Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба проти піратства чи спроба цензури?


Експерти розкритикували урядовий законопроект, що передбачає блокування сайтів за піратський контент без суду

Київ – Дискусії та побоювання встиг викликати в депутатів законопроект про протидію інтернет-піратству, який уряд днями передав до парламенту. У «Самопомочі» закликають його детально вивчити, бо не виключають, що, крім кроків проти поширення піратського контенту, там можуть бути обмеження для свободи слова. Частина депутатів та експертів вбачають у «антипіратському» законопроекті створення можливостей для тиску на незгодних у мережі інтернет. Тоді як представники «Блоку Петра Порошенка» висловлюють упевненість, що подібний законопроект необхідний, бо Україна є одним з лідерів щодо поширення піратського контенту.

Урядовий законопроект, який встановлює механізм досудового блокування сайтів на основі твердження власника контенту про його піратське використання, надійшов до парламенту, і його розглядають комітети з питань інформатизації та зв’язку, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та інші профільні підрозділи Верховної Ради. Серед ініціаторів законопроекту вказаний особисто прем’єр Володимир Гройсман.

Цей документ дозволяє правовласнику фото, відео, тексту чи іншого контенту, в разі виявлення його піратського використання на певному сайті, надіслати скаргу власникові, щоб той протягом доби заблокував або видалив такий контент. Причому для цього власник сайту буде зобов’язаний вказувати на своєму ресурсі назву хостера, своє повне ім’я, адресу проживання та контактні дані. Хостер (той, хто надає місце не сервері власникам сайтів) також зобов’язаний виявити такий контент, якщо це не зробив сайт після скарги.

Експерти називають законопроект №4629 реінкарнацією вже відкликаного в середині квітня аналогічного документа №3353, який підготувало Міністерство економічного розвитку і торгівлі, та який розкритикували медіа-юристи.

Оксана Романюк
Оксана Романюк

Так, законопроект №4629 в разі його ухвалення може стати інструментом для переслідування незгодних, зауважила в розмові з Радіо Свобода Оксана Романюк, виконавчий директор Інституту масової інформації.

Не може бути блокування сайту за скаргою тої чи іншої особи, бо такий підхід надто нагадує сусідню державу. Потрібна демократична та прозора процедура – суд
Оксана Романюк

«Ми вважаємо, що ця міра є репресивною. Уряд подає подібний законопроект вже вдруге. Вперше його розкритикували громадськість, експерти, а також частина депутатів, відтак цей проект «завернули». Очевидно, експертам і громадськості доведеться підіймати це питання знову. Так, дійсно, з інтернет-піратством треба боротися, – визнає Оксана Романюк. – Але не може бути блокування сайту за скаргою тої чи іншої особи, бо такий підхід аж надто нагадує сусідню державу. Для цього потрібна демократична та прозора процедура – суд».

Олег Березюк
Олег Березюк

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк наголосив, що ініціатива уряду щодо протидії інтернет-піратству є позитивною, але законопроект потрібно аналізувати, оскільки «назва може зовсім не відповідати суті».

В українському парламенті часто за благими намірами ховають схеми, які насправді захищають інтереси олігархів
Олег Березюк

«Піратський контент в Україні розповсюджується у безпрецедентних обсягах, і цьому треба протидіяти. Але у нинішньому парламенті треба дивитися не на назву, а на суть законопроекту. Коли ми вивчимо суть – я відповім детальніше. Наміри – благі. Але в українському парламенті часто за благими намірами ховають схеми, які насправді захищають інтереси олігархів», – припустив Березюк.

Володимир Литвин
Володимир Литвин

Натомість позафракційний депутат Володимир Литвин, який входить до групи «Воля народу», побачив у цьому законопроекті спробу запровадити цензуру та закликав боротися за дотримання авторських прав іншими методами.

Треба ухвалити низку законопроектів, які би захищали інтелектуальну власність та нематеріальні активи. А те, що пропонують, не дасть бажаного результату
Володимир Литвин

«Треба ухвалити низку законопроектів, які би захищали інтелектуальну власність та нематеріальні активи. Бо з цим у нас дуже погано. Тоді власники зможуть краще захищати свої права через рішення судів. А те, що пропонують (у законопроекті номер 4629 – ред.) – не дасть бажаного результату. Більше того, це розцінюватимуть як наступ на свободу слова та відповідні права людини», – підсумовує Литвин.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Із критикою такої законодавчої ініціативи виступили навіть деякі депутати коаліції, серед яких – представник «БПП» Сергій Лещенко.

Такий закон потрібен, треба його ухвалити, але зробити так, щоб він не став частиною спроб цензорувати інформацію
Сергій Лещенко

«Україна має міжнародні зобов’язання щодо протидії піратському контенту. Але ця ініціатива може наражатися на спроби блокувати сайти через нібито поширення піратського контенту. Це характерно для тоталітарних держав: звинуватити у піратстві й потім під приводом пошуку серверу, де зберігається незаконний контент, вилучати всі сервери. Треба разом з водою не виплеснути немовля. Тобто, такий закон потрібен, треба його ухвалити, але зробити так, щоб він не став частиною спроб цензорувати інформацію, до яких вдається будь-яка влада»,– зауважив Лещенко у розмові з Радіо Свобода. Він припустив, що такі наміри актуалізувалися через хвилю журналістських розслідувань щодо дій чинної влади в Україні.

У «БПП» блокування контенту за піратство і оприлюднення даних про власників вважають необхідним кроком

Володимир Ар’єв
Володимир Ар’єв

Утім, представники провладних фракцій здебільшого схвально оцінюють ініціативу уряду щодо протидії онлайн-піратству. Зокрема, депутат від «БПП» та колишній журналіст Володимир Ар’єв аргументував Радіо Свобода таку точку зору.

Чи вплине це на свободу слова? Якщо грамотно виписати законопроект – то ні. Призупиняти піратський контент можна і без суду
Володимир Ар’єв

«За даними Асоціації контролю за дотриманням авторських прав, експерти поставили Україну на перше місце у світі щодо поширення піратського контенту. Щоб виходити з цього сумного лідерства, яке негативно впливає на інвестиційну привабливість держави, потрібні обмежувальні заходи, – визнає депутат. – Чи вплине це на свободу слова? Якщо грамотно виписати законопроект – то ні. Призупиняти піратський контент можна і без суду. Бо потім суд вирішить його подальшу долю», – стверджує депутат.

Степан Кубів
Степан Кубів

Тим часом перший віце-прем’єр та міністр економічного розвитку Степан Кубів днями презентував концепцію реформи у сфері інтелектуальної власності України.

За його словами, реформа передбачає створення Національного органу інтелектуальної власності, який би об’єднав у собі функції «Укрпатенту» та Державної служби з інтелектуальної власності. Посадовець очікує, що такий орган працюватиме за «принципом єдиного вікна» та буде підпорядковуватись Мінекономрозвитку.

«Інтелектуальна власність – це основа інновацій. Інновації в свою чергу – це продукт, який має ринкову вартість», – нагадав Степан Кубів під час круглого столу за участі експертів, депутатів та представників громадськості.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG