Доступність посилання

ТОП новини

«Сонячній Рів'єрі» анулювали дозвіл


Будівництво житлового комплексу «Сонячна Рів’єра» у Києві на Микільській Слобідці
Будівництво житлового комплексу «Сонячна Рів’єра» у Києві на Микільській Слобідці

«Маємо намір відстоювати свою правоту в судовому порядку» – забудовник

Василь Арович

Скандальному будівництву на Микільській Слобідці у Києві анулювали дозвіл: рішення Держархбудінспекція ухвалила через те, що раніше суд відібрав у забудовника право на землю. Це сталося після чималого громадського резонансу довкола будівництва: місцеві активісти неодноразово протестували з вимогами зупинити роботи між вулицею Микільсько-Слобідська та Броварським проспектом столиці, де зводять житловий комплекс «Сонячна Рів'єра»​.

Після того, як Київський апеляційний суд скасував два документи забудовника (право власності ТОВ «Терра-Капітал» на землю та містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки), Державна архітектурно-будівельна інспекція анулювала виданий нею раніше дозвіл на будівництво. Навіть більше: держорган тепер просить громадськість «про допомогу».

Інспекція розраховує на допомогу громадськості
Олексій Кудрявцев

«Ми вважаємо, що за рішенням суду будівництво може бути подовжено, – каже голова ДАБІ Олексій Кудрявцев. – Тому ми звертаємось до Верховної Ради з проханням унеможливити видачу дозвільних документів за рішенням суду. Будівництво без урахування норм і вимог може призвести до руйнувань будівель і завдати шкоди життю людей, і саме тому Інспекція розраховує на допомогу громадськості через можливі неправомірні рішення».

За словами Олексія Кудрявцева, власником земельної ділянки після скасування дозволу на будівництво став Державний ощадний банк України.

Людей, які купили квартири у цих будинках, це не дуже тішить. Катерина Крючко, один з інвесторів житлового комплексу «Сонячна Рів'єра», стверджує, що на момент вкладення коштів усі документи були законні. «Цей будинок готовий вже на 70 відсотків. Згідно з чинним законодавством, інвестори мають право на об’єкт незавершеного будівництва. Тому ми будемо домагатися закінчення будівництва й виконання всіх зобов’язань перед нами зі сторони забудовника та держави», – наполягає вона.

Це будівництво не тільки незаконне, а й завдає шкоди сусіднім архітектурним об’єктам, стверджують натомість противники забудови. Значних ушкоджень вже зазнав патріарший собор Воскресіння Христового, який розташований навпроти будівельних майданчиків. Стіни, підлога та фундамент покрились тріщинами. Священики та прихожани храму стривожені, адже новозбудований храм руйнується у них на очах, саме відтоді, як тут почали зводити висотку.

Боїмось, що продовження незаконного будівництва може призвести до масштабніших руйнацій храму
Йосиф Мілян

«В безпосередній близькості будуються величезні будинки, які розраховані на 34 поверхи, а тут планують побудувати аж цілий комплекс багатоповерхівок, – обурюється Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архієпархії УГКЦ, відповідальний за будівництво патріаршого собору Воскресіння Христового. – Ми боїмось, що продовження незаконного будівництва може призвести до масштабніших руйнацій храму».

Багато місцевих жителів теж виступають за припинення будівництва – вони неодноразово проводили акції проти забудови берегів Дніпра, і зокрема, будівництва житлового комплексу «Сонячна Рів'єра». За їхніми словами, окрім нищівного впливу на храм, будівельники зрубали величезні дерева, які захищали їхні будинки від шквальних вітрів. А також компанія-забудовник не виконала обіцянок перед жителями району: збудувати дорогу, садочки та загалом покращити інфраструктуру, занепокоєна Ольга Фещенко, представник органу самоорганізації населення проти незаконного будівництва. «Я за те, щоб цю будівлю знести, а на крайній випадок – збудувати готель. Оскільки тут недалеко розташований Виставковий комплекс, і час від часу приїжджають туристи», – наполягає вона.

Скандальне будівництво веде державна будівельна корпорація «Укрбуд», президентом якої є екс-депутат від УДАРУ Максим Микитась. У компанії стверджують, що роботи на майданчику – законні.

Ми маємо намір відстоювати свою правоту в судовому порядку

«Корпорація «Укрбуд» і її підприємства діють у суворій відповідності до норм чинного законодавства, але вважають попередні висновки Державної архітектурно-будівельної інспекції передчасними та необґрунтованими. Ми маємо намір відстоювати свою правоту в судовому порядку і забезпечити житлом понад 300 сімей інвесторів комплексу «Сонячна Рів'єра», – сказано у заяві на сайті корпорації.

«Укрбуд» вже оскаржила рішення Держархбудінспекції щодо анулювання дозволу на будівництво в Київському окружному адміністративному суді та чекає на розгляд відповідного позову.

Незважаючи на заборону будівництва, на території житлового комплексу і досі працює спецтехніка.

На цю ж тему:

22.06.2015
Бетонний берег імені Кличка (розслідування)

Суд дозволив зводити комплекс «Сонячна Рів’єра». Лобіює будівництво бізнесмен Веселов далі

24.04.2015
Вибір Кличка: «Сонячна Рів’єра» чи кияни? (Розслідування)

Мер Кличко покриває скандальну забудову берега, бо товаришує з фігурантами оборудки? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG