Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів засудив публікацію даних журналістів із «акредитацією ДНР»


Комітет захисту журналістів засудив публікацію в Україні особистих даних тисяч журналістів і працівників засобів інформації, що отримали «акредитацію» від угруповання «ДНР». У комітеті також засудили той факт, що депутат українського парламенту підтримав цю публікацію.

Як заявила координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі й Середній Азії Ніна Оґнянова, публікація приватних даних журналістів наражає їх на ризик і може сприйматися й як погано прихований заклик узяти їх за ціль, а те, що ці безвідповідальні дії підтримав член парламенту, обурливо.

У повідомленні комітету, що працює у Нью-Йорку, нагадано, що ці списки були оприлюднені ще 7 травня, але їх практично ніхто не помічав, доки цю публікацію не підтримав дописом у фейсбуці народний депутат України Антон Геращенко.

Занепокоєння публікацією даних уже висловлювала низка українських і західних журналістів, ОБСЄ чи ЄС, а прокуратура міста Києва почала кримінальне провадження за статтею про перешкоджання журналістській діяльності через цю публікацію, що, за словами прокуратури, «призвела до негативних наслідків, зокрема надходження погроз журналістам у зв’язку з виконанням ними професійної діяльності».

Наприкінці минулого тижня на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». Його в Україні, як і інше таке угруповання «ЛНР», визнають за терористичне.

«Ми не знаємо, які наслідки будуть після публікації цього списку, але знаємо напевно: публікувати його необхідно, виходячи з того, що ці журналісти співпрацюють з бойовиками терористичної організації. Це суспільно значуща інформація, і ми, громадяни України, повинні її знати», – мовиться в повідомленні на сайті.

Ця публікація викликала широке обговорення в інтернеті й соцмережах; частина дописувачів критикує її, інша частина підтримує. Одні учасники дискусії кажуть, що «акредитація» в сепаратистів є вимушеним кроком, щоб отримати від них можливість подавати повідомлення з окупованих територій, інші, серед них і відомі журналісти, вважають, що принаймні українські журналісти не мають морального права «акредитуватися» в сепаратистських угрупованнях, що за підтримки Росії ведуть війну проти України.

XS
SM
MD
LG