, за якими особа буде звільнятися від покарання відповідно до цього закону. А зазначення статей, за якими цей закон не буде застосовуватися до цих осіб – він створює дуже велике коло відповідних осіб. Тому необхідно перерахувати – ось такі й такі злочини, ми вважаємо, що вони не досягають того рівня суспільної небезпеки, і ми можемо їх пробачити, так би мовити. Мені здається, що у цьому випадку законодавець пішов дещо хибним шляхом», – пояснює юрист.

Законопроект передбачає, що рішення щодо амністії у кожному окремому випадку ухвалюватиме суд. Данильченко називає цю норму правильною. Водночас додає, що документ варто було б допрацювати і провести відповідні дослідження, щоб бодай зрозуміти, скільки людей може потрапити під амністію. За даними авторів документу, лише в чотирьох СІЗО Донецької та Луганської областей перебуває близько півтисячі бійців антитерористичної операції.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG