Доступність посилання

ТОП новини

Хто затримує повернення Надії Савченко в Україну?


Має бути судове рішення в Україні про гарантії виконання російського вироку. Інакше її не видадуть за конвенцією – адвокат

11 травня День народження відзначає ув’язнена в Росії українка Надія Савченко, їй – 35. Це вже другий день народження, який жінка зустрічає у полоні в Росії – нині в СІЗО міста Новочеркаська Ростовської області. Ув’язнили її на початку липня 2014-го. Адвокати кажуть: є велика ймовірність, що наступний свій День народження Савченко святкуватиме в Україні. Однак поки процедуру її повернення гальмує бюрократична тяганина і юридичний пінг-понг.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Адвокат Микола Полозов у своєму Facebook напередодні дня народження Надії Савченко закликав усіх небайдужих до її долі надіслати вітальні листи чи листівки на адресу СІЗО, в якому вона ув’язнена.


Люди відгукнулися на заклик і повідомили, що направляють Надії листи і посилки, сказав адвокат Радіо Свобода, але чи отримала вона їх, він зможе дізнатися у середу, бо має намір разом з колегою Марком Фейгіним відвідати Надію в слідчому ізоляторі Новочеркаська, а ще, можливо, зустрітися з керівництвом СІЗО і з’ясувати, як просувається процедура передачі Надії Савченко для відбування покарання в Україні на підставі Конвенції 1983 року про передачу засуджених осіб.

Наразі відомо, що сама Надія підписала усі необхідні документи. Ще один її адвокат, Ілля Новіков повідомив у Twitter про сплату призначеного їй російським судом штрафу в розмірі 30 тисяч рублів за нібито незаконний перетин кордону та оприлюднив копію квитанції.

Оскільки політичне рішення про передачу Надії Савченко в Україну вже озвучене президентом Порошенком, наразі головне питання – наскільки швидко державні органи Росії та України здійснять усі бюрократичні процедури, зазначив Микола Полозов. А з цим виникла певна затримка, каже він.

«Коли була перерва у травневих святах, російська Федеральна служба виконання покарань заявила, що тепер потрібне отримання від України офіційних гарантій виконання вироку, після чого подання буде направлене до суду за місцем відбування Надією покарання, тобто в суд міста Новочеркаська. Має бути певне судове рішення і в Україні про те, що вирок Російської Федерації визнається і гарантується його виконання. Інакше її просто не видадуть за конвенцією», – застерігає адвокат Микола Полозов.

Український суд зможе визнати і гарантувати виконання російського вироку тільки після того, як отримає від російської сторони необхідні документи. Так пояснив юридичну процедуру передачі в Україну Надії Савченко заступник міністра юстиції Сергій Петухов. За його словами, після того, як український Мінюст направив відповідний запит до російського міністерства, тепер саме російська сторона має надіслати пакет офіційних документів.

«Ми чекаємо офіційних документів з Росії, відповідно які будуть потім спрямовані до українського суду. Наразі вони ще не надійшли. Коли вони надійдуть, ми будемо інформувати широку громадськість», – повідомив заступник міністра.

Адвокати радять не зволікати і не поспішати

Процедури передачі засуджених зазвичай досить тривалі – кілька місяців, півроку і більше, зазначив адвокат Микола Полозов. Але Надія стільки чекати не може, вона вже заявляла, що якщо побачить зволікання, то залишає за собою право відновити сухе голодування, нагадав він.
Натомість не поспішати радить український адвокат Віктор Чевгуз, який займався справою Надії Савченко на початковому етапі і від послуг якого Надія відмовилася влітку 2015 року, але котрий продовжує консультувати маму Надії, Марію Іванівну.

«Якщо надали гарантії, що вона буде відбувати тут покарання, а її тут помилують, звільнять зразу, то вийде, що Україна порушила конвенцію. Це може бути перепоною потім для передачі того ж Сєнцова, Кольченка й інших», – зазначив адвокат.

Паралелі між історією і сучасністю провів у своєму блозі на сайті «Ехо Москви» російський політичний експерт, доктор філософських наук Ігор Чубайс. В матеріалі під заголовком «Про правду, брехню і про Надію Савченко (Суб’єктивний погляд)» зокрема порівнює історії Надії Савченко і російських військовослужбовців Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва й ставить зокрема питання, чому Україна і Росія по різному захищають своїх громадян.

«Чому українські громадяни, українська влада – Верховна Рада, президент, уряд – із самого початку боролися за повернення Савченко додому, а щодо офіцерів ГРУ, котрі були затримані в Україні, російська влада відмовчувалися, нічого не вимагала. Взагалі, Москва планує їх обмін, чи ні?», – запитує Ігор Чубайс і закликає до негайного припинення гібридної війни та обміну «всіх на всіх», вітає Надію Савченко з днем народження і бажає їй якнайшвидшого повернення на батьківщину.

22 березня вирок російський суд виніс вирок у справі Надії Савченко, який набрав чинності 5 квітня. Її засудили до 22 років позбавлення волі, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українська льотчиця і сторона захисту усі звинувачення відкидають.

18 квітня суд у Києві визнав винними російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова, затриманих минулого року в зоні конфлікту на сході України, у веденні агресивних воєнних дій, сприянні діяльності терористичної організації, у вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини та призначив їм покарання у вигляді 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок набуде чинності наприкінці травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG