Доступність посилання

ТОП новини

Блокування Росією сайту «Крим.Реалії» – це удар і по росіянах – редактор


«У Криму у нас дуже широка аудиторія, ми – фактично найбільший сайт для кримчан, який найбільше читають»

Сайт «Крим.Реалії» був заблокований «Роскомнадзором» з ініціативи підконтрольної Росії прокуратури анексованого Криму 12 травня, проте наступного дня він знову став доступний. Жодних роз'яснень з боку російської влади з приводу розблокування заблокованих функцій сайту поки немає. Головний редактор Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ненад Пеїч назвав блокування сайту «Крим.Реалії» агресивною дією, спрямованою на те, щоб під приводом боротьби з екстремізмом піддати цензурі RFE/RL і не дозволити російській і кримській аудиторії дізнатися правду про анексію. «Ми засуджуємо блокування сайту як атаку на RFE/RL і на основоположне право громадськості на вільний доступ до інформації», – заявив Пеїч.

Про блокування сайту «Крим.Реалії» в четвер заявила «прокурор» анексованого Росією Криму Наталія Поклонська. За матеріалами, зібраними «прокуратурою» Криму, «Роскомнадзор» проводить процедури щодо блокування доступу до цього проекту», – повідомила Поклонська ТАСС.

Микола Семена
Микола Семена

Про те, що сайт може бути заблокований за нібито екстремістські матеріали, Поклонська заявила ще 19 квітня, коли в Криму було порушено кримінальну справу стосовно місцевого журналіста Миколи Семени, який співпрацює з Українською службою Радіо Свобода. Його звинувачують за частиною 2 статті 280 Кримінального кодексу Росії «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, вчинені з використанням засобів масової інформації або електронних чи інформаційно-телекомунікаційних мереж (включаючи мережу інтернет)».

За версією російських правоохоронних органів, в статтях журналіста були заклики до порушення територіальної цілісності Росії. Зараз Микола Семена перебуває під підпискою про невиїзд. Що стосується сайту, то «Роскомнадзор» вирішив, що «його контент свідчить про його спрямованість на дискредитацію діяльності Російської Федерації на території Республіки Крим, розпалює міжнаціональну та міжетнічну ворожнечу, а також здійснює заклики до здійснення екстремістської діяльності».

Володимир Притула
Володимир Притула

Сайт «Крим.Реалії» – проект Української служби Радіо Свобода. Він почав роботу після анексії півострова в березні 2014 року. Про блокування російськомовного сайту і про умови роботи журналістів в анексованому Криму розповів керівник проекту Володимир Притула.

У Криму у нас дуже широка аудиторія, ми – фактично найбільший сайт для кримчан, який найбільше читають, це спрямовано насамперед проти права кримчан отримувати об'єктивну інформацію. І це теж сильний удар по росіянам, які хотіли б це знати
Володимир Притула

– У Криму у нас дуже широка аудиторія, ми – фактично найбільший сайт для кримчан, який найбільше читають, і я вважаю, що це спрямовано насамперед проти права кримчан отримувати об'єктивну інформацію. Ну і, звичайно, нас читає дуже багато жителів Росії, які хочуть знати, що насправді відбувається в Криму, і це теж сильний удар по росіянам, які хотіли б це знати.

– Існують три версії сайту «Крим.Реаліі» – російською, українською та кримськотатарською мовами. Зараз немає доступу тільки до російськомовної версії сайту?

Через україномовний сайт «Крим.Реалїі» можна слухати в інтернеті наше радіо «Крим.Реалії», яке теж в інтернеті зараз заблоковане, воно російськомовне, але нас можна слухати на українському сайті
Володимир Притула

– Так, саме так. З учорашнього вечора заблокований російськомовний сайт «Крим.Реалії», але його можна читати українською і кримськотатарською мовами. У Криму ці сайти популярні, і я думаю, що зараз кількість заходів на ці сайти зросте. Тим більше що, наприклад, через україномовний сайт «Крим.Реалїі» можна слухати в інтернеті наше радіо «Крим.Реалії», яке теж в інтернеті зараз заблоковане, воно російськомовне, але нас можна слухати на українському сайті. Крім того, за межами Росії наш сайт абсолютно доступний, і російськомовні читачі поза Росією можуть його читати без будь-яких обмежень, у всіх країнах, в тому числі і країнах СНД.

– «Роскомнадзор» з подачі «прокуратури» Криму заблокував сайт «Крим.Реаліії» за те, що він нібито поширює екстремістські матеріали. Про що розповідає ваш сайт, наскільки важлива інформація, яку ви поширюєте?

– Наш сайт не тільки про Крим, він для кримчан, тому ми даємо найширшу інформацію і про те, що відбувається в Криму, і про те, що відбувається у Росії. Передруковуємо матеріали з російськомовного сайту Радіо Свобода, з сайтів інших служб Радіо Свобода, перекладаємо матеріали з української мови, де розповідається про ситуацію в Україні. Ми розповідаємо про те, що відбувається у світі, в тому числі те, що стосується Криму. Це найрізноманітніша інформація, яка важлива кримчанам. Крім того, у нас дуже багато мультимедійних матеріалів: фото і відео з Криму, з інших країн світу. У нас багато публікацій в рубриках «Блоги» і «Думки» – туди пишуть звичайні кримчани або експерти. До речі, проти одного з наших експертів, Миколи Семени, зараз порушено кримінальну справу під приводом його посягання на територіальну цілісність Російської Федерації. Ми сподіваємося, що навіть в умовах того беззаконня, яке коїться в Криму, нам за допомогою наших російських колег, російських і міжнародних правозахисників, адвокатів вдасться відстояти Миколу.

– В яких умовах працюють в Криму журналісти «Крим.Реалії»? Чи можна розповідати про деталі, чи ви фактично перебуваєте в підпіллі?

Зросла кількість звичайних людей, які нам дають інформацію. Прості кримчани все частіше надсилають фотографії, відео, тексти, деякі ми ставимо в рубрику «Блоги» і використовуємо для новин
Володимир Притула

– На жаль, не можу вам розповісти деталі, тому що працювати дуже важко, журналісти працюють в екстремальних умовах. Не буду розкривати секрети, яким чином нам вдається отримувати від них інформацію, хто і як працює, скажу тільки, що зросла кількість звичайних людей, які нам дають інформацію. Прості кримчани все частіше надсилають фотографії, відео, тексти, деякі ми ставимо в рубрику «Блоги» і використовуємо для новин. І ми сподіваємося, що нам вдасться підтримувати цей зв'язок. На жаль, ще влітку 2014 року нам довелося евакуювати редакцію з Криму, ми перебуваємо за межами півострова, але не втрачаємо зв'язок з Кримом.

– Чи залишилися в Криму незалежні засоби масової інформації, здатні об'єктивно розповідати про те, що відбувається на анексованій території?

ЗМІ, повністю незалежних від контролю влади, в Криму немає. Влада намагається контролювати і соціальні мережі, зараз цей контроль посилився, за пости в соцмережах судять, затримують, обшукують. Всі вони змушені працювати в руслі російської пропаганди
Володимир Притула

– Я б сказав, що ЗМІ, повністю незалежних від контролю влади, в Криму немає. Влада намагається контролювати і соціальні мережі, де більш-менш можна було висловлювати свою думку, зараз цей контроль посилився, за пости в соцмережах судять, затримують, обшукують. Залишаються окремі ЗМІ, які можуть собі дозволити критикувати когось із чиновників, але в цілому всі вони змушені працювати в руслі російської пропаганди.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG