Доступність посилання

ТОП новини

Те, що робить Надія Савченко, важливе для всієї Європи – чеський громадський активіст


Чеський активіст про листування з Надією Савченко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

«Режимові Путіна вірити не можна, але є велика надія, що Савченко скоро повернеться до Європи»

Прага – Надія Савченко, якій сьогодні виповнюється 35 років, написала лист-відповідь відомому чеському громадському активісту Томашу Пешинському. У ньому вона висловлює вдячність чехам за підтримку і сподівається на скору зустріч у Празі. Томаш Пешинський наголосив, що постать Надії Савченко його цікавить давно. А стосовно його листа, то імпульсом послужили слова президента Чехії Мілоша Земана, що він не знає добре про події діється навколо Савченко і тому не оцінюватиме ситуацію. Активіст вважає це абсурдом, адже «весь світ знає про Надію Савченко, тільки Мілош Земан не знає».

– Чи вірите Ви в те, що президент європейської країни справді може не знати про справу Віри Савченко в той час, як про неї говорить увесь світ?

– Наш президент настільки специфічна людина, настільки специфічний політик, що може зі серйозним обличчям сказати, що не знає, чи є росіяни в Україні. Тому його слова про те, що він не знайомий зі справою Надії Савченко я зараховую до тієї самої категорії. Не суттєво, на мою думку, чи він про це говорить свідомо, чи ні, даремно цим займатись. Важливо, що те, про що він говорить, є неправильним.

– Пане Пешинський, Ви єдиний громадянин Чеської Республіки, який листується з Надією Савченко. Чи Вас здивував лист-відповідь від неї?

– Так, я був здивований і лист мене потішив.

– Що Вам Надія Савченко написала?

– Написала мені, що мене вітає, що вітає весь чеський народ. Також вона написала трохи про свою справу і критикувала у своєму листі президента Мілоша Земана і його погляди.

– У листі до Вас Надія висловила сподівання на швидку зустріч з Вами. Коли, на Вашу думку, може це статись, коли все ж Росія дасть дозвіл на переїзд Савченко до України?

Режимові Путіна вірити не можна. Але є велика надія, що Надія швидко повернеться

– Разом з іншими чесними людьми я сподіваюсь, що це відбудеться якнайшвидше. Я в це вірю, хоча певні сумніви є. На мою думку, режимові Путіна вірити не можна. Але є велика надія, що вона швидко повернеться, якщо так можна сказати, до Європи.

– Чи справа Надії Савченко, часті зустрічі з українцями у Празі, з українською діаспорою, особливо протягом останнього часу, вплинули якимось чином на Ваше ставлення до України?

В мене не було якогось особливого ставлення до України чи українців. Але коли сталась окупація Криму, я вийшов на демонстрацію з українцями. Тоді я побачив, які вони милі, розумні й приємні люди

– Так, звичайно, що змінили. Мене цікавить доля цієї країни. Я завжди цікавився міжнародною політикою, ще перед Майданом я бачив, що діється. Але справа російської агресії в Україні настільки кричуща, на мою думку, жодну чесну людини це не може залишити байдужою. Перед тим в мене не було якогось особливого ставлення до України чи українців. Але коли сталась окупація Криму, я вийшов на демонстрацію з українцями. Тоді я побачив, які вони милі, розумні й приємні люди. Так я з ними познайомився.

– Чому все ж часом проступає недовіра чехів до українців? Наприклад, у ставленні до ув’язнення Надії Савченко певна частина чеських громадян більше схильна вірити Росії й тому, що Надія мала б залишатись в тюрмі?

Україна не мала добру репутацію, і це в Чехії пустило глибоке коріння

– Гадаю, що люди в Чехії, які підтримують Надю, не мають проблем з Україною і українцями. Але для більшої частини населення, яке не цікавиться чи не знає глибше справи Савченко, грають велику роль історичні упередження. Протягом останніх десятиліть до Чехії з України надходили немов лиш погані новини про те, яка там висока злочинність, яка тяжка економічна ситуація, яка там корупція. Україна не мала добру репутацію, і це в Чехії пустило глибоке коріння. Але ті чехи, які підтримують Україну, дуже за неї вболівають і хочуть, щоб ця репутація, яку вона мала в Європі, щоб її виправити.

– Надя Савченко в листі висловлює надію на швидку зустріч з Вами. Якщо б вона приїхала до Праги, що б Ви їй показали, куди б запросили?

Європейці протягом десятиліть вже немовби забули, що це таке – захищати свої цінності, ризикувати за них життям. А українці це роблять. Надія Савченко є найвідомішим прикладом цього і за це я дуже хотів би їй подякувати

– Якщо б вона приїхала до Праги, я їй би, звичайно, подякував за її статечність і за приклад, який вона дає Європі. Не знаю, чи вона так до цього ставиться. Вона в тюрмі веде бій за свою батьківщину, за Україну. Але те, що вона робить, важливе не тільки для України, але для всієї Європи. Вона представляє тих українців, які готові покласти своє життя за європейські цінності. Адже Україна зараз веде боротьбу за європейські цінності, намагається, щоб ці цінності пустили коріння в Україні. Європейці протягом десятиліть вже немовби забули, що це таке – захищати свої цінності, ризикувати за них життям. А українці це роблять. Надія Савченко є найвідомішим прикладом цього і за це я дуже хотів би їй подякувати.

– А куди б Ви її в Празі запросили?

– Куди б я з нею пішов? Цілком точно я б їй показав Прагу і звичайно, як це у нас є звичаєм, ми б з нею пішли до якогось празького пивного шинку.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG