Доступність посилання

ТОП новини

У Києві розпочався вечір-реквієм до річниці депортації кримських татар


У Національній опері України імені Тараса Шевченка почався вечір-реквієм за участю перших осіб країни і лідерів кримськотатарського народу до 72-ї річниці депортації кримськотатарського народу.

У заході беруть участь президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною Порошенко, також глава Меджлісу Рефат Чубаров, глави дипломатичних місій іноземних держав в Україні, представництв міжнародних організацій, культурні та наукові діячі, керівники релігійних організацій.

На початку вечора прозвучали гімн України і кримськотатарський гімн, який поруч з президентським подружжям співала і переможниця «Євробачення 2016» Джамала.

Під час концерту-реквієму прозвучать музичні твори у виконанні заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо та Національної заслуженої академічної капели України «Думка», будуть прочитані вірші кримськотатарською та українською мовами.

Після реквієму на майдані Незалежності заплановано мітинг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом із Криму близько 200 тисяч кримських татар. В Україні ця депортація визнана геноцидом. Цей день, 18 травня, в Україні вшановують як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Крім того, після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня визначене також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

У Києві та по всій вільній території Україні відбуваються численні заходи: мітинги, тематичні уроки у школах, присвячені роковинам депортації кримськотатарського народу.

У Криму з нагоди роковин депортації щороку відбувалися масові заходи, зокрема, жалобний мітинг у центрі Сімферополя. Але після початку окупації півострова Росією навесні 2014 року такі акції заборонили.

XS
SM
MD
LG