Доступність посилання

ТОП новини

«Вірю, що ми незабаром побачимось!» – Алексієвич привітала Савченко з Днем народження


Надія Савченко і Світлана Алексієвич
Надія Савченко і Світлана Алексієвич

«Дорога Надіє! Завжди пам'ятай, що ми з тобою»

11 травня українській льотчиці Надії Савченко, яку засудили у Росії, виповнюється 35 років. Це вже другий день народження, який жінка зустрічає у полоні в Росії – нині в СІЗО міста Новочеркаська Ростовської області. Нині вона очікує в російській в'язниці обміну на захоплених на території України в полон військовослужбовців російського Головного розвідувального управління Александрова і Єрофєєва. З Днем народження Савченко привітла і білоруська письменниця, володарка літературного Нобеля 2015 року Світлана Алексієвич.

Дорога Надіє! Завжди пам'ятай, що ми з тобою. Вірю, що ми незабаром зустрінемося, Надіє!
Світлана Алексієвич

«Дорога Надіє! Завжди пам'ятай, що ми з тобою, – йдеться в привітанні, переданому в «Нашу Ниву». – А ще хочу сказати, що у тебе прекрасна мама, з якою ми нещодавно зустрілися в Києві. Вірю, що ми незабаром зустрінемося, Надіє!», – написала Світлана Алексієвич.

Світлана Алексієвич не раз висловлювалася на підтримку Савченко, називала вирок їй «божевіллям», а саму військову – українською Жанною д'Арк.

Алексієвич: Савченко – моя героїня (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Світлана Алексієвич: «Надія Савченко стала українською Жанною д'Арк» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Адвокат Микола Полозов заявляє, що матір народного депутата, ув’язненої в Росії, Надії Савченко Марію Савченко не пускають на побачення до дочки.

«Літню матір Надії Савченко Марію Іванівну, яка спеціально подолала великий шлях, щоб привітати дочку з днем народження, не пускають на побачення. Такий своєрідний подарунок Надії від російської влади. В їхньому репертуарі», – написав Полозов на своїй сторінці в Facebook.

Вранці Надію Савченко з днем народження привітав президент України Петро Порошенко.

Надія Савченко народилася 11 травня 1981 року в Києві. З дитинства мріяла стати льотчиком бойових літаків. Після закінчення школи здобула фах модельєра-дизайнера, згодом вступила за контрактом до лав Збройних сил України, службу почала в залізничних військах радисткою. Потім підписала контракт на службу в 95-й аеромобільній бригаді в Житомирі, де саме формувався перший контрактний батальйон. У 2004 – 2005 роках у складі українського миротворчого контингенту брала участь у місії в Іраку, де півроку була стрільцем третьої роти 72-го окремого механізованого батальйону.

У 2014 році брала участь у воєнній операції на Донбасі як доброволець у складі батальйону «Айдар». У липні того ж року вона потрапила до рук підтримуваних Росією сепаратистів, які, за даними самої Савченко та її захисту, перевезли українку на територію Росії. Там Савченко звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG