Доступність посилання

ТОП новини

Ватажок угруповання «ДНР» Захарченко закликав одеситів тікати від мобілізації


«Онлайн-гастролі» Захарченка тривають: керівник угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, «поспілкувався» з жителями Одещини

(Друкуємо мовою оригіналу)

Лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко провів «пряму лінію» з жителями Одеси та регіону. Спілкування відбувалося в онлайн-режимі – запитання і відповіді на них можна знайти в інтернеті. Сайт Донецького агентства новин, що забезпечував майданчик для комунікації, працював із затримками і не завжди завантажувався. Сепаратисти виправдовували нестабільну роботу нібито хакерськими атаками з боку української влади. У Службі безпеки України зізналися, що теж поставили Захарченкові кілька запитань.

Під час «прямої лінії» Олександра Захарченка запитували переважно про подальші плани угруповання «ДНР» і цікавилися його думкою щодо дій української влади. Такі висновки можна зробити із запитань і відповідей, які були оприлюднені. Ватажок сепаратистів укотре назвав владу у Києві «нежиттєздатною» і закликав регіони півдня і сходу України об’єднатися.

Також Олександр Захарченко пообіцяв підтримку добровольцям із території під контролем угруповання «ДНР» та з усього «руського мира» проросійськи налаштованим одеським активістам. Він порадив одеситам тікати від мобілізації, а військовим – шукати можливість здатися в полон, аби так пересидіти війну. Тобто фактично повторив те, що озвучив раніше під час «прямої лінії» з жителями Харкова й області.

Серед тих, хто надіслав своє запитання, був і одеський журналіст Артем Бузіла, засуджений за справу так званої «Народної ради Бессарабії». Він запропонував лідеру донецьких сепаратистів ініціювати обмін учасників подій 2 травня в Одесі, яких утримують під вартою. На це Захарченко повідомив, що нібито ця тема обговорювалася ще до Мінських домовленостей. За словами Захарченка, угруповання «ДНР» на переговорах продовжує наполягати, щоб при обміні за принципом «всіх на всіх» у списки включили і тих, кого сепаратисти вважають «політв’язнями» – зокрема, й учасників подій в Одесі 2 травня.

СБУ відстежує «онлайн-гастролі» сепаратистів

У самій Одесі про проведення такої «прямої лінії» знала хіба невелика кількість містян. Одеситів до спілкування з лідером сепаратистів у такому форматі запрошували виключно ЗМІ, підконтрольні угрупованню «ДНР», що визнане в Україні терористичним.

Громадська активістка з Одеси Вікторія Сибір розповіла, що раніше цього тижня – під час мітингу, присвяченого подіям 2 травня, – збиралися прихильники «Антимайдану». Проте навіть там закликів і анонсів цієї «прямої лінії» не звучало. За її словами, проросійськи налаштовані жителі в Одесі залишаються і зараз, але якоїсь загрози з їхнього боку не відчувається. Активістка пояснює це тим, що до 10 травня силовики продовжуватимуть посилено патрулювати Одесу.

У Службі безпеки України «пряму лінію» Захарченка назвали «онлайн-гастролями». У середу відомство наголосило: відстежує це спілкування так само, як і «пряму лінію» з жителями Харкова й області.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що відомство володіє інформацією щодо реальної кількості запитань та їхнього змісту. Вона додала, що цього разу співробітники СБУ не втрималися й поставили ватажку угруповання «ДНР» кілька своїх запитань, переважно економічного характеру.

Керівник апарату СБУ Олександр Ткачук, у свою чергу, зазначив у коментарі програмі «Донбас. Реалії», що, на його думку, самих одеситів широко анонсована на території під контролем угруповання «ДНР» «пряма лінія» взагалі не зацікавила.

«Люди в Одесі показали, як вони ставляться до всього цього. Просто живуть своїм життям і не звертають уваги. А всі ці «захарченки» опинилися поза течією звичайного життя», – додав він.

Тим часом підконтрольні угрупованню «ДНР» інтернет-ресурси вже запустили опитування про те, з яким регіоном ще варто поспілкуватися лідеру донецьких сепаратистів.

ЗАВАНТАЖИТИ

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG