Доступність посилання

ТОП новини

Чи будуть санкції проти українських корупціонерів?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Захід має сказати українським корупціонерам: Друзі, вдавитеся! Ви все з собою не заберете! Це була б хороша підтримка для молодого покоління в Україні» – Гопко

У західній пресі останніми днями з’явилась низка публікацій, в яких міститься заклик до української влади піти в широкий наступ проти корупції, яка заважає поступу країни. Також є заклики до Заходу запровадити санкції проти українських олігархів та корупціонерів від політики, які виводять гроші за межі України і вкладають в активи на Заході чи в офшори. Українські антикорупційні активісти також закликають владу призначити на посаду генерального прокурора України незалежну людину з командою професіоналів, які б отримали мандат на очищення країни, всі чверть століття пострадянського розвитку якої її роз’їдає корупція.


Низка публікацій в міжнародній пресі цього тижня закликають українську владу і Захід серйозно нарешті взятися за боротьбу з корупцією і кардинально її пришвидшити. Тут і публікація колишнього постала США в Києві Стівена Пайфера у впливовому тижневику Newsweek і стаття в американській The Washington Post, є заклики до запровадження санкцій проти українських корупціонерів, а також і думка, що нині останній шанс президента Петра Порошенка таки рішуче взятися за боротьбу з корупцією.

В Україні вже з’явилося Антикорупційне бюро, а незабаром має запрацювати Агенція з питань запобігання корупції, яка моніторитиме декларації посадовців. Система електронного декларування статків чиновників і публічний доступ до неї мали запрацювати в квітні, але тепер її запуск переноситься, як кажуть активісти, десь на вересень. Також до кінця травня має бути ухвалено пакет законів із деофшоризації української економіки – і поштовхом були відомі «Панамські папери».

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Депутат українського парламенту Ганна Гопко, в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що наспів час для української влади створити чіткі правила функціонування політики та економіки без корупції і зруйнувати прикру традицію.

Дуже багато награбованого чи нахапаного, чи «наприхватизованого», має бути пакет законопроектів
Ганна Гопко

«Дуже багато награбованого чи нахапаного, чи «наприхватизованого», яке поки що ніде не фігурує, але топ-керівництво (країни) хотіло б по-іншому нарешті виглядати в цій сфері, й тому має бути якийсь пакет законопроектів. Мають бути чіткі правила –підзвітності суспільству – для тих, хто хоче йти у владу, і тих, хто у владі. І щоб були незалежні інституції (для запобігання корупції)», – каже Гопко.

Захід нам допоможе?

На думку виконавчого директора Центру протидії корупції Дарії Каленюк, зараз вирішальний час і мова йде навіть про можливість запровадження санкцій проти українських корупціонерів – олігархів та топ-політиків – зокрема арешт активів за кордоном та візові обмеження.

Дарія Каленюк
Дарія Каленюк

«Поведінка Заходу безвідповідальна, коли нам говорять, що ви – дуже корумпована держава, ваші олігархи і політики крадуть гроші, але ви не можете довести, що ці гроші корумповані, тому ми залюбки візьмемо ці гроші і допоможемо вам їх відмити. Тобто, це те, що зараз відбувається», – скаржиться Каленюк на позицію деяких західних урядів, які, на її думку, непрямо толерують українських корупціонерів.

Зараз для України є вирішальний момент у боротьбі з корупцією. Йде мова про можливість накладання санкцій проти українських олігархів, блокування їхніх рахунків за кордоном
Дарія Каленюк

«Зараз для України є вирішальний момент у боротьбі з корупцією. Йде мова про можливість накладання санкцій проти українських олігархів, наприклад, блокування їхніх якихось рахунків за кордоном. Якщо олігархи, які оточують вище керівництво держави, не можуть змінити свою поведінку, то є потужний аргумент, як вони можуть змінити свою поведінку – це їхні активи за кордоном», – каже Каленюк в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Санкцій, будь ласка!»


Українські активісти і політики, які протистоять корупції, кажуть, що без допомоги Заходу Україна сама корупції побороти не зможе.

В Заходу є фінансові інспекції, є розвідка, яка може чітко представити і показати і послати сигнал українським корупціонерам
Ганна Гопко

«В Заходу є фінансові інспекції, є інструменти, є розвідка, яка може чітко представити і показати і послати сигнал українським корупціонерам: «Друзі, вдавитеся! Ви все не зможете за своє життя – як той імператор, помираючи з розпростертими руками, – все с собою не заберете!», – каже депутат парламенту Ганна Гопко.

Немає наразі політичної волі дуже жорстко поговорити із українськими олігархами, які є господарями депутатів чи навіть фракцій, які часто саботують закони з прозорості
Ганна Гопко

«Немає наразі політичної волі в топ-керівництва США та ЄС дуже жорстко поговорити із українськими олігархами, які є господарями депутатів чи навіть фракцій, які часто саботують закони з прозорості. Це була б хороша підтримка для молодого покоління України. Щоб встановити чіткі правила і щоб люди, які зараз при владі, чи колись були, щоб вони зрозуміли незворотність покарання», – каже Гопко.

Прокурора!

Дарія Каденюк із Центру протидії корупції закликає вище керівництво країни якомога швидше призначити нового генерального прокурора України. І щоб це була незалежна та рішуча людина, якій би дали можливість сформувати команду професіоналів і почати очищення країни від корупції.

«Хтось якось написав: «Ukraine needs tough love» (Україна потребує жорсткої любові). Тобто, міжнародна спільнота має бути жорсткою до України і ставити дуже чіткі вимоги, в першу чергу, в сфері антикорупції та верховенства права. Щоб був незалежний генеральний прокурор зі своєю командою, який очищає систему», – зазначила Каленюк в інтерв’ю.

Як олігархи блокують реформи в Україні:


Також в активістів є ідея створення міжнародної слідчої групи, куди б увійшли європейські, американські та українські слідчі для розплутування корупційних справ в Україні і за її межами, куди виводяться гроші, і що це було б значною підмогою новим антикорупційним органам, які створюються нині в Україні.

«Є зобов’язання, які маємо робити ми, українці, конкретно українська влада, зупиняючи факти корупції, кумівство і все решту, але так само є певні побажання і вимоги і до наших міжнародних партнерів бути більш активними, допомагаючи Україні вирватися із лещат клептократії, бюрократизму і колоніальності», – каже депутат Ганна Гопко.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG