Доступність посилання

ТОП новини

Турецький прем’єр Давутоглу йде у відставку через незгоду з президентом


Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу (ліворуч) та президент країни Реджеп Таїп Ердоґан
Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу (ліворуч) та президент країни Реджеп Таїп Ердоґан

Ердоґан вирішив змінити конституцію країни, з чим не погоджувався Давутоглу

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, один з найближчих соратників президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердоґана, у четвер заявив, що піде у відставку. За повідомленнями, це відбулося через незгоду між президентом і прем’єром щодо прагнення президента зосередити більше влади у своїх руках. Правляча в Туреччині Партія справедливості і розвитку в найближчий час проведе екстрений конгрес, на якому буде вирішуватиметься майбутнє прем’єр-міністра країни Ахмета Давутоглу.

Турецький прем’єр Давутоглу йде у відставку через незгоду з президентом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Виступаючи у штаб-квартирі своєї партії в Анкарі, Ахмет Давутоглу заявив, що він піде у відставку після 22 травня, на коли призначена позачергова зустріч керівництва партії. Давутоглу утримався від прямої критики президента Ердоґана, сказавши, що має з ним «братерські стосунки». «Наші стосунки є, як і раніше дружніми, – заявив Давутоглу, – ви ніколи не почуєте від мене нічого негативного про президента».

Ви ніколи не почуєте від мене нічого негативного про президента
Ахмет Давутоглу

Як повідомляють, між ним і президентом країни Реджепом Таїпом Ердоґаном вже давно існують розбіжності, незважаючи на те, що після обрання президентом Ердоґан сам вибрав Давутоглу своїм наступником на посаді лідера Партії справедливості і розвитку.

Оглядачі говорять, що наслідки розколу в правлячій партії будуть мати далекосяжні наслідки. На думку колишнього прем’єр-міністра та міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, розкол між колишніми союзниками у керівництві країни може в майбутньому розколоти і турецьке суспільство.

Згідно з турецькою конституцією, головні владні повноваження в країні належать прем’єр-міністру, в той час як президент залишається хоч і впливовою, та все ж, більше церемоніальною фігурою. Але Ердоґана така ситуація не влаштовувала. Тому він вирішив змінити конституцію країни, з чим не погоджувався Давутоглу.

Серед інших змін, які обговорювали на партійному рівні наприкінці минулого місяця в Анкарі, пропонувалося вилучити згадку про те, що Туреччина є світською державою. З цієї пропозицією виступив спікер парламенту, також член правлячої партії Імаїл Карман, який сказав, що принцип секуляризму не прописаний в конституції, а тому залишається вільним для інтерпретацій.

На думку Давутоглу, принцип секуляризму мав залишитися в основному законі країни.

«Секуляризм залишиться в новій конституції, яку ми готуємо, як гарантія прав людини сповідувати релігію за власним вибором, та рівновіддалення держави від різних релігійних груп. У новій конституції буде встановлений лібертаріанський секуляризм, замість авторитарного секуляризму», – заявив тоді Давутоглу.

Внутрішньополітичний конфлікт збігся з непростим для Туреччини часом. Загострюється протистояння з повстанцями «Робітничої партії Курдистану» на південному сході країни, відбуваються теракти, які влаштовують екстремісти «Ісламської держави», також країну заполонили десятки тисяч біженців і мігрантів з Сирії.

Крім того, Туреччина очікує вступу в силу договору з ЄС, на підставі якого Туреччина зобов’язується стримувати в межах країни потік біженців, які прагнуть потрапити до Європи, в обмін на безвізовий режим з європейськими країнами і масштабну фінансову допомогу. Цю угоду готував якраз уряд на чолі з прем’єром Давутоглу.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG