Доступність посилання

ТОП новини

Спікер пропонує вдосконалити регламент


Сесійна зала Верховної Ради України (©Shutterstock)
Сесійна зала Верховної Ради України (©Shutterstock)

Спеціальні дні голосувань мають врятувати законотворчість від депутатського нехлюйства. «Якби ходили на роботу депутати, ми могли би розглядати набагато більше законопроектів» – Парубій

Спікер Андрій Парубій обіцяє вже найближчим часом винести на розгляд парламенту зміни до регламенту, які б сприяли підвищенню ефективності роботи Верховної Ради. За його словами, необхідно перенести та збільшити час спілкування парламенту з урядом, а також визначити конкретні дні, коли депутати голосують. Натомість самі народні обранці сумніваються в тому, що завдяки змінам до регламенту парламент запрацює продуктивніше.

Спікер пропонує вдосконалити регламент
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Андрій Парубій
Андрій Парубій

«Якби ходили на роботу народні депутати, ми могли би розглядати набагато більше законопроектів. Відповідь на дуже багато складних філософських питань криється в дуже простих речах – в тому, що депутати не ходять на роботу», – наголошує Андрій Парубій.

За його словами, деякі чинні на даний момент регламентні норми просто збивають роботу парламенту. Зокрема, за ті півгодини, коли по п’ятницях зачитують депутатські запити – а ця процедура не передбачає жодного ухвалення рішень – депутати просто розходяться. Відтак їх важко знову зібрати для того, щоби розглядати та ухвалювати закони.

Прогульникам погрожують штрафами

Спікер зокрема пропонує зробити не два пленарних тижні на місяць, а три. Але в цих пленарних тижнях днями голосувань будуть тільки вівторок і четвер. А середа, яка зараз є скороченим днем з подальшою роботою депутатів в комітетах, буде повністю відведена для роботи в комітетах. Крім того, замість п’ятничної години запитань до уряду пропонується зробити в понеділок 3-годинні дебати з урядом.

Також голова парламенту обіцяє штрафувати депутатів, які без поважних причин не відвідують сесійні засідання.

Знімати частину заробітної плати за неучасть у сесійних засіданнях, щоб депутати відчували не тільки моральний дискомфорт, але також і матеріальний
Андрій Парубій

«Була колись норма, її потрібно відновлювати – знімати частину заробітної плати за неучасть у сесійних засіданнях, щоб депутати відчували не тільки моральний дискомфорт, але також і матеріальний, якщо без поважних причин не відвідують пленарні засідання», – наголошує спікер.

Раніше про недосконалість регламенту і про намір його змінити заявляв попередник Андрія Парубія на посаді спікера Володимир Гройсман. За його словами, регламент «зарегульовує те, що має бути вільним і недорегульовує те, що має бути врегульоване». Утім, далі декларацій про наміри справа не пішла.

«Як не ходили у п’ятницю – так і в понеділок не ходитимуть»

Самі народні обранці кажуть, що є велика ймовірність ухвалення запропонованих спікером змін до регламенту. Проте їхню ефективність парламентарі оцінюють доволі скептично.

Борислав Береза
Борислав Береза

«І так працюємо у вівторок та четвер. Він пропонує замість п’ятниці на понеділок перенести. Але тепер у понеділок ніхто не приходитиме. Так не приходять у п’ятницю, а так – не прийдуть у понеділок. Виходить Охрімова свита: як не перешивай, як не латай – все одно погано», – каже позафракційний Борислав Береза.

Ми ж бачимо, як певні особи контролюють реєстрацію депутатів, як обдзвонюють депутатів, бачимо фотографії смс-ок
Борислав Береза

За його словами, позафракційні депутати готові підтримати зміни до регламенту, якщо будуть враховані їхні побажання.

Також Борислав Береза наголошує, що існує неформальний контроль над роботою депутатів з боку керівників фракцій.

«Ми ж бачимо, як певні особи контролюють реєстрацію депутатів, ми бачимо, як обдзвонюють депутатів, бачимо фотографії смс-ок», – зазначає він.

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Депутат кількох попередніх скликань Тарас Чорновіл вважає, що спікер «змушений рятувати ситуацію, бо цей парламент є найбільш нехлюйським». На його думку, запропоновані зміни до регламенту дозволять сконцентрувати на дні голосувань більшу кількість людей і покращити ухвалення законів. Проте, крім подібного роду заходів, потрібен також тиск на народних обранців з боку громадськості, аби вони сумлінно ставилися до своїх обов’язків.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG