Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі збитого сепаратистами Іл-76 розпочав опитувати свідків


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Павлограді відбувається 12-е судове засідання у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літаку Іл-76 українських військових. Суд завершив опитування потерпілих, родичів загиблих, й розпочав опитувати свідків, яких заявила сторона обвинувачення. Загалом мають опитати 25 свідків.

Як поінформувала суддя, на це засідання суд викликав трьох свідків, однак один із них не зміг з’явитись на засідання з поважних причин – відрядження в зону АТО, він надасть свої свідчення на одному з наступних засідань.

Як зазначила, даючи свідчення в суді військовослужбовець Наталя Вареня, яка на момент трагедії була старшим консультантом штабу Антитерористичного центру при СБУ, 13 червня 2014 року з 8:00 вона працювала на зміні й отримала оперативну інформацію, серед якої була й інформація про обстановку в Луганському аеропорту.

«Це було письмово, але чи була це інформація в паперовому вигляді, чи в електронному, я зараз не скажу, не пам’ятаю. Дуже різна була інформація, і в тому числі що стосувалось аеропорту – що бойовики там планують із застосуванням ПЗРК збити літальний засіб. Я цю інформацію включила в узагальнені дані. Воно в довідці було, в цьому документі, який направлявся через засоби електронного зв’язку в район проведення АТО для вжиття заходів», – сказала Наталя Вареня.

Водночас вона уточнила, що отримана нею інформація була передана до штабу оперативного управління АТО. Прізвища співробітника СБУ, якому була передана інформація, свідок не згадала.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76 МД. Він загорівся та впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули. Високопосадовцю Збройних сил України Віктору Назарову оголосили про підозру в недбалому ставленні до служби, наслідком чого стала загибель військових.

XS
SM
MD
LG