Доступність посилання

ТОП новини

Хто чим і де володіє? Майнові таємниці пострадянської еліти


Політична і бізнесова еліта з пострадянського простору зіткнеться з більшим контролем щодо її дорогої нерухомості у Британії

Згідно з ініціативою британського прем’єра, яка спрямована проти притоку брудних грошей, іноземні компанії, які володіють або купують нерухомість у Британії, повинні будуть подати у відкритому реєстрі тих осіб, від імені кого вони діють і хто є кінцевим власником нерухомості. Часто нерухомість купляють офшорні компанії, прикриваючи таким чином реальних власників. Наразі точно невідомо, як нові правила будуть введені в дію. Але багато заможних офіційних осіб та бізнесменів із Росії та інших нових незалежних держав покупляли дорогу нерухомість у Лондоні в останні роки. І нова ініціатива може пролити світло на цей процес.

Ось кілька прикладів таких придбань, які, згідно з новими правилами, мусять бути публічними та прозорими.

Ігор Шувалов

Перший віце-прем’єр уряду Росії за президенства Володимира Путіна, Ігор Шувалов публічно зізнався у володінні нерухомістю за кордоном. В обов’язковій декларації посадовця, він заявив, що орендує будинок в Австрії та володіє квартирою площею 483 квадратних метри в Лондоні.

Але російський антикорупційний активіст Олексій Навальний минулого року звинуватив Шувалова у приховуванні свого фактичного володіння лондонською нерухомістю. Він виклав документ із британського майнового реєстру, який вказує, що право володіння квартирою, з якої відкривається вигляд та річку Темзу, в 2014 році було передане російській компанії, яка контролюється Шуваловим та його дружиною за вказану ціну в 18 мільйонів доларів. Навальний сказав 12 травня, що нова ініціатива Камерона може змусити Шувалова розкрити, що «він винаймає квартиру у власної офшорної компанії».

Алієви

Матеріали з оприлюднених недавно «Панамських документів» засвідчили, що доньки президента Азербайджану Ільхама Алієва – Лейла та Арзу Алієви – володіють утаємниченою офшорною компанією на Британських Віргінських островах, яка була створена минулого року, і яка допомагає їм в управлінні майном у Британії вартістю в багато мільйонів доларів. Про це стверджують газети, журналісти яких бачили ці документи.

Проект розслідування організованої злочинності та корупції, який є одним із партнерів у «Панамських паперах», повідомив минулого року, що лондонський маєток площею близько тисячі квадратних метрів і вартістю 25 мільйонів доларів є у власності зареєстрованої на острові Мен фірми, яка, своєї чергою, раніше була у власності Алієвих. Президент та його дружина передали акції компанії своїй дочці, Лейлі, у 2010 році, зазначено у доповіді.

Проект розслідувань також пов’язав родину Алієвих з іншими дорогими об’єктами нерухомості в Лондоні, які формально також перебувають у власності офшорних фірм.


Андрій Гур’єв

Протягом семи років загадковість та різноманітні припущення крутилися довкола того, хто є власником найбільшого приватного маєтку Лондона – Вітангерст. Зареєстрована на Британських Віргінських островах фірма Safran Holdings Limited купила будинок за 72,2 мільйона доларів у 2008 році і чутки пов’язували її з Оленою Батуріною, найбагатшою жінкою Росії та дружиною колишнього мера Москви Юрія Лужкова. А хтось навіть пов’язував це придбання з президентом Володимиром Путіним. Але стаття, опублікована минулого року в часописі New Yorker, підтвердила, що маєтком володіє родина мільярдера Андрія Гур’єва, який 12 років був депутатом верхньої палати російського парламенту.

Речник Гур’єва сказав New Yorker, що Гур’єв не є «юридичним власником» маєтку, а радше має стосунок до компанії, яка ним володіє.

Андрій Якунін

Син колишнього глави Російської залізниці, одного з тих, кого вважають найближчим колом президента Путіна, Володимира Якуніна – Андрій – володіє маєтком із восьми спальних кімнат у Лондоні вартістю 50 мільйонів доларів. Про це повідомила тижнева газета The Sunday Times у березні цього року. Якунін-молодший, який є у Лондоні фінансистом із британським паспортом, володіє нерухомістю через зареєстровану на Британських Віргінських Островах фірму Terphos Financial Corporation. В публікації також говорилось, що Андрій Якунін має адресу в Лондоні – будинок вартістю понад 15 мільйонів доларів, який перебуває у володінні іншої офшорної компанії – Diamondrock, власник якої наразі не встановлений. Якунін-старший, який є давнім близьким союзником Путіна, є серед тих російських офіційних чільних представників, які перебувають під санкціями США за окупацію Москвою українського Кримського півострова.

Роман Ротенберг

Батько та дядько Ротенберга – відповідно, Борис та Аркадій – є давніми спаринг-партнерами Путіна по дзюдо і контролюють широкий промисловий конгломерат, вартість якого кілька мільярдів доларів. Навальний та інші антикорупційні активісти пов’язали Романа Ротенберга з будинком у Лондоні, вартістю 4,7 мільйона доларів, який зареєстрований на кіпрську фірму Loktan Services Limited. Роман Ротенберг, який нібито є британським громадянином, потрапив під американські санкції минулого року за підозрою в порушенні санкцій США в питанні України та Росії.

«Тур клептократії»

Кілька із зазначених будинків є частиною того, що базовані в Лондоні антикорупційні активісти називають «Тур клептократії», який вони запустили нещодавно. Організатори туру возять охочих на автобусі Лондоном і показують їм шикарні будинки, які перебувають у володінні одних із найбагатших людей з колишнього Радянського Союзу, включно з російськими олігархами Романом Абрамовичем та Олегом Дерипаскою, українськими мільярдерами Рінатом Ахметовим та Дмитром Фірташем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG