Доступність посилання

ТОП новини

Експерти пов’язали скасування візиту Порошенка до Британії з офшорами і обранням генпрокурора


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

«Президент України скасовує візит до Великої Британії, щоб примусити парламент проголосувати за його дружка без юридичного диплома на посаду генпрокурора»

Авторитетне британське видання The Times у середу опублікувало статтю під назвою «Порошенко пов’язаний із компанією, яку звинувачують у відмиванні грошей». І сталося це після того, як у вівторок президент України заявив про скасування запланованого раніше візиту до Великої Британії, де мав відвідати антикорупційний саміт.

Порошенко заявив, що рішення скасувати поїздку до Лондона мотивоване «ситуацією довкола обрання генпрокурора та не схваленням Радою законів для співпраці з МВФ».

«Зараз це ті реформи, які потрібні країні. Це той випадок, коли внутрішня політика вносить корективи в міжнародну діяльність», – написав Порошенко у Twitter.

Стаття у британському виданні звертає увагу на те, що заступник директора Roshen Зайцев є власником офшорної компанії Intraco Management. Інформація про це, на рівні із іншими подробицями останньої порції «панамських паперів», вже стала надбанням української громадськості.

Близькості Порошенка до каламутних офшорних справ присвячено і матеріал Reuters, який передрукувало серед інших і впливове видання The New York Times.

Хоча жоден із міжнародних оглядачів прямо не пов’язав скасування візиту президента України до Лондона із новими «панамськими паперами», загалом рішення глави держави викликало запитання.

«Чи відправить Порошенко когось представляти Україну, можливо – журналіста-розслідувача», – іронізує редактор новин ВВС Олексій Сологубенко.

Політолог Тарас Кузьо у Twitter пише: «Нові панамські витоки – це ганьба для Порошенка».

«Непрофесійним» назвав скасування візиту Порошенка до Британії Ніл Баклі, редактор з питань Східної Європи у виданні Financial Times.

«Скасування візиту Порошенка до Великої Британії за добу виглядає непрофесійним та створює враження, що в Україні невпинна криза», – зазначив він у Twitter.

Експерти також детально обговорюють причини, чому Петро Порошенко вирішив залишитись в Україні.

«Український президент Порошенко пропускає антикорупційний форум у Лондоні... І що його затримало в Україні, запитаєте ви: негайні реформи, справи військові? – Ні. Йому треба лишатись у Києві, щоб проштовхнути закон, який дозволить його союзнику без юридичної освіти Юрію Луценку стати генпрокурором», – зауважує Ноа Шнайдер, московський кореспондент видання The Economist.

Український журналіст Максим Еріставі, знаний у західному медійному середовищі, теж відреагував.

«Президент України скасовує візит до Великої Британії, щоб примусити парламент проголосувати за його дружка без юридичного диплома на посаду генпрокурора. Щойно в Україні буде незалежна ГПУ, відкриється скринька Пандори, у якій схована «рівність усіх перед законом» і буде покінчено з використанням прокуратури для вибіркового правосуддя. А останнє – це традиційно, найбільш потужний інструмент політичного впливу українських олігархів, без якого вони всі опиняться у рівних умовах. Ось чому президент Порошенко так безстрашно воює проти незалежного генпрокурора, бо не може уявити гру на рівних», – відзначив Еріставі у кількох Twitter-повідомленнях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG