Доступність посилання

ТОП новини

Червоно-чорні прапори проти «георгіївських стрічок»: у Харкові побилися на меморіалі


У Харкові активісти «полювали» на «георгіївські стрічки» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

«Якщо ті люди з «георгіївськими стрічками» ностальгують за Радянським Союзом, то нехай їдуть до Росії».

У Харкові на Меморіалі слави замість примирення в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні пересварилися і побилися поборники «георгіївських стрічок» із патріотичними українськими активістами, які вважають цю символіку злочинною. Підполковнику поліції, коли він намагався розборонити сторони конфлікту, розбили носа древком прапора, а міського депутата Андрія Лесика, що підтримує «Український вибір» Медвечука, добряче потовкли за «георгіївську» символіку та проросійські гасла. Радіо Свобода намагалося відшукати людей, зацікавлених у примиренні та в збереженні справжньої пам’яті про загиблих бійців Другої світової війни.


За дві години до пам’ятного зібрання поліція разом із СБУ перекрила всі під’їзди до Меморіалу слави. Правоохоронці зупиняли машини, автобуси, людей – ретельно перевіряли всіх на можливі вибухонебезпечні предмети та символіку, яка може спровокувати конфлікти.

93-річного ветерана Другої світової війни, сапера Петра Лихабабу роздратували прохання офіцерів поліції прибрати подалі червону символіку.

«При вході було таке, що мені казали: приберіть червоне знам’я. На сьогоднішній день є протистояння, це неподобство, розумієте. Це схоже не на День перемоги а на інший день… Був знищений найбільший ворог у Європі і раптом я отримую інструкції, що я не маю права стояти під прапором перемоги», – ображається Петро Лихобаба.

Задля охорони громадського порядку на Меморіал слави вийшло понад 500 поліцейських, їм допомагали активісти із 20 патріотичних українських громадських організацій. Ще до початку урочистого покладання квітів Радіо Свобода стало очевидцем, як активісти при вході на меморіал перехопили пакунок із агітками від харківських комуністів. Чоловік, який їх приніс, переконує, що це його приватна ініціатива – надрукувати 200 листівок. Громадський патруль насторожили рядки з другого абзацу: «День перемоги став святом, який яскравіше за інших довів здатність червоної ідеї, червоної системи соціальної справедливості особливого розвитку суспільства на відміну від західного», – йдеться в агітці комуністів.

«Це привітання. Я сам комуніст», – сказав він. А хто складав так зване привітальне звернення, чоловік не знає, як і не знає, хто замовив наклад пропагандистських листівок.

А представники українських сил прихопили з собою червоно-чорні стяги ОУН (революційної), прапори «Правого сектору» і національні стяги. Як повідомили в «Громадській варті Харкова», їхня мета – в руках з українською символікою довести, що так звані «колорадські стрічки» та радянські стяги – це агітаційна символіка пропутінських посібників та бойовиків, що другий рік поспіль ведуть на Донбасі війну проти України.

«Прапор УПА, та який це подразник конфліктів у Харкові? Провокація прийти сьогодні сюди з «георгіївською стрічкою». От сьогодні у жінки ми стрічку зняли і вона каже, що ми їй заважаємо. На меморіалі ходять зі стрічками, які носять на автоматах бойовики, що вбивають на Донбасі українців», – обурюються активісти «Громадської варти» Валентин Бистриченко та Оксана Марчук.

Із «георгіївськими стрічками» на меморіальний комплекс прийшли не тільки старенькі ветерани війни, а й молодші люди, ба навіть їх начепили на маленьких дітей. Радіо Свобода зустріло 5-річну дівчинку Ксенію з косою, що переплетена «георгіївською стрічкою». Батьки вдають, що нічого у цьому провокаційного немає.

«Ми дитині вдягли цю стрічку, бо у мене два діда загинуло на війні, заради того, щоб ось ці онучки (показує на дівчинку – ред.) жили щасливо. Я не сепаратистка, яка там небезпека? Скажіть, яка людина полізе до дитини?» – бентежиться жінка, що назвалася Маєю.

У свою чергу, збентежились і представники військово-патріотичних українських організацій, коли побачили, як на покладання квітів до Вічного вогню пішли люди з «георгіївськими стрічками», вигукуючи «Фашизм не пройде!», «Подяка діду за перемогу». Чоловіки разом із жінками з українськими прапорами перегородили шлях до монументу «Батьківщина-Мати» людям, що мали «георгіївські стрічки» і які лаялися на нову традицію – вшановувати пам’ять полеглих, прикріпляючи до одягу червоні маки.

«Мак символізує незалежність моєї держави, пролиту кров людей»

Якщо ті люди з «георгіївськими стрічками» ностальгують за Радянським Союзом, то нехай їдуть до Росії
Валентина Пшенична

«Якщо я собі причепила мак, то для мене це символізує незалежність моєї держави, пролиту кров людей. Якщо ті люди з «георгіївськими стрічками» ностальгують за Радянським Союзом, то нехай їдуть до Росії. Я ось нещодавно приїхала з Росії – там Радянський Союз», – обурюється Валентина Пшенична, яка споглядала за лайкою та сутичками.

В результаті кількох сутичок, а саме, коли правоохоронець розбороняв конфліктуючі сторони, підполковник поліції отримав травму носа. Під час бійки його вдарили деревком прапора по обличчю. Поліцейському розбили ніс та подряпали обличчя. В поліції припускають, що найімовірніше удар був нанесений випадково. А міського депутата від фракції «Відродження», Андрія Лесика, що представляє інтереси «Українського вибору» Віктора Медвечука в Харкові, проукраїнські активісти потовкли за «георгіївську стрічку» на одязі та прорадянську риторику.

Геннадій Кернес. Архівне фото
Геннадій Кернес. Архівне фото

У харківському представництві національної поліції повідомили, що нікого з учасників сутичок не затримували, обійшлися профілактичними бесідами, з конфліктуючого натовпу вивели 15 агресивно налаштованих людей. Натомість, люди благали відшукати тих, хто розсіював сльозогінний газ та в грубій формі стягував у літніх ветеранів війни «георгіївські стрічки» з медалей. Припинити таке неподобство просив поліцію і міський голова Харкова Геннадій Кернес, на одязі якого не було жодного пам’ятного символу.

«Як ви дозволяєте, що ордени зривають з ветеранів війни? Ви можете забезпечити порядок? Ви живете завдяки їхнім подвигам. Сьогоднішнє свято ніхто не скасовував, це вихідний день, а вам потрібно чергувати. І наскільки я чув, то ваш міністр (Кернес натякає на свого опонента, міністра МВС Авакова – ред) обіцяв, що охоронятимуть 5 тисяч поліцейських у Харкові. Де цей порядок?» – сварився на поліцейських мер міста. А йому у відповідь активісти відповіли, що знімають тільки «фашистські стрічки».

Натомість командир цивільного східного корпусу «Азову» Олег Ширяєв мало вірить у щирість слів захисників «георгіївських стрічок», він висловив упевненість, що це спланована провокаційна акція.

«Мені прикро, що День пам’яті та примирення обернувся на провокації, пристає на якісь ідеологічні спекуляції, я маю на увазі проросійські сили. Ви бачили, як вони діяли злагоджено, вони заздалегідь в інтернеті змовилися і провели так, скажімо, під покровом того, що це День перемоги, пропаганду з символами війни на Донбасі. От за це прикро. Але поліція з нами нормально взаємодіяла, допомагала знімати стрічки», – прокоментував Радіо Свобода Олег Ширяєв.

Згодом в офіційній заяві Геннадій Кернес звинуватив в організації сутичок і провокацій Валентина Бистриченка із «Громадської варти».

Сутички між проукраїнськими активістами і представниками прорадянських поглядів на святкування Дня перемоги тривали впродовж 9 травня в різних місцях Харкова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG