Доступність посилання

ТОП новини

Чи є в Україні опозиція? (Огляд преси)


Справжня опозиція не влаштовує закриті «договорняки» з владою, а потім задля шоу волає про «незаконне» підвищення цін

«Чи є в Україні опозиція?» – у публікації під таким заголовком газета «День» стверджує, що справжньої опозиції в державі немає, оскільки ніхто не пропонує реальної альтернативи. А риторика нічого не варта в умовах нинішньої кризи, війни і тих ризиків, які стоять перед Україною. Опозиція має сенс тоді, коли вона стимулює чинну владу, пропонуючи кращі рішення. Лише в такому разі вона є конструктивною частиною ефективної політичної системи. Якщо опозиція співпрацює з владою, влаштовуючи закриті «договорняки», а потім задля шоу влаштовує риторичну тираду про підвищення цін, пропонуючи деколи зовсім абсурдні речі, то це хіба опозиція? Це гра політичного класу, який необхідно повністю оновити, наголошує експерт газети.

У цьому ж числі «День» переконує, що в Україні кримінал тісно пов’язаний з політикою, забезпечуючи її тіньове фінансування. Всі прикордонні міста та порти в державі – це своєрідні «ворота», через які відбувається вся контрабанда, саме тому там концентрується багато представників організованої злочинності. Також треба враховувати, що організована злочинність – це інструмент радянських, а потім російських спецслужб, оскільки всі радянські «злодії в законі» контролюються ФСБ. Про те, як можна подолати корупцію в державі «День» розмірковує в статті «Український СПРУТ».

Тижневик «Країна» переконує, що дії Петра Порошенка часом нагадують вчинки його попередника. У публікації «Коли Порошенко стане Януковичем» експерти видання зазначають, що чинний президент прагне зосередити владу в своїх руках, хоча й не робить це так нахраписто, як Янукович. Утім, як зазначає тижневик, важко вимагати чогось надзвичайного від Порошенка. Якби на його місці був Кличко, Яценюк чи Тягнибок – лідери опозиції початку 2014 року, вони діяли б загалом так само. Кожен із попередніх президентів приводив друзів до влади, використовував посаду для вирішення власних питань. Це – відсутність політичної культури. Утім, як зазначає один із експертів тижневика, з Януковичем нікого не варто порівнювати, бо це образливо.

Ігоря Гриніва призначили головою фракції «Блоку Петра Порошенка», щоб він займався консолідацією цієї політичної сили перед можливими достроковими парламентськими виборами, переконує газета «Україна молода». Для самого Гриніва робота у фракції може виявитися непоганим стартовим майданчиком. Досвід фахівця з політтехнологій знадобиться йому, щоб балансувати між різними групами депутатів у «Блоці Порошенка», дехто з яких відверто воює один з одним. Якщо Гринів зможе впоратися з норовливою фракцією, він має всі шанси перетворитися з непублічного технолога в політика першого ешелону. Про це газета пише в статті «Петрів батіг».

Створюючи у рекламі картинки привабливого життя, виробники алкогольних напоїв підштовхують споживачів до зловживання алкоголем, стверджує газета «Україна молода». Газетярі переконують, що рекламодавці в Україні нав’язують переконання, що алкоголь сприяє успіху. Частіше цьому вірять підлітки і молодь. Видання зазначає, що на шальках терезів, з одного боку, певні надходження з горілчаного бізнесу до бюджету, а з іншого – видатки на фінансування лікувальних закладів, які надають допомогу залежним від алкоголю особам, і збитки від кримінальних злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння. Докладніше з проблемою «Україна молода» знайомить в статті «Пов’язані однією пляшечкою».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG