Доступність посилання

ТОП новини

БПП не пустив Лещенка розслідувати офшори та корупцію, бо той знає, як це робити – західні коментатори


Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

«Коли говорять про брак політичної волі в Україні, оце і мається на увазі»

Відмова фракції БПП у Верховній Раді включити відомого українського журналіста-розслідувача, народного депутата Сергія Лещенка до складу тимчасової слідчої комісії з питань політичної корупції та офшорних компаній стала причиною критики на адресу української верхівки з боку ряду міжнародних оглядачів, які висвітлюють події в Україні для західних ЗМІ. Раніше про результати голосування фракції БПП повідомив Мустафа Найєм.

«Фракція відмовилась підтримати Сергія. Без пояснень та дискусій. "За" проголосували лише 7 депутатів», – зазначив народний депутат.

Додаткові подробиці повідомив сам Сергій Лещенко.

«Южаніна (нардеп БПП, голова комітету з питань податкової та митної політики – ред.) також додала, що недопуск мене – єдина умова, щоб ТСК могла працювати», – зазначив Лещенко у Facebook.

Новина спантеличила західних коментаторів.

«Фракція Порошенка відмовляється пустити Лещенка до комісії по розслідуванню корупції та офшорів. Причина очевидна: він відмінно знає, як це робити», – пише Крістофер Міллер, який тривалий час висвітлював події в Україні для провідних англомовних видань.

«Очевидно для всіх, що рішення мотивоване тим, що Лещенко би добре розслідував», – пише Ян Бейтсон, який висвітлює події в Україні для The Daily Beast, Guardian, Reuters та інших.

«Коли говорять про брак політичної волі в Україні, оце і мається на увазі», – також зазначив Бейтсон.

Сюрреалістичною назвав ситуацію із недопущенням Сергія Лещенка до складу тимчасової слідчої комісії також і Мустафа Найєм, народний депутат та відомий журналіст-розслідувач.

«Цей сюрреалізм нагадав мені, як фракція ще два роки тому голосно плескала у долоні нашим із Сергієм розслідуванням щодо режиму Віктора Януковича, а як справа дійшла до допуску до реальної роботи та повноважень, учорашні сміливці сором'язливо опустили очі додолу та відмовили Лещенку у реалізації своїх можливостей та професіоналізму», – написав Найєм у своєму Facebook.

Напередодні Дональд Баузер, радник Програми розвитку ООН в Україні з питань боротьби з корупцією, назвав Сергія Лещенка та відомого українського журналіста-розслідувача Дениса Бігуса «Бетменом та Робіном антикорупційної розслідувальної журналістики в Україні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG