Доступність посилання

ТОП новини

Агресія Росії. Що дадуть Україні системи ПРО НАТО в Румунії?


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (ліворуч), прем'єр-міністр Румунії Дачіан Чолош(посередині) та заступник генерального секретаря НАТО Роберт Ворк під час урочистої церемонії на авіабазі Девесел. 12 травня 2016 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (ліворуч), прем'єр-міністр Румунії Дачіан Чолош(посередині) та заступник генерального секретаря НАТО Роберт Ворк під час урочистої церемонії на авіабазі Девесел. 12 травня 2016 року

«Україна протистоїть російському агресору, який окупував Крим, наростив велике угрупування. Відтак, противагою буде розміщення елементів ПРО»

Північноатлантичний альянс відкрив у Румунії перший об’єкт, оснащений ракетами-перехоплювачами наземного базування, що є частиною більшого щита протиракетної оборони НАТО у Європі. 12 травня представники США та НАТО відкрили цей об’єкт вартістю 800 мільйонів доларів на колишній радянській, а потім румунській авіабазі Девеселу на півдні країни. І НАТО, і член альянсу Румунія наголошують, що система ПРО не направлена проти будь-якої країни. В Україні військові експерти кажуть про вигідність об’єкту ПРО в Румунії для української безпеки з огляду на нарощення військової потуги в окупованому Кремлем Криму.

Під час відвідин Румунії цього тижня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ ще раз запевнив, що нова система протиракетної оборони не спрямована проти Росії і має виключно оборонний характер. Він прямо так і сказав: ракетна оборона є обороною. Те ж саме стосується і об’єкту ПРО в Польщі, який починає зводитись.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Бухарест, 12 травня 2016 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Бухарест, 12 травня 2016 року

«Наша система не спрямована проти Росії. Вона має виключно оборонних характер і не підриватиме російські сили стримування. Географія та фізика роблять це неможливим. Система НАТО не може збивати російські міжконтинентальні балістичні ракети звідси чи з Польщі. Наша система спрямована проти загроз, які йдуть з-поза меж євроатлантичного простору. Ми про це багато разів говорили Росії», – сказав Столтенберґ.

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Росія висловлює занепокоєння, що створення у Європі системи протиповітряної оборони США порушить розстановку сил у регіоні. У четвер речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що американська система ПРО у Європі «несе загрозу» Росії.

«Звичайно, розміщення системи протиракетної оборони справді становить загрозу безпеці Російської Федерації. На початковій стадії було широко роз’яснено, що ця система спрямована проти ракетної загрози, яка потенційно може йти від Ірану. Зараз ми знаємо, що ситуація з Іраном кардинально змінилася», – сказав речник Кремля.

Столтенберґ назвав спротив новій системі ПРО і позицію Росії «неправомірною» і «безвідповідальною».

США відкрили об’єкт системи ПРО у Румунії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00


Вашингтон заявляє, що метою системи протиракетної оборони США у Європі є захист від балістичних ракет середньої далекосяжності з Близького Сходу.

Президент Румунії Клаус Йоханніс під час спільної прес-конференції з очільником НАТО Столтенберґом у Бухаресті наголосив, що ця система не направлена проти будь-якої країни.

«Я ще раз скажу – як найчіткіше – система Аеgis наземного базування, побудована в Румунії, не націлена проти будь-якої держави, маючи виключно оборонне завдання», – сказав румунський лідер.

13 травня США почали зведення у Польщі – в містечку Радзіково на півночі країни – другого об’єкта ПРО НАТО, що має бути завершений у 2018 році.

Як сказав заступник генерального секретаря НАТО Роберт Ворк, нова система протиракетної оборони є однією з найскладніших і технологічно найпередовіших систем.

Ми розробили системи із ймовірністю влучення першим пострілом. Часом треба один постріл, а часом два
Роберт Ворк

«Це як в кулю влучити кулею… Ми розробили системи із ймовірністю влучення першим пострілом. Якщо ймовірність є дуже низькою, тоді ми вистрелимо двічі по ракеті, що наближається. Ми переконані, що це надзвичайно ефективна система. Часом треба один постріл, а часом два», – сказав Ворк під час перебування в Румунії.

Пропозиція США щодо створення нової системи ПРО у Європі з’явилася у 2007 році. Підготовка до втілення її у життя розпочалася після анексії Росією українського Криму.

Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця

Український військовий експерт, професор Григорій Перепелиця в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що елементи системи ПРО в Румунії є позитивним моментом для України, оскільки свідчать про активнішу присутність НАТО в чорноморському регіоні, що є важливим для Києва після окупації Криму Росією і активного нарощення Москвою військової потуги на анексованому півострові.

Україна протистоїть російському воєнному агресору, який окупував Крим, наростив велике угрупування. І це угрупування не тільки проти України, а безумовно і проти НАТО
Григорій Перепелиця

«Сьогодні Україна протистоїть російському воєнному агресору, який окупував Крим, наростив велике угрупування. І це угрупування не тільки проти України, а безумовно і проти НАТО. Відтак, Росія змінила баланс сили, який був на Чорному морі, паритетний баланс, який забезпечував безпеку і стабільність цього регіону. Сьогодні все це кардинально порушено. Росія буде нарощувати (в Криму) не лише берегове угруповання військ, але й авіаційне угруповання», – каже перепелиця.

За його словами, Росія планує розмістити на кримському півострові потужні сили протиповітряної та протиракетної оборони, такі як комплекси С-300 та С-400, які мають радіус дії до 400 кілометрів, що перекриває не лише акваторію Чорного моря, але, до певної міри, й територію Румунії, а Румунія і Болгарія є країнами НАТО.

Розміщення елементів ПРО буде стримуючим чинником російської агресії. Агресії не тільки проти НАТО, але й проти України. Тому однозначно, це – позитивний крок
Григорій Перепелиця

«Таким чином Росія створила безпосередню воєнну загрозу на південно-східному фланзі НАТО. Очевидно, що Україна в цій ситуації стає плацдармом. І Росія в цьому контексті хоче захопити цей плацдарм, як ми бачимо, і знищити Україну як державу, – каже військовий експерт. – Відтак контрбалансом буде, в тому числі, і розміщення елементів ПРО – буде стримуючим чинником російської агресії. Агресії не тільки проти НАТО, але й проти України. Тому однозначно, це – позитивний крок».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG