Доступність посилання

ТОП новини

Держстат помітив ознаки економічного зростання


©Shutterstock
©Shutterstock

Дистанція між розвитком України та світовою економікою буде збільшуватися – Олег Устенко

Економіка України демонструє перші ознаки зростання після дворічного спаду. За оперативними даними Держстату, ВВП країни у першому кварталі зріс на 0,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Міжнародне агентство Bloomberg заявило про ознаки виходу з рецесії, українські ж експерти говорять, що підвищення добробуту громадяни зможуть відчути лише через десятиліття стійкого щорічного 5-відсоткового зростання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після падіння валового внутрішнього продукту України майже на 10% за підсумками 2015 року, перший квартал нинішнього у порівнянні з аналогічним періодом минулого року показав незначне зростання на 0,1%, повідомила оперативні дані Державна служба статистики. Міжнародне агентство Bloomberg заявило, що економіка України виходить з рецесії вперше за два останні роки – зокрема завдяки стабілізації гривні та зниженню темпів інфляції, зростанню роздрібної торгівлі та промислового виробництва.

Поступове відновлення економічної активності на тлі попереднього стрімкого падіння також відзначив економічний експерт, виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук.

Питання в тому, наскільки ріст буде стійким

Якщо наступне десятиліття ми будемо зростати зі швидкістю 5-6%, то це для нас буде дуже добре
Дмитро Боярчук

«Питання в тому, наскільки цей ріст буде стійким. Якщо будуть проведені реформи, тоді ріст 2016 року на 1-2% – це буде лише початок. Я вважаю, що якщо наступне десятиліття ми будемо зростати зі швидкістю 5-6%, то це для нас буде дуже добре», – зазначив експерт.

Оскільки традиційні для України сировинні ринки такого зростання не забезпечать, слід робити наголос на нетоварні ринки: експорт ІТ-послуг, туризм тощо, каже експерт.

Незначне зростання економіки у першому кварталі може бути компенсоване у третьому-четвертому кварталах, але загалом не більше як на 1-1,5, максимум 2%, прогнозує виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

Якщо Україна зростає на 1-1,5% протягом цього року, то це буде означати, що дистанція між розвитком України та найближчими її сусідами і взагалі світовою економікою – вона просто буде збільшуватися
Олег Устенко

«Якщо ви подивитеся прогнозовані показники економічного світового зростання в цьому році, то воно складе приблизно 3%. Тобто, якщо Україна зростає на 1-1,5% протягом цього року, то це буде означати, що дистанція між розвитком України та найближчими її сусідами і взагалі світовою економікою – вона просто буде збільшуватися», – каже Олег Устенко.

Підвищення рівня життя, на переконання експерта, українці відчують лише після стійкого зростання на 5 і більше відсотків, що стане можливим після здійснення структурних реформ, активізації інвестиційної діяльності, перегляду структури українського експорту.

Зростання ВВП буде більшим за прогнозоване – економіст

Натомість економіст Борис Кушнірук очікує, що вже за підсумками цього року макроекономічні показники будуть кращими за прогнозовані.

Рівень інфляції у нас буде в цьому році менше 12%, на рівні 8-9%, і зростання ВВП буде більшим, навіть за прогнозовані 2%
Борис Кушнірук

«Я переконаний, що і рівень інфляції у нас буде в цьому році менше 12%, на рівні 8-9%, і зростання ВВП буде більшим, навіть за прогнозовані 2%. Я оцінюю в три відсотки з позитивним прогнозом, тобто прогнозом в бік збільшення», – заявив експерт.

Борис Кушнірук вважає, що дані Держстату не відображають позитивних економічних тенденцій і потребують перегляду методології статистики. Докладно про це економіст написав у своєму блозі.

Світовий банк зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту України у 2016 році на 1%, МВФ прогнозує 1,5% зростання а ЄБРР – на 2%. Таким же є й офіційний урядовий прогноз. А Нацбанк погіршив свій прогноз із 2% до 1,1% ВВП.

XS
SM
MD
LG