Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко не виключає проведення виборів на Донбасі в 2016 році


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко не виключає можливості проведення місцевих виборів на Донбасі в 2016 році при забезпеченні необхідних умов.

«Я не виключаю цього», – сказав він після урочистостей з нагоди складання присяги працівниками патрульної поліції у Краматорську.

Порошенко наголосив, що коли буде безпека, стабільне припинення вогню, яке контролюватиме озброєна міжнародна місія ОБСЄ на ліні зіткнення і на кордоні з Росією, тоді можна проводити вибори і повернути окуповані території під державний суверенітет України.

«Лише тоді ми можемо говорити про повну реалізацію Мінських домовленостей», – зазначив він.

Раніше цього тижня відбулась чергова зустріч міністрів закордонних справ у «нормандському форматі» ( Україна, Німеччина, Франція та Росія) щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Проте, за словами міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, на зустрічі «не було досягнуто прогресу», передовсім з питань політичного врегулювання.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську у 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством, із дотриманням стандартів ОБСЄ і під спостереженням ОБСЄ.

Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із ватажками збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

Київ наголошує, що ці вибори будуть можливі тільки після того, як Москва й підтримувані нею сепаратисти в частині Донбасу виконають свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

XS
SM
MD
LG