Доступність посилання

ТОП новини

День примирення – звичайний день в Німеччині


День пам’яті та примирення у Берліні 8 травня був переважно поминальним

Берлін – У німецькому Карлхорсті 8 травня 1945 року о 22 годині 43 хвилини за центральноєвропейським часом і 9 травня, – за московським підписали Акт про безумовну капітуляцію нацистської Німеччини. Тож і відзначають його у цій державі саме 8 травня. Але офіційні календарі подій канцлера Ангели Меркель і президента Йоахіма Гаука у цей день були порожні. У небагатьох церквах провели служби в ім’я миру та пам’яті про жертв війни.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

71-ша річниця капітуляції у самій Німеччині не відіграє практично жодного значення. Передусім 8 травня тут – День матері. Крім того, більшу інформаційну увагу привернув цього дня футбольний матч клубу «Фортуна-Дюсельдорф», який боровся за збереження місця у другій лізі, а також до Хокенгайма, де відбувся наступний етап автоперегонів.

Деякі ЗМІ коротко повідомили про важливу дату 8 травня, а телеканал 3Sat показав у нічному ефірі художній фільм «Бункер» про останні дні Гітлера перед капітуляцією.

Квіти – полеглим, героям – шана

У Тиргартені квіти до пам’ятника поклали члени української делегації ветеранів війни, які прийшли сюди разом з представниками посольства України та німецької влади. Також вінки та квіти лягли до меморіалів, місць поховань, де покояться останки радянських вояків, загиблих на цій чужій землі.

Для Георга Міллера і Штефана Гримма цей день – пам’ять і радість.

«Для мене це – день радості. У моєму приватному оточенні я борюся за те, щоб 8 травня сприймалося днем визволення, але у старій Німеччині його сприймають, як день жорстокої поразки», – переконаний Георг Міллер.

«Я із задоволенням приходжу сюди щороку, аби пом’янути та зустрітися з однодумцями. Найголовніше, що ми не забудемо полеглих і згадуватимемо їх разом», – говорить пан Гримм.

«Класове» питання не зняте?

До іншого меморіалу у Трептов-парк прийшли нечисленні відвідувачі зі здебільшого георгіївськими стрічками, які можна було придбати на місці. Присутні були і червоні прапори. Один із них приніс Штефан Натке, член руху комуністів у Німеччині.

«Наші радянські брати звільнили нас від німецького фашизму. Ми, комуністи, не змогли чинити спротив. І нині маємо справу з класовим ворогом, який керується великою індустрією, і від якого ми не повинні очікувати справедливості з огляду на визнання історичної правди. Це донині ті самі люди: Крупп, Тіссен, Сименс, Квант, Флік. Сьогодні вони діють набагато хитріше, використовуючи народні рухи», – вважає пан Натке.

Зовсім непоміченим цей день однак не минув. Про це подбали проросійські байкери «Нічні вовки», що ще задовго до події привернули увагу провокаційними заявами на зразок: «Ми наступаємо на Берлін!». Майже 100 членів «путінського» мотоциклетного клубу промчали Європою, наголошуючи на своїй подібності до Радянської Армії, маючи на меті закінчити свій «переможницький тур» 9 травня у Берліні, де вони покладуть вінки до пам’ятника Воїну-визволителю.

Хоч у Німеччині 8 травня не є вихідним, але по всій країні відбулися різні офіційні і громадські заходи, приурочені до Дня визволення, Дня визволення німецького народу від гітлерівського фашизму, Дня пам’яті – саме так ця дата означена в календарі. 9 травня має офіційну назву як День Європи.

А напередодні Центральне відомство федеральних централізованих служб і нерозв’язаних майнових питань повідомило, що здійснені перші символічні грошові допомоги колишнім радянським воякам, які перебували у німецькому полоні. Уперше питання про необхідність виплат торік порушив президент Німеччини Йоахім Гаук, який визнав радянських військовополонених жертвами нацизму, а поводження з ними тодішнього режиму назвав «варварською несправедливістю і порушенням усіх цивілізованих норм».

На цю ж тему:

08.05.2016
На сході Європи триває безпрецедентне з часів Гітлера і Сталіна порушення міжнародного права – Порошенко

«Дуже ціную готовність наших солдат та офіцерів... наступати до повного звільнення української території від російських окупантів» далі

08.05.2016
Парубій: Росія забула уроки війни і розпалює її у Європі

«Вирішального значення набуває загальнонаціональне єднання українського суспільства заради нашої нової перемоги» далі

07.05.2016
Друга світова. Нині у ролі окупанта виступає не Гітлер, а Путін

«Ті, хто на повний голос кричать із усіх репродукторів «діди воювали», продовжують справу нацистів» далі

05.05.2016
Історики розвінчують міфи СРСР про Другу світову і звертають увагу на роль українок

«Історичні міфи є такою самою зброєю, як кулі у війні звичайній» – історик Сергій Громенко далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG