Доступність посилання

ТОП новини

Прикладом для Порошенка мав би бути президент Нігерії – активіст боротьби з корупцією


©Shutterstock
©Shutterstock

Замість президента України Петра Порошенка на Міжнародний антикорупційний саміт до Лондона вирушила делегація урядовців та представників громадськості. Серед тих, хто став «обличчям» від України на форумі є і голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, якого, на думку керівника Центру протидії корупції Дарії Каленюк, не найкращим чином відповідає уявленням про активного борця з корупцією. Про це експерт сказала в інтерв’ю «Голосу Америки».

«Роман Насіров не закледарував свої квартири у Великобританії. І от він приїхав як чемпіон з антикорупції представляти Україну. Це, як на мене, не дуже добрий знак. Формально його не помітять, але для наших партнерів за кордоном – це показник того, що Україна несерйозно ставиться до протидії корупції і надсилає не чемпіонів антикорупції», – сказала Каленюк.

За її словами, те, що Петро Порошенко скасував візит до Британії через зокрема процес призначення генпрокурора, не є гарним сигналом.

«Це величезна проблема, тому що від Порошенка чекали лідерства на рівні держави, на рівні керівництва держави в боротьбі з корупцією. І президент мав наслідувати президента Нігерії – приїхати і показати, наскільки готова Україна розслідувати корупцію. Тому що Україна загалом непогано показує себе в плані прозорості, ми навіть є лідером. Ми першими створили реєстр бенефіціарних власників, який в Британії тільки створюють. Але ми не можемо розслідувати нормально корупцію», – сказала Каленюк.

Вона також прокоментувала обрання Юрія Луценка генпрокурором і його можливі перші кроки на посаді.

«Ми судитимемо Луценка по його перших кроках. А це – перші звільнення і перші призначення. З Генеральної прокуратури мають вилетіти дуже швидко Севрук, Столярчук, і Говда. Це одіозні заступники Шокіна, які зараз керують Генеральною прокуратурою і які організовують гоніння і полювання на реформаторів колишніх в ГПУ – це Касько і Сакварелідзе. І які також розслідують нас – Центр протидії корупції», – сказала Каленюк.

Оцінюючи, якими мали б стати наслідки форуму проти корупції у світі, Каленюк сказала: «Від Лондона я чекала відкриття офшорів так званих Британських територій. Чекала, що все таки вони будуть готові зробити інформацію про власників компаній, бенефіціарних власників – відкритою, але вони ще не готові до цього. Вони будуть ділитися цією інформацію з податковими органами. І, чесно кажучи, я не дуже рада, що цю інформацію буде мати такий податковий орган України, очолюваний Романом Насіровим».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG