Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН: Росія заблокувала український проект заяви щодо Сирії


Посол Росії в ООН Віталій Чуркін
Посол Росії в ООН Віталій Чуркін

Російська делегація при ООН в останній момент у п'ятницю заблокувала ухвалення Радою безпеки проекту заяви для преси щодо ударів по таборах біженців на півночі Сирії. Про це інформує агентство «Укрінформ» із посиланням на коментар Постійного представництва України при ООН.

Серед причин, чому російська сторона вдалася до такого кроку, було зазначено, що вона вважає ситуацію «неясною».

У проекті заяви для преси, заблокованому російською делегацією, зокрема, висловлювалося занепокоєння повідомленнями про загибель внаслідок авіаударів мирних жителів у таборах для біженців у сирійській провінції Ідліб 5 травня. Документ також містив заклик до всіх сторін поважати норми Міжнародного гуманітарного права та прав людини, уникати невибіркових атак на цивільне населення, а також негайного розпочати розслідування трагічного інциденту.

Під час погодження тексту заяви Росія була єдиною з 15 країн-членів Ради безпеки ООН, яка виступила проти української ініціативи. За процедурою, заяви ради ухвалюються консенсусом між усіма її членами.

Російська сторона наразі не коментувала свою позицію щодо проекту.

Росія є одним із п’яти постійних членів Ради безпеки ООН, маючи, таким чином, право вето щодо практично всіх ініційованих у Раді безпеки рішень.

У конфлікті, що триває у Сирії з березня 2011 року, Росія підтримує сторону сирійського президента Башара Асада. З вересня 2015 року Росія долучилися до військової операції у Сирії – де-факто на боці сирійських урядових сил.

XS
SM
MD
LG