Доступність посилання

ТОП новини

Деокупація чи «боротьба за душі»: яку стратегію Україна обере щодо Донбасу?


Український військовий на позиції біля Авдіївки. Березень 2016 року
Український військовий на позиції біля Авдіївки. Березень 2016 року

Військово-дипломатичне розв’язання проблеми, інформаційна кампанія та ізоляція – такі елементи державної стратегії щодо непідконтрольних Україні територій пропонують різні фахівці

Україна не має державної стратегії щодо відновлення контролю над окупованими територіями Донбасу: це визнають як урядовці, так і волонтери та експерти. І якщо на державному рівні пропонують розробити військово-дипломатичну стратегію повернення Донбасу, то волонтери радять зосередитися на боротьбі за жителів окупованих територій. Експерти ж радять розробляти як стратегію повернення окремих районів на сході держави, так і стратегію їхньої тимчасової ізоляції, бо ціна повернення може бути надто високою.


Державної стратегії щодо окупованих територій, а саме районів Донбасу, підконтрольних сепаратистам та підтримуваним Росією бойовикам, наразі немає, визнав у спілкування з журналістами екс-голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та новопризначений заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

Георгій Тука
Георгій Тука

За його словами, він мав зустріч з президентом Петром Порошенком, де сказав про це, і «побачив повне порозуміння». Після цього Порошенко погодився включити колишнього волонтера та керівника Луганщини до групи, яка займатиметься розробкою «стратегічних рішень» щодо Донбасу.

Перш за все треба самим собі дати відповідь на три запитання, яку ми маємо кінцеву мету: це повернення територій, повернення людей чи повернення територій з людьми. Я прихильник саме останнього підходу
Георгій Тука

«Перш за все треба самим собі дати відповідь на три запитання, яку ми маємо кінцеву мету: це повернення територій, повернення людей чи повернення територій з людьми. Найскладніше – останнє. Я прихильник саме останнього підходу», – заявив Тука в інтерв’ю «5-му каналу».

Тука додав, що самого лише повернення окупованих територій без людей можна досягти військовим шляхом, але цей варіант він вважає менш прийнятним. Найкращим варіантом вирішення проблеми він вважає так званий «комбінований дипломатично-військовий» шлях.

29 квітня президент Петро Порошенко призначив Георгія Туку заступником міністра з питань окупованих територій, перед цим звільнивши його з керівної посади на Луганщині. За словами Туки, він вже має план роботи на перші дні на новій посаді, і що ця робота стосуватиметься саме стратегії повернення непідконтрольних територій Донбасу. На своїй сторінці у соцмережі Facebook Тука пише про свої перші кроки на посаді.


Щоб виграти в українсько-російському конфлікті, треба боротися не так за території, як за людей – волонтер

Мирослав Гай
Мирослав Гай

В цілому підтримує позицію Туки про стратегію щодо Донбасу волонтер та колишній учасник бойових дій проти підтримуваних Росією сепаратистів Мирослав Гай. Але він наголошує, що для перемоги в українсько-російському конфлікті українській державі варто боротися не так за території окупованих районів, як за тамтешніх людей.

Має негайно розпочатися масова, добре проплачена проукраїнська кампанія на тих територіях. Причому мовою, зрозумілою для тих територій. Паралельно держава має створити кращі умови для переселенців
Мирослав Гай

«Це має бути покрокова, багатошарова стратегія у багатьох напрямках. Зокрема, має негайно розпочатися масова, добре проплачена проукраїнська кампанія на тих територіях. Причому мовою, зрозумілою для тих територій. Коли відповідальні за подібну кампанію у державних органах просто поширюють там україномовну пресу – я цього не розумію, – пояснює Радіо Свобода волонтер. – Паралельно держава має створити кращі умови для переселенців. Щоб в окупованих районах розуміли, що Україна – це престижно, це круто, що вона дбає про своїх громадян. Ми маємо почати роботу з населенням».

Окрім того Мирослав Гай закликає українську державу якісно розслідувати та засудити факти агресії Росії проти України, а паралельно позбутися російської пропаганди на своїй території.

Серед конкретних проблем, які треба вирішити, волонтер говорить про відсутність української державної гуманітарної допомоги для жителів окупованих територій. Він визнає, що наразі туди потрапляє допомога тільки від Росії та українського бізнесмена Ріната Ахметова. І через це, результати можливих виборів на тих територіях будуть аж ніяк не на користь України, прогнозує Мирослав Гай.

Не можна відбити території зброєю, якщо ворожа пропаганда переважає власну
Мирослав Гай

«Не можна відбити території зброєю, якщо ворожа пропаганда переважає власну. Бо тоді місцеві розвертатимуть колони українських військових, як це вже мало місце на початку конфлікту. Місцеві жителі – інфіковані ворожою пропагандою. Так, можна їх ненавидіти за це. Але це все одно, що ненавидіти хворого, який потребує лікування», – каже він.

Раніше про «прогалини, пов’язані зі стратегією» деокупації Донбасу говорив Роман Безсмертний, колишній переговірник від України в мінському процесі, який днями відмовився від своєї участі в цих переговорах.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Відсутність державної стратегії щодо Донбасу викликає обурення, заявив Радіо Свобода співдиректор програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Це абсурд, що Україна упродовж двох років конфлікту не має стратегії. Треба виробити принципи стратегії. Військовий шлях неможливий зараз
Олексій Мельник

«Має бути стратегія, про що говорять і Георгій Тука, і Роман Безсмертний. Це абсурд, що Україна упродовж двох років конфлікту не має стратегії. Причому ідеться не суто про повернення Донбасу. Бо якщо ціна повернення висока – цього робити не можна. Тоді це має бути ізоляція на певний час, доки не з’являться умови для повернення, або доки ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей – ред.) не захочуть назад, – наголошує експерт. – Треба виробити принципи стратегії. Військовий шлях неможливий зараз: за підтримки Росії сепаратисти здатні на серйозний опір, тож з українського боку будуть величезні жертви», – каже експерт.

За словами Мельника, жителям Донбасу, незалежно від їхніх вподобань, треба запропонувати іншу модель, кращу, ніж пропонує Росія. Меседжі, які наразі надходять з українського боку на окуповані території, не спрацьовують. Експерт уточнює, що стратегія має передбачати врахування українських національних інтересів, а не інтересів великого бізнесу, який, зокрема, намагається зберегти торгівлю з Росією.

Тим часом Мирослав Гай зауважив, що держава наразі майже не виділяє коштів на роботу з повернення окупованої частини Донбасу і Криму та на підтримку переселенців. Відтак, припускає волонтер, держава сприймає ці території як непотрібні. Але визнає, що відновлення контролю над невеликими, але густо заселеними та розграбованими районами Донбасу стане величезним «тягарем на шиї України», який нереально втримати без значної міжнародної допомоги. Можливо, ці ризики у владі оцінювали, і саме тому держав докладає мало зусиль для повернення територій.

Між тим, щоб виграти в українсько-російському конфлікті, треба боротися не так за території, як за людей, підсумовує Мирослав Гай.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG