Доступність посилання

ТОП новини

Блокували – значить бояться? Чому Кремль хоче позбутись «Крим.Реалії»?


«Роскомнагляд» відновив доступ до сайту «Крим.Реалії»

Редакція сайту «Крим.Реалії», проекту української редакції Радіо Свобода, заявляє, що не знімала ніяких матеріалів перед тим, як доступ до сайту у Криму і в Росії розблокували. Раніше у п’ятницю речник російської Федеральної служби нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, відомої як «Роскомнагляд», Вадим Ампелонський заявив, що його відомство відновило доступ до заблокованого було сайту після того, як, за його словами, редакція «Крим.Реалії» виконала розпорядження щодо зняття одного з матеріалів.

Блокування доступу до сайту«Крим.Реалії» і у Криму, і в Росії почалося ще 11 травня, хоча воно не було всеохопним. Це викликало хвилю критики з боку журналістів і захисників їхніх прав. Зокрема, з заявами щодо цього виступали керівництво Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода, Комітет захисту журналістів чи Незалежна медіа-профспілка України.

«Ні сьогодні, ні вчора ми не отримували від «Роскомнагляду» ніяких вимог і не знімали наших матеріалів. Ми й далі будемо надавати неупереджену інформацію жителям Криму в той час, як право громадян на свободу інформації на півострові перебуває під величезним тиском», – наголосив керівник проекту української редакції Радіо Свобода «Крим.Реалії» Володимир Притула. Водночас він додав, що редакція вітає розблокування сайту.

Про блокування сайту «Крим.Реалії» на території Російської Федерації і Криму стало відомо пізно ввечері 11 травня. В цей час із різних регіонів Росії і півострова до редакції почали надходити скарги від користувачів. За інформацією читачів, замість сайту «Крим.Реалії» спливає вікно, в якому зазначено, що доступ до ресурсу заборонений рішенням органів влади. При цьому у деяких користувачів з Росії, за їхніми словами, сайт все ще відкривається.

Вранці 12 травня прокурор Криму, призначений Москвою, Наталія Поклонська підтвердила, що сайт «Крим.Реалії» заблокований.

«За матеріалами, зібраними прокуратурою Криму, «Роскомнагляд» проводить процедури з блокування доступу до цього проекту», – повідомила вона російському агентству ТАСС.

На сайті підконтрольної Кремлю прокуратури Криму повідомляють, що відомство провело перевірку інтернет-ресурсу «Крим.Реалії» на виконання законодавства про протидію екстремізму.

«Під час моніторингу мережі інтернет встановлено, що новинний інтернет-ресурс «Крим.Реалії» систематично розміщує публікації екстремістського змісту, спрямовані на розпалювання міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі», – ідеться в повідомленні.

Російська прокуратура Криму стверджує, що «Крим.Реалії» здійснювали «інформаційний супровід дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, пропаганду «громадянської блокади Криму».

У повідомленні відомства ідеться про те, що Генпрокуратура Російської Федерації підготувала вимогу про обмеження доступу до цього ресурсу в «Роскомнагляд».

Наступ на свободу

Керівництво корпорації Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода засудило блокування доступу до «Крим.Реалії».

Це – акт агресії, використаний під обурливим приводом екстремізму для запровадження цензури проти Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода і позбавлення аудиторії в Росії і Криму доступу до отримання правди про анексію
Ненад Пеїч

«Це – акт агресії, використаний під обурливим приводом екстремізму для запровадження цензури проти Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода і позбавлення аудиторії в Росії і Криму доступу до отримання правди про анексію», – заявив віце-президент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Ненад Пеїч.

Керівництво корпорації засуджує дії Росії і розцінює їх як зазіхання на роботу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода і право громадян на отримання вільного доступу до інформації.

У Меджлісі кримськотатарського народу також засудили дії російських наглядових відомств і розцінили їх як черговий наступ на свободу слова.

Наріман Джелял
Наріман Джелял

«Це відповідає духу часу в Росії. Сьогодні ситуація складається саме таким чином, коли все більше і більше і фактично щодня ми стикаємося з обмеженням прав і свобод. І, як ви знаєте, Меджліс – не виняток у цій ситуації. Але я вірю, що завжди знайдеться вихід із будь-якої ситуації. І подібними пристроями блокування, обмеженнями і арештами бажання людей знати, бачити все, що відбувається, і висловлюватися з цього приводу не пропаде», – зазначив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

Він висловив упевненість, що постійні читачі «Крим.Реалії»​ на півострові знайдуть спосіб обійти обмеження, і продовжать отримувати інформацію з цього ресурсу.

Закриття доступу до сайту «Крим.Реалії» на півострові засудили не лише проукраїнські політики. Неправильним кроком дій російської прокуратури називав лідер кримського відділення партії «Комуністи Росії» Леонід Грач. На його думку, нинішня «влада» Криму, блокуючи неугодні ЗМІ, намагається позбутися критики на свою адресу.

Леонід Грач
Леонід Грач

«Прокурор» Криму в одному з сьогоднішніх коментарів сказала, що «Крим.Реалії» сякі-такі, що вони протиставляють... що вони мало не тероризм сповідують. Але найголовніше, що вона сказала, що вони як ніхто більше критикує кримську «владу» . То, владо, не заслуговуй, щоб тебе критикували, не бери початок у своїх бандитських методах!» – обурився політик.

Леонід Грач також висловив думку про те, що в сучасному світі боротися зі ЗМІ такими методами безглуздо, і кримчани все одно знайдуть способи отримувати альтернативну інформацію.

Як обійти блокування

​Експерти у сфері інформаційної безпеки стверджують, що, маючи бажання, росіяни і кримчани без особливих зусиль зможуть обійти блокування і, як і раніше, користуватись контентом «Крим.Реалії»​.

«Способів обходу блокування просто величезна безліч. Найпростіший спосіб – встановити програму Psiphon3. Її потрібно завантажити, запустити і все – сайт працює», – сказав експерт із цифрової безпеки Микола Костинян.

Програму Psiphon3 можна встановлювати, як на комп'ютери, що працюють з операційною системою Windows, так і на планшети і смартфони, що працюють з Android. Для того, щоб користуватися сайтом «Крим.Реалії» з портативних пристроїв, можна надіслати лист на електронну адресу krym@psiphon3.com. У відповідь надійде програма для установки Psiphon на смартфоні або планшеті.

Як у Криму обійти блокування сайтів? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов повідомив, що блокування «Крим.Реалії» – це свідчення того, що влада Росії боїться цього сайту, який є одним з небагатьох альтернативних джерел інформації на півострові.

«Ми проінформуємо про це Міжнародну організацію журналістів і офіс представника уповноваженого з питань свободи ЗМІ ОБСЄ Дуню Міятович. У нас є зв'язки з Європейським парламентом, постараємось, щоб це питання було там порушене», – зазначив Юрій Луканов.

Це – ганебна практика припинення будь-якого інакомислення, будь-яких спроб донести до кримчан альтернативну інформацію, альтернативні оцінки того, що відбувається в Криму
Тетяна Печончик

Керівник Центру інформації про права людини Тетяна Печончик вважає, що блокування «Крим.Реалії» – це черговий наступ на свободу слова з боку російської влади.

«Це – просто ганебна практика припинення будь-якого інакомислення, будь-яких спроб донести до кримчан якусь альтернативну інформацію, альтернативні оцінки того, що відбувається в Криму, критичний погляд на ці процеси. Чим, власне, і займався сайт «Крим.Реалії», – зазначила правозахисниця.

Блокування доступу до сайту – це не перше перешкоджання роботі «Крим.Реалії» та Радіо Свобода в Криму. 19 квітня російська прокуратура Криму оголосила про відкриття кримінальної справи стосовно автора Радіо Свобода Миколи Семени. Йому інкримінують «заклики до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації». В цей момент він перебуває в Сімферополі під підпискою про невиїзд. Цього ж дня на півострові відбулись обшуки за шістьма адресами у блогерів і незалежних журналістів. Силовики намагалися знайти у них будь-які підтвердження їхньої причетності до роботи у «Крим.Реалії».

Низка міжнародних правозахисних і журналістських організації розцінили переслідування Миколи Семени як брутальний наступ на свободу слова, і зажадали від Росії закрити кримінальну справу проти нього.

«Крим.Реалії» – це не перше медіа, до якого був заблокований доступ на території півострова. Раніше така доля спіткала сайти BlackSeaNews, «События Крыма», «Центр журналістських розслідувань», «15 минут».

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG