Доступність посилання

ТОП новини

Іспанія почала новий наступ на «російську мафію»


Володимир Путін. Архівне фото
Володимир Путін. Архівне фото

Іспанський суд оголосив, що видав ордери на арешт іще 12 нинішніх і колишніх російських високопосадовців, політиків і підприємців

Минуло вже кілька днів, як в Іспанії оголосили про ордери на арешт іще 12 нинішніх і колишніх російських високопосадовців, політиків і підприємців, а в Росії не поспішають офіційно реагувати на іспанські заяви про їхню можливу причетність до організованої злочинності. Оглядачі ж вважають, що система російської злочинності, викрита цього разу іспанським слідством, пов’язана з президентом Росії Володимиром Путіним.


Чинний депутат Державної думи Росії Владислав Резнік, чинний заступник директора Федеральної служби контролю за обігом наркотиків Микола Аулов, колишній заступник голови Слідчого комітету Росії Ігор Соболевський – такі люди опинилися серед тих дванадцяти, про ордери на арешт яких повідомив днями суд в Іспанії, хоча самі ордери були видані ще в січні. Усі ці люди – з Санкт-Петербурга, з якого почав політичну кар’єру нинішній президент Росії Володимир Путін; дехто з них належить до оточення Путіна.

Але в самій Росії, звернули увагу оглядачі, державні центральні телеканали – головне джерело новин для більшості населення – не згадали про цю подію. Так само майже немає й офіційної реакції на звинувачення з Іспанії про підозрювану причетність цих людей до організованих злочинних угруповань – «тамбовського» й «малишевського». Тільки за Аулова на цей час заступилася прес-служба його відомства, назвавши звинувачення «політичним замовленням із метою дискредитувати російських посадовців».

Створені Путіним, нанизані на його стрижень

Вони абсолютно навколо Путіна, подітися їм без нього нікуди – він стрижень, на який вони нанизані
Леонід Радзіховський

Російський політолог Леонід Радзіховський звертає увагу, що більшість людей із оточення Володимира Путіна, проти яких нині, чи багато разів раніше в інших справах, висували кримінальні звинувачення на Заході, – це люди, «створені» особисто Путіним: «Вони абсолютно навколо Путіна, подітися їм без нього нікуди – він стрижень, на який вони нанизані».

Як і в будь-якій системі, є слабка ланка. І ця слабка ланка – особисто Путін
Леонід Радзіховський

Радзіховський в ефірі Радіо Свобода наголосив: «У цій системі, що ніби така міцна й мало залежна від економічних струсів, як і в будь-якій системі, є слабка ланка. І ця слабка ланка – особисто Путін, сам. Тому що основне враження, що виникає в мене як у стороннього глядача стосовно Путіна, полягає в тому, що йому шалено, нестерпно, неймовірно нудно. Нестерпно нудно керувати цією «галерою», що крутиться на одному місці й нікуди не пливе. І він намагається імітувати якийсь рух: чи з Україною, чи з Сирією».

Злочинність, як звично в Росії

Справа, про яку нині йдеться в Іспанії, – це результат багаторічного розслідування діяльності в цій країні підозрюваних злочинних кіл із Росії. Перші арешти були здійснені ще 2008 року – тоді, зокрема, затримали Геннадія Петрова, якого називають керівником «тамбовського» угруповання. Пізніше його відпустили під значну грошову заставу, й він утік до Росії. Нині суддя повідомив, що також підтвердив видані раніше ордери на арешт Петрова і ще двох осіб. Загалом у переліку обвинувачуваних у створенні злочинного угруповання, вимаганні, відмиванні грошей тощо – майже 30 осіб, і росіян, і іспанців.

Як звертає увагу політолог зі США, фахівець із російських питань Марк Ґалеотті, доки ці звинувачення не доведені в суді, правди не дізнаємося, а враховуючи, що Росія не видає своїх громадян іншим державам – це забороняє її Конституція, – а Іспанія не судить людей заочно, це навряд чи станеться ближчим часом. Але як би не було з цією конкретною справою, мало сумнівів у тому, що саме так ведуться справи в путінській Росії: чільні злочинці є одночасно впливовими підприємцями і, як правило, мають союзників серед чиновників і політиків і до того ж роблять свої справи безкарно. Це політична система, що бореться з вуличною злочинністю та заплющує очі на більшу частку злочинності у правліннях компаній та в міністерствах, наголошує американський політолог.

Що чекає на Путіна?

Єдине, що може реально загрожувати обвинуваченим росіянам, – це статус «невиїзних» із Росії, бо в разі виїзду їх можуть затримати у третіх країнах, та втрата доступу до дорогих маєтків, куплених у країнах Європи, додають спостерігачі.

Путін може постаратися потурбуватися про гарантії особистої безпеки, знайти собі наступника і відійти 2018 року

А що ж Володимир Путін, якого звинувачення формально й не стосуються безпосередньо? «Якщо Путін не захоче відійти, то він спокійнісінько може залишатися у 2018 році (році чергових президентських виборів у Росії – ред.) ще на шість років мінімум, – вважає Леонід Радзіховський. – Якщо ж нинішня ситуація внутрішнього повного глухого кута, в якому опинилася країна, і неможливості щось зробити його «дістане», то він може постаратися потурбуватися про гарантії особистої безпеки, знайти собі наступника і відійти 2018 року, тобто просто не виставитися на нові вибори».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG