Доступність посилання

ТОП новини

Шкільні обіди в Чехії: інтернет-меню і магнітний ключ


Шкільні обіди в Чехії: інтернет-меню і автомати з солодощами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

За обіди батьки платять приблизно 30 гривень. У школах є автомати з солодощами, йогуртами і лимонадом

Інтернет-меню, магнітний ключ для вибору страви та все з-під ножа – це не принцип роботи сучасного ресторану, так годують дітей у звичайних чеських школах. Сучасні технології полегшують роботу кухарям. Продукти до шкіл закуповуються за ринковими цінами, а за обід платять батьки. За «перше, друге і компот» – приблизно 30 гривень. Ціна не залежить від того, що на тарілці, утім і смак не ресторанний.

Чеські батьки знають, чим годують їхніх дітей. На інтернет-сторінці школи є меню обідів на тиждень уперед. Роздрукований варіант завжди висить у їдальні. Школяр може обирати: макарони чи картопля, м’ясо чи риба. У кожної дитини – свій магнітний ключ, яким вона замовляє страви, коли підходить черга на роздачі.

Типове меню чеської школи: овочевий суп; картопля з броколі та запеченою свининою або ж на вибір крабовий салат із рогаликом. Окремо до їжі дитина може взяти чай, воду чи молоко. Є тут і лимонади з розчинних концентрованих порошків. У школі знають, що це досить шкідливий напій, утім пояснюють: Міністерство освіти не проти.

Коли дитина обрала меню – кухарі бачать номер на спеціальному табло. Школярів просять визначатись якомога раніше: так легше розрахувати, скільки порцій якої страви готувати, аби нічого не залишалось.

«Мені подобається шкільна їжа, готують нормально. Найбільше люблю томатний суп, а ще пюре зі шніцелем, спагетті. Але краще б замінили оладки на щось інше», – каже Адела, учениця 6 класу.

В меню – риба, боби, овочі й фрукти

Навесні школярам дають більше овочів і салатів. Взимку – фрукти і заморожені овочі. Постачальники продуктів рідко роблять школам знижки – все за ринковими цінами.

«Ми намагаємось готувати здорові й сучасні страви. Із найголовніших інгредієнтів – риба і боби, овочі і фрукти. Сьогодні, наприклад, робили рибне філе тиляпії з картоплею та лимоном. А ще суп із манки і яєць», – розповідає Ганна Моравцова, старша куховарка.

Напівфабрикати дітям готують рідко – кілька разів на рік. Наприклад, курячий рулет, на який пішло б надто багато часу. І все, що не з’їли в школі за день, – викидають. Кожного дня їдальня отримує свіжі продукти та овочі. Для зберігання їжі обладнали склади та холодильники. Біля продуктів є перелік алергенів, які враховують при готуванні.

«Ми самі обираємо постачальників продуктів. Маємо бути впевнені, що це надійна компанія, аби діти не залишились без обіду. Постачальників кілька: одні привозять м’ясо, інші – фрукти і овочі. Ще в інших купуємо борошно й крупи. Інколи ми отримуємо знижки, але ціни здебільшого ринкові. Хіба що м’ясо значно дешевше, ніж у магазинах», – розповідає Їтка Брандистка, керівник шкільної їдальні.

Батьки просять рецепти шкільних страв – голова батьківського комітету

За шкільні обіди платять батьки: чим менший клас, тим дешевше. Суп, основна страва, ще йогурт чи фрукт обійдуться приблизно в 30 гривень. Ціни не залежать від того, що на тарілці, утім і смак не ресторанний. Навряд вдасться наосліп відрізнити середньостатистичний український шкільний обід від чеського. Утім батьки задоволені.

«Трапляється, що батьки дзвонять до школи і запитують рецепт тієї чи іншої страви, якою дитину годували в їдальні. Але хоч обіди хороші, я все-одно даю дітям невеликий перекус із собою», – каже Яна Бартошова, голова батьківського комітету.

​Школярі, які хочуть смачненького, можуть докупити їжу в автоматах. Зазвичай у школах їх є кілька. Продають і корисну, і не дуже здорову їжу: каву, цільнозернові багети, солодощі, йогурти, газовану воду.

«Це – дозволені міністерством освіти продукти. Але батьківський комітет може впливати на асортимент. Найчастіше діти купують солодощі після обіду», – говорить Алена Шоукалова, заступниця директора.

Інтернет-меню, магнітні ключі й автомати є ще не в кожній чеській школі, проте вже давно не рідкість. Батьки задоволені, що до шкільної їдальні можна прийти з ревізією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG