Доступність посилання

ТОП новини

Бальцерович і Міклош набрали експертів для прискорення реформ в Україні


Лєшек Бальцерович (ліворуч) та Іван Міклош під час брифінгу у Києві. 5 травня 2016 року
Лєшек Бальцерович (ліворуч) та Іван Міклош під час брифінгу у Києві. 5 травня 2016 року

Бальцерович і Міклош запустили групу стратегічних радників, але чи переважать польські й словацькі реформатори українські схеми?

Київ – При уряді починає працювати група стратегічних радників на чолі з реформаторами Лєшеком Бальцеровичем та Іваном Міклошем. Під час «прем’єріади» їхні кандидатури лунали в переліку пропозицій на урядові посади, однак зрештою відомі діячі польських та словацьких реформ залишили собі громадянство своїх держав й працюватимуть у статусі консультантів. Вони набирають собі групу експертів, метою якої буде пришвидшення реформ в Україні.


Група стратегічних радників складатиметься із не більше ніж 15 експертів – українців, поляків і словаків. Поки що співголови – Іван Міклош та Лєшек Бальцерович – озвучили лише кілька відомих прізвищ. Це польський журналіст Мірослав Чех, колишній міністр внутрішніх справ цієї країни Єжи Міллер, якого Бальцерович називає «найкращим у Польщі фахівцем із децентралізації», а також українські екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник і експерт «Реанімаційного пакету реформ» Павло Кухта.

Антиреформи починаються від нетерпіння – Бальцерович
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
За два роки після Майдану в реформах було зроблено набагато більше, ніж за 20 років перед Майданом. Але ще належить зробити більше
Іван Міклош


«За минулі два роки після Майдану в реформах було зроблено набагато більше, ніж за 20 років перед Майданом. Але ще належить зробити більше», – оцінює ситуацію Міклош.

Україна встановила рекорд Європи з диверсифікації – Бальцерович

Повальна критика уряду Яценюка у «Блоці Порошенка» дисонує зі словами президентом же запрошених реформаторів – хоча група радників запускається після хвилі критики й, зрештою, відставки попереднього Кабміну, західні реформатори оцінюють результати його роботи набагато позитивніше, ніж та ж таки президентська фракція. Бальцерович вважає вкрай поганими стартові умови для попереднього Кабміну і, виходячи з цього, непоганими – результати. Фіскальний дисбаланс, залишений владою екс-президента Януковича, і заборони для українського експорту в Росії призвели до того, що жодна економічна політика не допомогли б уникнути глибокої рецесії та великої інфляції, стверджує Бальцерович.

На сьогодні, вважає він, до зробленого слід віднести переорієнтацію експорту в європейському напрямку, непопулярні кроки зі збільшення тарифів на енергоносії й енергетичну диверсифікацію.

Ви уже не залежите від газу «Газпрому», а кілька років тому це було більше ніж 40 мільярдів кубометрів, у цьому році – нуль, це рекорд Європи з диверсифікації
Лєшек Бальцерович

«Ви уже не залежите від імпорту газу «Газпрому», а кілька років тому це було більше ніж 40 мільярдів кубометрів, у цьому році – нуль, це рекорд Європи з диверсифікації», – каже Бальцерович.

До незробленого співголови групи радників відносять реформу судів і прокуратури, а також – відсутність приватизації.

Один із найефективніших методів боротьби з корупцією – це зменшення простору для корупції: лібералізація, дерегуляція і приватизація
Іван Міклош

«Один із найефективніших методів боротьби з корупцією – це зменшення простору для корупції: лібералізація, дерегуляція і приватизація. За два останні роки майже нічого не було зроблено в плані приватизації, тому треба буде прискорити цей процес», – каже Іван Міклош.

Економіка зростає, але коли це буде відчутно?

Реформи зараз є більше політичною, ніж технічною проблемою, переконаний Міклош, тому що технічно – що робити – уявлення є. Ліквідація монополій і привілеїв для олігархів, сприяння конкуренції й створення умов для розвитку малих підприємств, дерегуляція, реформа прокуратури і судів та ще багато кроків, які технократи традиційно називають у переліку необхідних Україні реформ. Це те, що ставлять у пріоритет співголови групи стратегічних радників.

Економіка України виходить на зростання, але продовжиться воно тільки у разі втілення реформ, каже Бальцерович. Але налаштовувати пожинати плоди зарано, відповідає він на запитання журналістів.

Якщо буде перерва в реформах, то ці початки економічного зростання не втримаються, якщо ж буде продовження – то поступово буде прискорення
Лєшек Бальцерович

«Я не знаю жодної країни в світі, яка би після таких важких початкових умов почала швидке економічне зростання, яке б відчувалося майже всіма, – говорить він. – У вашій історії були такі періоди, коли були реформі, було нетерпіння – що зростання повільно починається – була перерва і були антиреформи. Дуже важливо, щоб так не сталося. Якщо буде перерва в реформах, то ці початки економічного зростання не втримаються, якщо ж буде продовження – то поступово буде прискорення».

«Це як консультація під час операції: відповідальність на тому, у кого скальпель»

Після революції 2013-2014-го в уряді побували уже чимало «нових облич», які йшли з посад, заявляючи про непереборність схем в українській владі. Павло Шеремета, Саша Боровик, Айварас Абромавичус…

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь порівнює групу радників із консультацією професора під час операції: роблять її все одно хірурги.

«Не єдина ж людина робить операції на весь світ, навіть якщо вона – найкраща. Але до неї можуть звертатися за порадами. Треба, щоб до них таки дійсно можна було звертатися за порадами, а не формально їх перераховувати у переліку людей, які начебто долучилися, але ніхто їх не слухав, – говорить він. – Але, водночас, потрібно розуміти, що операцію проводить інший, і вся відповідальність лежить на тій руці, яка тримає скальпель».

Наша роль – не заміняти роботу уряду, а допомагати реформаторам
Іван Міклош

Реципієнтами допомоги буде безпосередньо вся українська владна верхівка, однак обіцяють консультувати всіх, хто націлений на реформи. Міклош – радник прем’єра, Бальцерович – представник президента в уряді. «Наша роль – не заміняти роботу уряду, а допомагати реформаторам», – каже Іван Міклош.

Контакти з урядом уже є, каже Радіо Свобода експерт «Реанімаційного пакету реформ» Павло Кухта. Він у групі радників відповідатиме за фіскальну політику і, як заступник Івана Міклоша, – за координацію реформ.

Спільне бачення є, хоча по конкретних деталях можуть бути дискусії. Група побудована таким чином, що кожен у ній відповідає за певний напрямок
Павло Кухта

«Звичайно, спільне бачення є, хоча по конкретних деталях можуть бути дискусії. Група побудована таким чином, що кожен у ній відповідає за певний напрямок. Хоча, стосовно фіскальної політики і пан Міклош, і пан Бальцерович, і я, і пан Пинзеник й інші люди дотичні до неї. Тому в певних речах є широка експертиза. А певні речі є більше вузькими, і за ці напрямки відповідатиме один експерт», – каже Павло Кухта.

Економіст Олександр Жолудь вважає, що група радників має доносити свої пропозиції не лише до міністерств, а і до широкої публіки. Так суспільство розумітиме, що певні кроки – зокрема, непопулярні – робляться саме з подачі тих, хто вже успішно апробував це на своїх державах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG