Доступність посилання

ТОП новини

Прокурори блокують реформу нової поліції (світова преса)


«Раніше міліція виконувала те, що їй говорили прокурори. Національна поліція стала окремим і незалежним правоохоронним органом. Прокурорам це не сподобалося»

Агентство Reuters вмістило розлогу статтю про реформу Національної поліції, і як цьому процесу створюють перепони органи прокуратури. Також є публікації про погрози Москви заблокувати міжнародну допомогу Україні від МВФ, допоки Київ не сплатить три мільярди доларів боргу, що його Україна взяла за часів Віктора Януковича. І є публікації, що проведення «Євробачення» наступного року дуже вигідне Україні, не дивлячись на те, що це може бути недешево, адже переваг – в тому числі, й фінансових – набагато більше.

Агентство Reuters пише про нову поліцію в Україні, вказуючи, що старі звички міліції відмирають важко.

Запуск нової поліції в Україні минулого року викликав інтернетну хвилю в Україні, коли люди масово робили селфі з новими поліцейськими і виставляли фото в соцмережах. І популярність нової поліції йшла не від її нової уніформи, не від відеокамер та ай-падів, якими оснащена нова поліція, а від того, що нові поліцейські не беруть хабарів.

«Це була найбільш успішна видима реформа після проєвропейського Майдану в 2014 році, і нині вона постала перед загрозою, кажуть нинішні та колишні правоохоронці, вказуючи на корисливі інтереси, які заважають новій поліції», – пише агентство.

Юрист Владислав Власюк, який був начальником штабу нової поліції, пішов у відставку у березні й в інтерв’ю агентству розповів про «втому» від спротиву, який чинився реформам.

Реформа поліції, можливо, вперше за весь час в історії України «продемонструвала міжнародним партнерам, що ми в Україні, власне, можемо, проводити реформи», – сказав Власюк журналістам агентства.

За його словами, до Майдану міліція виконувала те, що їй говорили прокурори.

«Потім це змінилося. Національна поліція стала окремим і незалежним правоохоронним органом. Прокурорам це не сподобалося», – каже Власюк і додає: «Ми бачимо, як прокуратура переслідує поліцейських за те, що щось не так. Нині є тертя, яке блокує реформу Національної поліції».

Агентство пише, що недавно подала у відставку з посади першого заступника міністра внутрішніх справ Ека Зґуладзе, і тепер вона є лише радником у Міністерстві.

«Я хочу наголосити, що ці острівки успіху потонуть в океані корупції, нігілізму, бюрократії, якщо ми не збудуємо мости між ними, створивши континент. І якщо в Україні ми не знайдемо сили рухатись уперед, двері, які щойно були відкриті, можуть зачинитися назавжди», – цитує агентство Еку Зґуладзе.

Сайт американської телекомпанії АВС пише про заяву Росії, що МВФ не повинен відновлювати кредитування України, допоки Київ не погасить борг Москві.

«Україна каже, що не буде повертати три мільярди доларів Росії, які її попередня влада позичила у 2013 році, бо Москва відмовляється пристати на умови, з якими вже погодились міжнародні кредитори. Росія наполягає, що це державний борг, і він не має підпадати під умови, які були запропоновані приватним кредиторам», – йдеться у статті.

АВС пише, що російський міністр фінансів Антон Силуанов сказав державному російському телебаченню, що Москва наполягатиме, щоб ці три мільярди доларів боргу мають бути включені в пакет фінансової допомоги Україні, інакше Росія, за його словами, його заблокує.

Україна, яка перебуває в скрутному економічному становищі, також веде війну з сепаратистами на сході і покладається на пакет фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду розміром в 17,5 мільярда доларів, зазначає АВС.

«Євробачення» подає Україну у вигідному світлі» – це заголовок колонки журналістки Сари Герст в рубриці «Breaking Views» на сайті агентства Reuters.

Перемога Джамали з баладою «1944» дала Україні право проводити пісенний конкурс «Євробачення» наступного року, і популярність «Євробачення», яке лише минулого року подивилось майже 200 мільйонів телеглядачів, може бути корисною Україні.

Росія, помічає Герст, в державних медіа ледь не одразу сказала, що Україна «має дірки в бюджеті», і тому їй важко буде провести «Євробачення» в 2017 році.

«Звичайно, бути господарем конкурсу – вимагає витрат», – читаємо в колонці. Але країни-господарі витрачали на проведення різні суми, за даними банку NatWest. Так, Азербайджан витратив 48 мільйонів фунтів (десь близько 75 мільйонів доларів) у 2012 році, а МВФ радив Угорщині не проводити конкурс у 2010 році через важку фінансову ситуацію. Але витрати Азербайджану вилились у новий Кришталевий палац в Баку, будівництво якого створило 500 нових робочих місць, пише оглядачка.

Швеція в 2012 році проводила конкурс в Мальмо і витратила 17 мільйонів фунтів (понад 25 мільйонів доларів), але заробила на ньому 16 мільйонів фунтів через приїзд 32 тисяч туристів.

«Інші міста-господарі так само отримували вигоду. Україна вже має досвід проведення великої міжнародної події: Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012», який був набагато амбітнішим, аніж «Євробачення», і проходив у Києві, Донецьку, Харкові та Львові. Використання існуючого залу або будівництво нового буде під силу Україні. І Україна вже проводила «Євробачення» у 2005 році, після перемоги яскравої Руслани», – пише Герст.

Україна є маловідомою в туристичному плані і може зробити більше для своєї реклами. Конфлікт обмежений дуже малим регіоном на сході країни. Громадяни більшості західних країн не потребують віз для відвідин України, а ціни в магазинах, ресторанах та на туристичних об’єктах є надзвичайно низькими порівняно із Західною Європою та США. «Прийом «Євробачення» дав би змогу показати все це», – читаємо в колонці.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG