Доступність посилання

ТОП новини

Що робитиме в ГПУ генпрокурор Юрій Луценко?


Юрій Луценко під час виступу у Верховній Раді, 12 травня 2016 року
Юрій Луценко під час виступу у Верховній Раді, 12 травня 2016 року

Передусім він має звільнити заступників, які працювали з Шокіним, і тих, хто переслідував команду Сакварелідзе та Каська – експерт

Київ – «Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив…» – саме так тепер звучатимуть повідомлення про резонансні розслідування. Юрія Луценка призначено. Депутат від БПП, колишній міністр внутрішніх справ. А ще – в'язень часів Януковича, комендант двох Майданів, колишній член Соцпартії Олександра Мороза – у Луценка багата політична біографія. Його призначенням закінчилися пошуки для прокуратури людини «не з системи». Чи стане таким Луценко?

Після змін до закону «Про прокуратуру, які скасували вимогу щодо юридичної освіти для глави ГПУ, Юрій Луценко має всі підстави бути генеральним прокурором. Але щодо ухвалення змін до закону – цей процес був наповнений суперечками і звинуваченнями, аж до згадування «законів 16 січня», на що сам Луценко, виступаючи перед розглядом своєї кандидатури, дуже обурився. Хоча те, що закон змінювали спеціально для нього, новий прокурор назвав «не зовсім правильною практикою».

«Мені дуже неприємно, що через мене було внесено поправку в чинний закон «Про прокуратуру», – сказав він у виступі перед депутатами. – Я вважаю, що це не зовсім правильна практика, і ніколи б на це не пішов, якби зміг знайти людину, у яку повірив би президент, парламент і суспільство, що вона може зламати нинішню неефективну, а часто злочинну систему і має більше бажання зробити це, ніж я».

Освіта – не запорука того, що прокуратура буде працювати на закон і суспільство. Я свою юридичну освіту здобув на лаві підсудного
Юрій Луценко

«Дорога Юлія Володимирівна, – звернувся він до Тимошенко, чия фракція заперечувала проти прокурора без юросвіти, – нас із Вами посадили професіонали з вищою освітою. Освіта – не запорука того, що прокуратура буде працювати на закон і суспільство. Я свою юридичну освіту здобув на лаві підсудного».

Закон «для Луценка» ухвалювався з другої спроби, а внесено було три проекти – перший відхилив комітет, другий не пройшов голосування у залі, третій внесли у четвер і, зрештою, ухвалили, хоча в за регламентом не мали подавати після відхилення аналогічного проекту.

Швидкість, з якою Луценко став прокурором, унікальна. Для порівняння – для звільнення його попередника Віктора Шокіна знадобилося 2 місяці.

Питання процедури в цій справі мало своїм апогеєм публікацію закону в парламентській газеті. О 12-й Рада голосує, о 14-й президент закон підписує, о 16-й рекорд оперативності ставить «Голос України» і друкує спецвипуск спеціально для того, щоб закон вступив у дію.

Фізично номер був видрукуваний і доставлений у Верховну Раді, але у кіоски преси так і не потрапив. Не знайшли його наші кореспонденти навіть на головпоштамті, де був лише звичайний номер «Голосу України»

«Він видрукуваний о 16:30 сьогоднішнім числом, тобто фізично він є, але у продажу його немає», – сказала працівниця пошти, навівши довідки у відповідального за розповсюдження в «Голосі України».

Представлення прокурора у залі парламенту опоненти супроводжували вигуками «ганьба» – не кандидатурі самого Луценка, а згадці про ухвалений закон, який Петро Порошенко дуже хвалив як реформаторський.

Порошенко: «Як людина, що має високий авторитет в суспільстві…»

Президент Петро Порошенко представляв нового прокурора досить пафосною промовою – вживав такі звороти як «скасування сталінського загального нагляду», назвав Луценка важковаговиком, висловив переконання, що він у роботі «керуватиметься почуттям справедливості» і стверджував, що Луценко «має високий авторитет в суспільстві».

Юрій Луценко має більше морального права вимагати справедливості. Він за свої переконання пішов на ешафот – у той час, як деякі народні депутати дуже ефективно співпрацювали з попередньою владою
Петро Порошенко

«Я прошу не хвилюватися шановних народних депутатів (з приводу юридичної освіти – ред.) Я впевнений у тому, що Юрій Луценко має більше морального права вимагати справедливості. Він за свої переконання пішов на ешафот – у той час, як деякі народні депутати дуже ефективно співпрацювали з попередньою владою», – виголосив президент. У той час, коли Луценко сидів у тюрмі, сам Петро Порошенко теж належав до когорти тих, хто «співпрацював» – був міністром економіки в уряді Азарова.

«Головне, щоб була довіра. Не населення. А декількох головних людей»

Не всі правники погодилися, що зовсім «сторонній» прокурор, без юридичної освіти – це на краще. Правозахисник Володимир Яворський, колишній голова Української гельсінської спілки з прав людини, наполягає, що як людина, відповідальна за звинувачення у злочинах, генпрокурор правником таки бути повинен.

Професії та освіта вже не мають значення. Головне, щоб була довіра. Не населення. А декількох головних людей. А підписи на посадах всі вміють ставити
Володимир Яворський

«Подумаєш, можна піти далі, – написав він на своїй сторінці у Facebook. – Нехай адвокатом може бути також не юрист, та й інші прокурори теж можуть, якщо генеральний може. Та й суддя, очевидно, зможе бути не юристом, можна обирати серед населення. А навіщо, коли там право й так не часто зустрічається. Голова Нацбанку нехай буде художником – гроші малювати, щоб вмів. Міністрами економіки та фінансів можуть бути філософами, бо по-іншому на це дивитися достатньо складно. Професії та освіта вже не мають значення. Головне, щоб була довіра. Не населення. А декількох головних людей. А підписи на посадах всі вміють ставити, телефони тепер є у всіх».

«Перше – звільнити заступників, які працювали з Шокіним» – експерт

Призначення Луценка вирішує задачу «людини не з системи» лише частково, кажуть експерти: він залежний від президента, але все-таки «чужий» прокурорським кадрам. Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Марина Цапок в інтерв'ю Радіо Свобода зазначає: якийсь час Луценко, ймовірно, зможе ухвалювати рішення незалежно від цієї системи.

«Процедура призначення показала, що, очевидно, ця людина не буде незалежною від президента. Однак, мені хочеться бути оптимістичною і говорити, що він на своїй посаді зможе виконати якісь інші задачі – до прикладу, розворушити цю корупційну прокурорську вертикаль», – вважає Марина Цапок.

Серед злочинів, які президент у промові поставив на перше місце як задачу для генпрокуратури – розстріли Майдану і трагедія 2 травня в Одесі.

Прогрес у розслідування майданівських справ очікує від генпрокурора Луценка Яніс Симонов, прокурор із команди Давида Сакварелідзе, який підтримує держобвинувачення у справах проти бійців «Буркуту».

«Людський ресурс, я думаю, буде активізований. На початку розслідування цієї справи було тільки три прокурори-процесуальні керівники і 20 слідчих. Суспільство невдоволене, що досі розслідуються ці справи, але, якщо показати суспільству, який об’єм слідчих і процесуальних дій було вчинено – вони зрозуміють, що ці особи зробили неможливе. Вони зробили максимум того, що зараз ми бачимо в суді», – сказав Яніс Симонов журналістам у Святошинському суді, де саме приймали обвинувальний акт прокуратури щодо 5-х беркутівців, слідство по яких тривало 2 роки.

Звільнити заступників, які працювали з Шокіним: Севрука, Столярчука, Говду. Тих людей, які безпосередньо пов’язані з політичним переслідуванням команди Сакварелідзе і Каська, громадських організацій
Марина Цапок

«Наскільки він має політичну волю до змін, покажуть його перші кроки на посаді, – додає експерт РПР Марина Цапок. Вона вважає, що першим кроком новопризначеного генпрокурора має бути звільнення «команди Шокіна».

«По-перше, звільнити заступників, які працювали з Шокіним: Севрука, Столярчука, Говду, – каже вона. – Тих людей, які безпосередньо пов’язані з політичним переслідуванням команди Сакварелідзе і Каська, громадських організацій, зокрема, Центру протидії корупції. По-друге, розібратися з цими кримінальним провадженням, закрити їх і визнати, що ці переслідування були незаконними».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG