Доступність посилання

ТОП новини

У Криму затримали заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова – Джелял


Співробітники ФСБ Росії 12 травня відвезли заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова з його будинку в Бахчисараї до Сімферополя, в управління ФСБ Росії. Про це повідомив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

«Ільмі Умерова співробітники ФСБ з дому везуть в управління в Сімферополі», – написав він у Facebook.

Подробиць затримання Умерова поки немає.

Ільмі Умеров у 2002 – 2005 роках був заступником голови Верховної Ради АРК, у 2005 – 2014 роках був головою Бахчисарайської районної державної адміністрації.

12 травня російські силовики провели в анексованому Росією Криму чергові обшуки у мусульман. Затримали чотирьох – Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абельтаров і Енвер Мамутов.

Підконтрольний Росії прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська заявила, що в Бахчисараї 12 травня провели оперативно-слідчі дії, під час яких затримали прихильників організації «Хізб ут-Тахрір». За її інформацією, затримані четверо, щодо трьох жителів Бахчисараю порушили кримінальну справу.

МЗС України після цього знову зажадав від російської влади в Криму припинити репресії щодо кримських татар.

17 квітня в селищі Краснокам'янка в Ялті російські силовики провели обшуки, під час яких затримали двох кримських татар – Рефата Алімова і Арсена Джеппарова. Пізніше Наталія Поклонська заявила, що двоє затриманих жителів Криму є послідовниками організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною і заборонена на території Росії. Київський районний суд Сімферополя заарештував Джеппарова і Алімова на два місяці.

До цього в Криму провели ще низку затримань і арештів кримчан, яким російське слідство приписує зв'язок із «Хізб ут-Тахрір».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG