Доступність посилання

ТОП новини

«Чорна сотня» для знищення контрабанди та інші антикорупційні впровадження уряду


©Shutterstock
©Shutterstock

На місцях вважають, що боротися із корупцією заважають саме центральні органи управління

Володимир Гройсман оголосив про створення підрозділу, який боротиметься із контрабандою на митницях. Прем’єр назвав цей орган «чорною сотнею», до якої увійдуть силовики з різних правоохоронних органів. Уряд анонсував також переоснащення митниць, що має сприяти зниженню контрабанди. Проте на місцях вважають, що саме згори заважають реформувати митну систему, до того ж намагаються усунити тих керівників, які руйнують корупційні схеми.

Реформування митниць Володимир Гройсман назвав пріоритетом в діяльності уряду. Перм'єр-міністр зазначив, що митниці недодають в бюджет десятки мільярдів гривень, а після нововведень потенціал у надходженнях щорічно буде від 50 мільярдів гривень.

Уряд заявляє про намір знищити контрабанду в країні як явище. Для цього планують технічне переоснащення, зокрема встановлення сканерів на кожному пункті пропуску – почати планують із найбільших митних пунктів. В планах також удосконалення програмного забезпечення для запобігання заниженню митної вартості товарів. Так, митників планують зобов’язати фільмувати товар на камери для звітності, а руйнувати схеми контрабандистів та здійснювати затримання порушників будуть співробітники нового підрозділу. Володимир Гройсман назвав його «чорною сотнею». Уряд підтримав ініціативу створення міжвідомчого контролюючого підрозділу. Очистити митницю від корупції прем’єр обіцяє за 3 місяці.

Ми створимо спеціальну групу, яка буде мати назву «чорна сотня», буде боротись із контрабандними схемами мобільно. Це буде близько 20 груп
Володимир Гройсман

«Ми створимо спеціальну групу, яка буде мати назву «чорна сотня», буде боротись із контрабандними схемами мобільно. Це буде близько 20 груп. Туди будуть залучені працівники Національного антикорупційного бюро, прикордонних військ, нової поліції, які відібрані за спеціальним конкурсом, ДФС. Я думаю, що ми в змозі знайти 40-50 чоловік чесних людей, які здатні працювати на державу, а не на свою кишеню», – зауважив Володимир Гройсман.

Словосполучення «чорна сотня» не нове в історії. Його почали вживати на початку 20 століття з моменту виникнення однойменного політичного руху, тоді ж виник й прикметник «чорносотенний». Як пише історик Ігор Омелянчук, метою цього руху було зберегти самодержавство й панування православ'я в Російській імперії.

За два роки нічого не змінилося, голова ДФС гальмує реформи – Марушевська

На місцях кажуть: реформувати митниці і боротися із корупцією їм заважають саме керівники центрального апарату. Такі сигнали надійшли із Закарпаття, але після зустрічі голови ОДА із першими особами держави проблемне питання було врегульоване.

Керівник Одеської митниці Юлія Марушевська заявляє, що її намагаються усунути з посади саме через зміни, які їй вдається втілювати.

Вона опублікувала листа, який керівники регіональних митниць підписали і направили голові Державної фіскальної служби Роману Насірову з вимогою звільнення Юлії Марушевської. У листі свою вимогу обґрунтовують тим, що начальниця Одеської митниці критикує інші митниці, керівництво ДФС і не виконує розпорядження. До того ж, підписанти вважають, що Юлія Марушевська обрала неправильний спосіб проведення реформ.

Юлія Марушевська в коментарі Радіо Свобода наголошує, що постійно стикається із протидією із боку вищого керівництва. Після впровадження змін на Одеській митниці та унеможливлення отримання митниками хабарів, частина вантажів, які не налаштовані прозоро сплачувати податки, перейшли на митниці інших регіонів. Ба більше, з цими компаніями по 3-4 людини переходили і співробітники, які їх обслуговували. Це обумовлено відсутністю політичної волі на загальному рівні: зарплати митників по 2 тисячі гривень, радянські процедури оформлення вантажів. Усе це не сприяє реформам, та й за два роки нічого не змінилося, підсумовує очільниця Одеської митниці.

Всі ті пропозиції, які ми надсилаємо в митну службу щодо змін, вони блокуються і нічого не відбувається
Юлія Марушевська

«Коли ми запускаємо якісь сучасні інструменти, такі як прозорі закупівлі, ми перші в системі Державної фіскальної служби, хто запустив цей інструмент. Це елементарний інструмент прозорості і антикорупційності. Цього не зроблено за два роки. Я говорю про найпростіші речі. Про лототрон – випадкове розподілення конфіскованих товарів по складам, цього всього немає. Всі ті пропозиції, які ми надсилаємо в митну службу щодо змін, вони блокуються і нічого не відбувається. Та сама автоматична черга, коли випадково розподіляються декларації між митними інспекторами. Чому цей документ в Романа Насірова взагалі ніякого відгуку не знайшов?», – обурюється Марушевська.

У ДФС заяву Марушевської поки що не коментують. Очільник відомства Роман Насіров у відрядженні, повідомили в прес-службі, тому офіційну реакцію слід очікувати після його повернення.

Після вирішення скандального кадрового питання на Закарпатській митниці, в Одеській області так само має бути позитивний фінал, зауважує речник Закарпатської ОДА Ярослав Галас. За його словами, контролюючі функції на митницях мають співробітники прикордонної служби та СБУ, але якщо уряд має можливість і бажання вводити спеціальний підрозділ, то ці зміни вітаються. Так само на Закарпатті очікують на оснащення пунктів сканерами, хоча розуміють, що найближчим часом це не відбудеться.

Прем'єр-міністр наголосив, що необхідно провести аналіз усіх кадрових рішень на митницях, що були до 1 травня. Відповідальність за зловживання на митниці буде жорсткою, додає Гройсман.

Доходи від контрабанди дозволяють купити всіх – експерт

Витрати на технічне оснащення митниць та контролюючі підрозділи окупляться за дуже короткий період, якщо порівнювати з втратами, яких зазнає бюджет від контрабанди та корупції, каже Ілля Несходовський, економіст, експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ».

Доходи від контрабанди такі, що дозволяють купити «дозволи» на всіх рівнях. Не лише конкретний митник чи керівник митниці, задіяний в схемах – грошовий потік доходить до найвищих щаблів державних органів. «Риба гниє з голови», і з неї треба починати, переконаний Ілля Несходовський.

Найпоширеніша контрабанда в Україні стосується цигарок. Цей товар іде закордон. Розмір акцизів в Україні є дуже низьким, різниця із іншими країнами в 5 разів
Ілля Несходовський

«Найпоширеніша контрабанда в Україні стосується цигарок. Цей товар іде закордон. Розмір акцизів в Україні є дуже низьким, різниця із іншими країнами в 5 разів. Одна фура приносить 400% прибутку – на вкладені 100 тисяч доларів повертається 500 тисяч доларів. В таких умовах побороти контрабанду фактично неможливо. Це дає можливість мати такі фінансові ресурси, що дозволяє купити всіх – від митниці, суддів, правоохоронних органів до СБУ», – наголошує експерт-економіст.

Підприємці, які перевозять вантажі через кордон, відмовляються відкрито заявляти про проблеми, бо впевнені, що наслідки відчують на своєму бізнесі без зволікань. Але визнають: корупція з митниці нікуди не зникла, вона стала більш замаскованою, а порушники вдесятеро обережнішими.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG