Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Путін домовилися щодо звільнення Савченко, але деталі невідомі – Фейгін


Надя потрібна Україні, а Кремлю не потрібні ані Александров, ані Єрофеєв – Віра Савченко

Учасники передачі «Ваша Свобода»: Віра Савченко, сестра Надії Савченко; Марк Фейгін, адвокат (телефоном).

Олександр Лащенко: «Побачилися в СІЗО з Надією. Передали вітання від усіх. Надя дуже вдячна. Але найкращий подарунок – її свобода». Написав сьогодні на своїй сторінці в соцмережі «Твітер» адвокат Надії Савченко Микола Полозов. Він разом зі своїм колегою Марком Фейгіним змогли сьогодні поспілкуватися з іменинницею. Адже сьогодні Надії Савченко виповнюється 35 років.


А тим часом захисник засудженого в Україні російського ГРУшника Євгена Єрофєєва Оксана Соколовська в інтерв'ю Радіо Свобода стверджувала напередодні, що обмін її клієнта, а також іншого засудженого спецназівця з Росії Олександра Александрова на Надію Савченко може не відбутися.

А ще один захисник Надії Савченко Ілля Новіков повідомив раніше про сплату призначеного Надії російським судом штрафу в розмірі 30 тисяч рублів за нібито незаконний перетин кордону та оприлюднив копію квитанції.

Отже, день народження Надії Савченко. Коли ж вона його знову зустрічатиме в Україні?

Пані Віро, у Вас є змога бодай якось зв’язатися з сестрою і привітати її?

Віра Савченко
Віра Савченко

Віра Савченко: Тільки через адвокатів, які сьогодні були. Я ще вчора передавала Новіковим лист. Тільки так.

– Що відомо про стан здоров’я Надії?

Віра Савченко: Конкретно нічого, тому що ніяких лікарів не допустили: ні наших, ні закордонних. І нирки її турбують – це утворення каміння і піску. Ноги отікають. Це те, що я бачила. Але Надя завжди мені ні на що не скаржиться. І зараз в неї взагалі гарний настрій. Тому що, коли два роки ти в ізоляції, і тут тобі приносять телефон вперше майже за два роки, дзвонить перша особа держави…

–Порошенко? І Ви були присутні в кабінеті глави української держави і мама.

Віра Савченко: Так.

– А маму сьогодні не допустили до Надії. Так? Це відповідає дійсності?

Віра Савченко: Це для мене теж новина. Я не можу зараз зв’язатися ні з ким. І я чекаю від адвокатів якогось повідомлення.

– Ви згадали ці безпрецедентні переговори, звісно, і сам Путін вперше прокоментував, скажімо так, питання Надії... За Вашими даними, є якась домовленість нібито між першими особами України і Росії про цей обмін? Чи це не відповідає дійсності?

Віра Савченко: Я спостерігаю, як і всі, хто цікавиться, за цим. І якщо два президенти заявляють щось в унісон, і одне одного не спростовують, то це вже говорить про те, що є якась координація дій, що заявляють на пресу, а що не заявляють. Не так, як це було минулі рази. Тому це дає якісь сподівання, що є якась домовленість.

– Зараз на прямому зв’язку зі студією Радіо Свобода адвокат Надії Савченко Марк Фейгін.

Переклад. Пане Фейгін, що сьогодні вдалося почути від Надії? Як Ви її привітали з днем народження?

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Марк Фейгін (переклад): Я з колегою Миколою Полозовим приїхав у Ростов і був сьогодні в Надії Савченко. Ми застали маму Марію Іванівну. Її не пустили. Не дивлячись на те, що вийшов начальник СІЗО Колганов. І ми переконували його, що за розумне було би, можливо, наперекір навіть якимось правилам, які нове керівництво…

Хоча я, чесно кажучи, зі скепсисом дивлюся на право відвідин однократно на два місяці до Савченко як засудженої. Я нагадаю, що вона, навіть будучи засудженою, не відправлена, не відбуває покарання у колонії. Тому тут ще велика дискусія, які правила на неї поширюються, перебуваючи в СІЗО – однократно на два місяці як до засудженої, чи однократно у місяць як до обвинуваченої. Оскільки адміністративна комісія СІЗО не приймала рішення про те, що вона відбуває покарання у СІЗО.

Ну, Бог з ним! Все рівно вони не пустили на 35 років до Савченко Марію Іванівну. Скоріш за все вона поїде додому. Не знаю точно, там з нею консул. Коли вона повернеться у Київ? Можливо, вже ввечері.

Що стосується самої Надії, то ми розказали їй про це. Тому що ми завжди так робимо, не дивлячись навіть на день народження, щоб ніколи не приховувати правди від Надії. Маму не пустили. Це її засмутило. Але тим не менше у неї гарний настрій. Вона дуже рада була вітанням і привітанням, які передавали їй українці і співвітчизники, і росіяни невеликою кількістю. Все ж таки вона все це читала уважно.

Вона дуже рада була, дуже багато запитувала про акцію на Поштовій площі, де буде зараз її сестра Віра з молодою «Батьківщиною» якісь кульки запускати, якісь ліхтарики. Вона детально розпитувала, що там і як.

І загалом ми обговорювали і питання екстрадиції, новини їй розповідали і обговорювали, що будемо робити за тих чи інших обставин. Так що, разом з тим, що ми її привітали, ми обговорювали також і ділові питання.

– Пане Фейгін, ці новини Ви можете зараз в ефірі Радіо Свобода розповісти. Є вони, власне, щодо можливого так званого обміну Надії, щоб вона повернулася накінець на Батьківщину?

Марк Фейгін: Я висловлю свою точку зору для того, щоб, враховуючи різні заяви, які йдуть від адвокатів Єрофеєва і Александрова, вони якби збивають з толку людей.

Ще раз повторюю, що мені просто відомо, що політична домовленість досягнута між першими особами України і Росії, взагалі повернення Савченко на Батьківщину. У цьому немає жодних сумнівів. Ще раз підкреслюю. Але пастка якраз в тому, що деталі лишаються відкритими, як це буде зроблено і коли. Ось це питання хронології.

Порошенка примушують помилувати Александрова і Єрофеєва, а Савченко збирається російська сторона відправляти шляхом виконання конвенції про видачу засуджених, щоб відбувала покарання в Україні
Марк Фейгін

Як я чув, що є ось така версія, що Порошенка примушують помилувати Александрова і Єрофеєва, а Савченко збирається російська сторона відправляти шляхом виконання конвенції про видачу засуджених від 1983 року з тим, щоб вона формально відбувала покарання в Україні, навіть розуміючи, що це не має ніякого значення.

Результат буде одним і тим же ж – Савченко буде на Батьківщині. Певний час буде турбулентність
Марк Фейгін

Тому, можливо, тут можуть бути різні ігри навколо цієї історії з боку абсолютно різних учасників внизу. І якщо все ж таки, як мені видається, політична домовленість досягнута, то результат буде одним і тим же ж – Савченко буде на Батьківщині. Але певний час буде певна турбулентність, ситуація, коли різного роду заяви будуть заважати, перешкоджати цьому процесу…

Ви або подавайте скаргу, або вже заспокойтеся і не коментуйте цього. Ось це мені видається таким чином.

– Тобто Ви спростовуєте заяву адвоката Єрофеєва про те, що, мовляв, цей обмін так і не відбудеться?

Марк Фейгін: Вона ж не є учасником переговорів. Вона що, брала участь у переговорах з Порошенком і Путіним? Я такого не знаю. Якщо їй відомо щось більше, так треба, коли сказав «А», то кажи й «Б». Чому, власне кажучи, тоді зірвані ці переговори?

Я поки жодних нових речей в цій ситуації не бачу. Я просто бачу, що є, з одного боку, якесь таке нехтування – то вони кажуть, що подаватимуть апеляцію, то вони не подаватимуть апеляцію. Я не знаю. Мені здається, це ж не моя справа – Єрофеєв і Александров. Мені турбує – будь ласка, ось є конвенція, а ось… Савченко виявила бажання відбувати покарання в Україні. Відповідний запит від Мінюсту України поступив на адресу Мінюст Росії. Та в свою чергу заповнила належні документи. Було сплачено штраф, який необхідно було за ст. 322 частині першій щодо обвинувачення у незаконному перетині кордону сплатити. І навіть не дивлячись на те, що Савченко не винна, не інформувати те, що вона взагалі вини не визнає, відправте її в Україну – там розберуться, що і куди.

А якщо це пов’язується якось з Єрофеєвим і Александровим, то краще було би, якби не адвокати Єрофеєва і Александрова вирішували ці питання, а та країна, яка взагалі несе за них відповідальність. Це перш за все Кремль.

– А сама виплата штрафу не є частковим визнанням вини з боку Надії?

Марк Фейгін: Абсолютно ні. Я бачив, що у себе у соціальних акаунтах ставили подібні запитання. У жодному випадку! Умовно кажучи, якщо вас незаконно суд приговорив відбувати покарання, то що, ви підірвете в’язницю і втечете? Ви теж будете відбувати покарання. Це ж не означає, що ви тим самим визнаєте свою вину.

Потім це ж не фінальна інстанція. Навіть не дивлячись на те, що Надія Савченко не визнала вини і не оскаржила вирок, то це теж не означає, що вона визнає себе винною у злочинах, в яких її звинувачують. По тій простій причині, що у неї лишаються інші інстанції. Наприклад, навіть всередині російської юрисдикції у неї є наглядова інстанція. Вона може у наглядовому порядку подати скаргу.

Обговорюємо подання скарги в Європейський суд з прав людини. Дуже погана практика, але не лишаємо надії
Марк Фейгін

Зрештою, ми зараз з англійським адвокатом обговорюємо подання, не дивлячись на невичерпність національної юрисдикції в Росії щодо оскарження у зв’язку з відсутністю другої інстанції, апеляційної, все ж таки скарги в Європейський суд з прав людини. Дуже погана практика щодо цього приводу. Але ми не лишаємо надії все ж таки добитися в інтересах Надії Савченко якогось результату в Європейському суді з прав людини, якогось результату у зв’язку з очевидним порушенням щодо неї Європейської конвенції з прав та свобод людини. Тобто процесуальна сторона продовжуватиметься.

Але мені видається, що вирішальним чином впливає не вона. Впливають ці самі політичні домовленості Путіна і Порошенка. Ну, і з міжнародним співтовариством також, за його участі. Савченко повинна бути відправлена додому у будь-якій якості, так би мовити. Будь ласка, вважайте її засудженою. Нехай вона навіть не визнає вини – не вважайте її. Відправте її в Києві. А там розберуться.

– А є, власне, ця політична домовленість між Петром Порошенком і Путіним? Ви її підтверджуєте?

Зустрічався з главою Ради з прав людини Федотовим, радником Путіна. Підтвердив, політична домовленість існує
Марк Фейгін

Марк Фейгін: Я її підтверджую. Я можу Вам розкрити інформацію, що я не так давно зустрічався з главою Ради з прав людини Федотовим, радником Путіна. І він мені підтвердив, що ця політична домовленість існує.

– І останнє запитання. Під час цієї зустрічі Надія говорила, що якщо буде песимістичний сценарій і її не видаватимуть Україні, вона продовжить сухе голодування?

Марк Фейгін: Вона ніколи завчасно не анонсую. Я все, що можу зробити, я завжди її переконуватиму не робити цього, щоб не завдавати суттєвої шкоди її здоров’ю і не ставити у гостре становище себе і нас, і українське суспільство. Але тим не менше, якщо подібне станеться, не можна і виключати такий сценарій. Адже подібне вже було.

– Я наведу дослівно цитату адвоката ГРУшника Єрофеєва Оксани Соколовської в інтерв’ю Радіо Свобода напередодні.

«Зараз ми сумніваємося, що можуть бути виконані домовленості щодо передачі засуджених на батьківщину, бо для цього необхідно, щоб Україна визнала вирок Савченко, а Росія - вирок Ерофееву і Александрову. Однак очевидно, що ані одна, ані інша сторона цього робити не стануть...

У мене була інформація, що обмін планувався до травневих свят. Оскільки цього не сталося, то я не виключаю подачі апеляції на вирок Голосіївського райсуду Києва, який набуває чинності 23 травня».

– «Обмін планувався до травневих свят». Травневі свята минули. Можна бодай якісь дати називати, коли Надія може повернутися в Україну, пані Віро? Як Ви вважаєте?

Надя потрібна Україні, а Кремлю не потрібні ні Александров, ні Єрофеєв
Віра Савченко

Віра Савченко: До травневих свят? Не знаю. За моєю інформацією, не планувався. У нас у всіх різна інформація. Я зустрічалася з президентом нашої держави, а Фейгін у Кремлі там. І будемо відверті, Надя потрібна Україні, а Кремлю не потрібні ні Александров, ні Єрофеєв. Якщо йде інформація про Надю з Кремля, то це більш достовірна інформація, аніж, при всій повазі до Оксани Соколовської, я з нею знайома, у неї якась…

Обмін – це ширма для нас, для простих людей. За ним є щось, не буде обміну – буде щось інше
Віра Савченко

Єдине, у чому я переконана, то це цей обмін – це ширма для нас, для простих людей. І просто за ним є щось, ну домовленості. Ну, не потрібні ті хлопці тій Росії. І просто це як одна з формул, як хочуть можуть називати. Тому не буде обміну – буде щось інше.

– Ця акція, про яку вже згадав пан Фейгін, сьогодні в день народження Надії на Поштовій площі у Києві. Можете зараз докладніше в ефірі Радіо Свобода розповісти.

Віра Савченко: Прикро, що Марк не розповів Наді все, як воно буде. Ну, кульки…

Це не кульки, це ліхтарики, які є дороговказом нашим в’язням додому. Це не так акція на честь Наді, як деякі так пафосно заявили. В першу чергу це нагадування політикам, що справа не є завершена. А нам, українцям і небайдужим людям, що ми своїх не кидаємо, і ми повинні підтримувати цю справу, увагу до цієї справи. Це досить таки позитивна романтична штука.

Тому всі беріть гарний настрій і приходьте на 20:00 на Поштову площу.

– Звісно, сьогодні акція на підтримку Надії Савченко далеко не вичерпується в столиці України. Львів, інші українські міста, закордоном зокрема. Тому відзначають люди.

Віра Савченко: До речі, ми зі Львовом не змовлялися. Але вони те ж саме придумали, тільки на годину пізніше в цілому. Ось така телепатія.

– До речі, ми звернулися до читачів сторінки «Вашої Свободи» у соцмережі «Твітер». Ми запропонували респондентам надіслати свої привітання Надії, можливо, поставити свої запитання. Безпрецедентна агресивність тролів проросійських, Ольгіно нагадало про себе. Цього я цитувати не буде. А є, звісно, адекватні коментарі.

Людина, яка підписалася як «Українська кримчанка» (це лише один із дописів): «Дуже хочу, щоб Надія була президентом України. Всі якості в неї для цього є. І жодних офшорів!».

Жарти жартами, але ж Надія повернеться в Україну. Надія буде політиком? Як вважаєте?

Віра Савченко: Надія є вже політиком. Більше того, з 2004 року чи навіть раніше Надія займається політикою. Просто про неї ніхто не знав. Але навіть в Штатах чули про зсув в гендерній політиці, ім’я якому «Надя Савченко». Це було в 2005 році, коли жінкам відкрили вакансію на пілотування машин з реактивними двигунами. Це кричущий випадок. І тоді от Штати почули про Надю. А ми чуємо тільки зараз.

– Президент України Надія Савченко – це реальність у майбутньому, як Ви вважаєте? Якщо можна про це говорити, звісно…

Треба Україні не офшори, а герої в політиці. Героїв на передовій дуже багато. Українці воюють з Російською Федерацією, а українські політики воюють між собою за українську владу. Якийсь дисонанс
Віра Савченко

Віра Савченко: Як сказала одна розумна людина, лікар, яка до Наді їздила у Москву, і зараз вона не була допущена: «Ми не можемо робити того, щоб туди потрапити». Мається на увазі до владних верхівок.

Але нам справді треба, Україні, не офшори, а треба герої в політиці. Бо героїв на передовій дуже багато. І українці воюють з Російською Федерацією, а українські політики воюють між собою за українську владу. Взагалі якийсь дисонанс. Українці там помирають, а українці тут живуть. От героїв нам треба в політиці.

У мене, як і в багатьох-багатьох людей сподівання на Надю. Я їй чим зможу, тим і допоможу
Віра Савченко

Тому я сподіваюся, що… У мене, як і в багатьох-багатьох людей сподівання на Надю. Ну, а я їй чим зможу, тим і допоможу.

– Критики українських політиків зауважують вже давно, що насправді українській владі Надія потрібна там, у Росії – за ґратами – жалкувати, співчувати, а тут вони її бояться. Ви погоджуєтеся?

Переломився момент, зараз політики виконують волю народу, запит на Савченко вдома, на Сенцова, на Кольченка великий. Політикам дешевше повернути
Віра Савченко

Віра Савченко: Я зараз бачу, що переломився цей момент, що зараз політики виконують волю народу у цьому питанні. Вже запит на Савченко вдома, на Сенцова, на Кольченка великий. І політикам дешевше повернути. Ну, намагатися повернути. Я сподіваюся, що у них вийде.

– Пані Віро, а у Вас особисто є тепер змога знову до Росії поїхати? Адже тоді були проблеми – Ви ледве виїхали додому. Та грозненська справа, той суддя й досі до Вас має претензії?

Віра Савченко: Ні. Я так розумію, він не вгамується. У нього там начебто світить якесь підвищення. Якісь чутки там.

Але мене вже не розшукують, бо мене знайшли. Російська Федерація так і написала. Але я не ризикнула їхати. От поїхала мама, а результат ми знаємо. Її не пустили.

– Відомий український політик, власне, кум Путіна Віктор Медведчук, а він рідко дає інтерв’ю якісь, пише статті, тут він оприлюднив свою думку щодо українських політв’язнів, і можливої своєї, тобто Медведчука, ролі в тому, що Вас все ж таки випустили із Росії. Наведемо його цитату.

«На прохання президента України я веду переговори про звільнення Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, які засуджені і відбувають покарання в Російській Федерації. Йдеться про обмін даних осіб.

У другій половині квітня цього року я провів в Москві два раунди переговорів, обговорюючи умови обміну Солошенко і Афанасьєва на осіб, в яких зацікавлені в Російській Федерації. Можу сказати, що шанси на їх звільнення і повернення в Україну найближчим часом дуже високі».

– Справді роль Медведчука вагома в тому, що Вас, пані Віро, випустили з Росії?

Медведчук є інструментом Порошенка у питанні звільнення. Має доступ до Кремля
Віра Савченко

Віра Савченко: Віктор Володимирович Медведчук (даруйте за такі слова) як і інші політики є інструментом Петра Олексійовича Порошенка у цьому питанні. У питанні звільнення. Він назначений в Мінську на переговорній групі. І коли виникають такого роду питання, то це людина, яка має доступ до Кремля. Може, там не особисто до Путіна, але до якихось начальників, які на це впливають. Тому я точно знаю, що він приймав у цьому участь.

І я дякую всім політикам, і Ірині Геращенко, яка його ж видзвонила, і я йому телефонувала.

Особисто у мене до нього буде прохання, можливо, згодом, можливо, за його бажання, що він думає про справу Надії Савченко?

– Невідомо це?

Віра Савченко: Я закликаю його на це відповісти. Що він думає про справу Надії Савченко проти Російської Федерації? Так звучить питання. Мені цікаво. Він же ж визнаний юрист України. Так? Заслужений.

– Я завершую програму, звісно, привітанням на адресу Вашої родини, передовсім Надії! Дуже сподіваюся, що вона буде сидіти на Вашому місці в студії прямого ефіру Радіо Свобода, і матимемо змогу якнайшвидше з нею поспілкуватися!

Віра Савченко: Дякую!

– Надіє, вітаємо Вас із Днем народження!

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG