Доступність посилання

ТОП новини

Спецслужби США шукали зв’язки Путіна з організованою злочинністю – документи Сноудена


Володимир Кумарін. Архівне фото
Володимир Кумарін. Архівне фото

Кремль відкидає зв’язки Володимира Путіна з організованою злочинністю

Із документів, оприлюднених екс-співробітником Агентства національної безпеки США (NSA) Едвардом Сноуденом, випливає, що ця розвідувальна служба прослуховувала ватажка російського злочинного угруповання, щоб встановити його можливі зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним. Згідно з бюлетенем NSA, опублікованим 16 травня на сайті The Intercept, упродовж 2002-2003 років агентство прослуховувало телефон Володимира Кумаріна, ватажка «тамбовського» злочинного угруповання. Його вплив у 90-х роках у російському Петербурзі був настільки сильним, що він отримав прізвисько «нічний губернатор».

У документі, опублікованому Едвардом Сноуденом, мовиться, що Державний департамент США передав NSA запит, щоб «з’ясувати, чи існували будь-які зв’язки» між «тамбовським» угрупованням і Володимиром Путіним, який у 90-і був заступником мера Санкт-Петербурга.

Співзасновник сайту The Intercept Ґлен Ґрінвальд – один з двох американських журналістів, що отримали від Едварда Сноудена секретні документи Агентства національної безпеки. Опублікований документ, як стверджується, був у першій партії внутрішніх бюлетенів NSA за дев’ятирічний період, який The Intercept планує опублікувати.

Володимира Путіна вже тривалий час звинувачують у зв’язках із організованою злочинністю, яка була у Петербурзі, де він починав політичну кар’єру після розпаду Радянського Союзу. Кремль неодноразово відкидав ці звинувачення.

Кумарін, який тепер має прізвище Барсуков, наразі відбуває 14-річне ув’язнення. Його засудили у 2009 році за звинуваченням у злочинах, пов’язаних із діяльністю його угруповання.

У 90-х у Петербурзі злочинність перепліталась з політикою – експерти

Згідно з документом NSA, датованому 5 травня 2003 року, спочатку в агентства не було ні номера телефону Володимира Кумаріна, ні запису його голосу, проте завдяки «багатьох місяців розробки» було досягнуто успіху – отримані розвіддані перехопленні з телефону Кумаріна.

Зміст цих розвідданих залишається незрозумілим.

Володимир Кумарін
Володимир Кумарін

Представник Держдепартаменту США на запит Радіо Свобода від 17 травня про відомості, оприлюднені сайтом The Intercept, заявив: «Згідно з політикою Держдепартаменту, ми не коментуємо конкретних тверджень розвідки».

Експерти з питань російської організованої злочинності зазначають, що «тамбовське» угруповання та інші злочинні угруповання у 90-х роках були настільки залучені до економічного і політичного життя російського Санкт-Петербурга, що було практично неможливо займатися якоюсь діяльністю, не маючи з ними справи.

У травні в Іспанії суддя видав міжнародний ордер на арешт кількох колишніх і чинних російських чиновників і політичних діячів, близьких до Володимира Путіна, у зв’язку зі злочинами, вчиненими на території Іспанії. Йдеться про вбивства, контрабанду зброї та наркотиків, а також здирництво і відмивання коштів.

В іспанських документах фігурують прізвища членів «тамбовського» та іншого відомого у Петербурзі, «малишевського», угруповання. Ці два угруповання виникли наприкінці 80-х, в останні роки існування СРСР. Вони об’єднували переважно колишніх спортсменів, що займалися рекетом.

(Над матеріалом працювали Тетяна Ярмощук і Carl Schreck)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG